EXCLUSIV! Kronospan Sebeș a obținut avizul de mediu pentru creșterea capacității de producție a formaldehidei

În ciuda faptului că a determinat unul dintre cele mai mari scandaluri privind protecția mediului înconjurător din România anului 2015 și ample proteste de stradă la Sebeș, compania Kronospan a obținut avizul de mediu pentru creșterea capacității de producție a formaldehidei la instalația existentă, de la 30.000 tone pe an la 40.000 de tone pe an (Cod CAEN 2014 – Fabricarea altor produse chimice organice, de bază).

.

ELIT
aviz mediu Kronospan Sebes formaldehida
aviz mediu Kronospan Sebes actualizare

De asemenea, conform noii autorizații de mediu, fabricii Kronospan Sebeș i s-a aprobat creșterea capacității de producție PAL și MDF la peste 600 mc/ zi și arderea combustibililor în instalaţii cu o putere termică nominala totală mai mare de 50 MW.

 

Decizia finală în acest sens a fost luată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului – filiala  Alba, în data de 8 ianuarie 2016, la un an de când  Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) anunța suspendarea procedurii de actualizare a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA.

ADEZIUNE PLUS

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a luat act de manifestările stradale care au avut loc duminică, 11 ianuarie 2015, în municipiul Sebeş, faţă de construcţia, în oraş, a unei fabrici de formaldehidă. MMAP a primit, în cursul zilei de luni, 12 ianuarie 2015, cele două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA, înaintate de două organizaţii non-guvernamentale reprezentative din domeniul protecţiei mediului. Astfel, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a dispus demararea procedurii de analiză a contestaţiilor înregistrate, în conformitate cu prevederile art 43. al OM nr. 818/2003 în cadrul Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor din cadrul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului. Menţionăm că, pe perioada analizei acestor contestaţii, precum şi a documentaţiei care se regăseşte la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, autoritatea de mediu competentă este în imposibilitate de a finaliza procedura de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA”, se afirmă în informarea de presă a Ministerului Mediului din data de 14 ianuarie 2015.

 

Justificarea APM Alba privind actualizarea autorizatiei integrate de mediu pentru fabrica Kronospan de la Sebeș, în sensul celor prezentate mai sus, este “ca urmare a sentinţei nr. 2049/14.07.2015 pronunţata de Curtea de Apel Bucureşti in dosarul nr 3443/2/2015.

Este vorba despre procesul intentat și câștigat în prima instanță de către Kronospan Sebeș  prin care compania austriacă a contestat decizia Ministerului Mediului privind suspendarea procedura de revizuire a Autorizaţiei Integrate de Mediu (AIM) pentru platforma industrială. Astfel, compania a solicitat in instanță anularea actului administrativ, obtinand suspendarea deciziei pana la judecarea procesului pe fond.

Decizia luată in 14 iulie de Curtea de Apel Bucuresti nu este definitivă.

”Admite cererea de suspendare. Dispune suspendarea Deciziei 4177/12.05.2015 astfel cum a fost completata prin Decizia 4461/26.05.2015 emise de Agentia pentru Protectia Mediului Alba pana la pronuntarea instantei de fond. Dispune suspendarea Deciziei 3046/GLG/ 06.05.2015 a Comisiei de Analiza a contestatiilor din cadrul Ministerului Mediului Apelor si Padurilor, pana la pronuntarea instantei de fond. Cu recurs in 5 zile de la comunicare”, se aratăin minuta soluției C.A. Bucuresti.

 

Zece zile mai târziu, respectiv la 24 iulie 2015, Ministerul Mediului de la acea vreme, Grațiela Gavrilescu, a declarat la Alba Iulia ca litigiul cu Kronoșpan a fost pierdut pentru că juriștii instituției pe care o conduce s-au prezentat la proces nepregatiți. Gavrilescu a promis atunci că o astfel de situație nu se va mai repeta, iar la recurs lucrurile se vor lămuri.

”Noi o sa facem recurs si in recursul respectiv am cerut juristilor care vor merge in instanță sa explice exact ce se intelege prin revizuirea autorizației de mediu si ceea ce au înțeles dumnealor. Mie mi s-a părut, le-am si spus si nu mă feresc să vă spun lucrul acesta, ca s-au dus nepregatiți la prima instanță, dar cu certitudine, lucrul acesta nu o sa se mai mai intample la cea de-a doua instanță”, a declarat Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu în iulie 2015.

Astfel, decizia definitivă privind suspendarea actului administrativ urma să fie pronunțată de Înalta Curte de Casație si Justiție.

În paralel, compania Kronospan a deschis un proces prin care solicita anularea actului administrativ.

instiintare renuntare la judecata Kronspan Sebes

Întorsătură de situație! În 19 noiembrie 2015, Kronoșpan Sebeș înștiințează Ministerul Mediului, ANPM și APM Alba că a renunțat la procesul prin care solicita anularea actului administrativ de suspendare a

instiintare renuntare la judecata Kronspan Sebes

procedurii de revizuire a AIM

La, 21 noiembrie 2015, chiar în ziua în care la Sebeș urma să se desfășoare un nou protest împotriva poluării, reprezentanții ONG-urilor de mediu au fost invitați de către Gheorghe Feneșer, prefectul județului Alba, să participe la o întâlnire cu Toma Florin Petcu, președintele Agenției Naționale de Protecție a Mediului din România (ANPM).

În cadrul discuțiilor, longevivul preşedinte ANPM cu rang de Secretar de Stat le-a prezentat ONG-iștilor un document (vezi fotocopie) prin care Kronoșpan Sebeș înștiințează Ministerul Mediului, ANPM și APM Alba că a renunțat la procesul prin care solicita anularea actului administrativ de suspendare a procedurii de revizuire a autorizației integrate de mediu.

“Vă aducem la cunoştinţă că, în vederea continuării procedurii de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu nr. SB 67/2007 revizuită la data de 01.03.2010, S.C Kronoșpan Sebeş S.A. a depus în cursul zilei de 18.11.2015 la Curtea de Apel Bucureşti cererea de renunţare la judecată prin care s-a solicitat instanţei să la act de renunţarea la judecarea acţiunii în anulare formând obiectul dosarului nr. 5882/2/2015, aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, secţia a VIII-a Contencios administrativ şl fiscal.

Cu deosebită considerație, Director General  BANDI”, se arată în documentul transmis APM Alba de compania Kronospan Sebeș.

 

Departe de a se fi lămurit situația proceselor în ceea ce privește renunțarea sau nu la acestea, de-o parte sau de cealaltă, câteva lucruri sunt totuși clare:

-În ciuda interesului legitim exprimat de cetățenii municipiului Sebeș cu privire la orice decizie legată de mărirea capacității de producție a formaldehidei la instalația din cartierul M. Kogălniceanu, autoritățile cu atribuții în domeniu (n.r. Ministerul Mediului, ANPM, APM Alba etc) nu au comunicat nimic populației din Sebeș. Au trecut 12 zile de la eliberarea autorizației de mediu, iar locuitorilor din Sebeș nu le-a fost adus la cunoștință acest fapt.

 

Activitatea SC KRONOSPAN SEBEȘ SA este reglementată prin autorizaţia integrată de mediu nr. SB 67/09.01.2007, revizuită la data de 01.03.2010, emisă de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu. SC KRONOSPAN SEBEȘ SA a depus în data de 23.09.2013 la Agenția pentru Protecția Mediului Alba o solicitare privind actualizarea datelor din autorizația integrată de mediu menţionată mai sus, datorită creșterii capacității de producție de la 30.0000 t/an la 40.000 t/an a instalației existente pentru producerea formaldehidei, ca urmare a îmbunătățirii performanței tehnice a catalizatorului Fe-Mo utilizat și a optimizării procesului de producție – actualizată la data de 08.01.2016

 

-Pe platforma industrială KRONOSPAN Sebeş există şi instalația de producere a formaldehidei cu o capacitate de 60.000 t/an, având ca operator S.C. KRONOCHEM SEBEŞ S.R.L., care deține acordul de mediu nr. SB 19/26.10.2012, emis de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu. Pentru autorizarea funcţionării acestei instalaţii, S.C. KRONOCHEM SEBEŞ S.R.L a depus la A.P.M. Alba în data de 06.01.2015 documentația de solicitare a autorizației integrate de mediu. În prezent dosarul se află în procedura legală de autorizare la APM Alba.

Bogdan PRESECAN

 

CITEȘTE ȘI: Câinii democraţiei latră, caravana cancerigenă trece! Kronospan îşi dublează capacitatea de producţie a formaldehidei în Sebeş!

 

CITEȘTE ȘI: FOTO: PROTEST de amploare la SEBEȘ împotriva POLUĂRII. Peste 1500 de persoane au mărșăluit prin tot orașul

 

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Ministerul Mediului analizează AUTORIZAŢIA pentru KRONOSPAN Sebeş. Prefectul Gheorghe Feneşer: acordarea autorizaţiei va fi suspendată până la clarificare

 

CITEȘTE ȘI: Kronospan Sebeș ia act de decizia Comisiei de Analiză a Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor

 

CITEȘTE ȘI: Cazul KRONOSPAN SEBEȘ: DSP Alba cere STUDIU de IMPACT asupra SĂNĂTĂȚII populației și încadrararea FORMALDEHIDEI ca și cancerigenă

 

CITEȘTE ȘI: Ministerul Mediului a decis RELUAREA procedurii de autorizare pentru fabrica de formaldehidă

 

CITEȘTE ȘI: Senatorul Pereş – scandalul Kronospan Sebeş: Ministerul Mediului continuă să tacă, lăsând Primăria Sebeş şi Prefectura Alba să bâjbâie în explicaţii stupide

 

CITEȘTE ȘI: Kronospan Sebeș – informare publică pentru prezentarea documentelor în baza cărora compania cere autorizație de mediu

 

CITEȘTE ȘI: Conducerea Kronospan: Noua instalaţie de formaldehidă, în conformitate cu normele de mediu

 

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Un polițist îi umilește pe polițiștii care au protestat pentru salarii: ”Mergeți la privat că se dau sporuri babane!”

Un polițist îi umilește pe polițiștii care au protestat pentru salarii: ”Mergeți la privat că se dau sporuri babane!” Protestul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

19 Comentarii

democrat și patriot 21 ianuarie 2016 at 20:50

Sunt curios ce va avea domnul Dorin Nistor de comentat pe acest subiect !!! Abia aștept incompetența exprimată prin cuvinte….

cetatean din sebes 21 ianuarie 2016 at 21:09

Cum ce sa aiba de comentat? NISTOR este si el partas la „exterminarea” prin gazare cu formaldehida a cetatenilor din Sebes prin ce a facut el si PDL-ul in CL intre 2008 si 2012! Acum se vrea primar sa-si desavarseasca planul!

dorel 21 ianuarie 2016 at 21:51

daca atunci cand produceau 30 mii tone formaldehida nu era poluare in Sebes inseamna ca mai incape 10 mii tone/an in plus ca vorba aia, tineretu sebesesc una spun alta gandesc:)

Adina Banciloiu 22 ianuarie 2016 at 8:15

Seful APM Mureş – “Fabrica de formaldehidă, riscantă pentru reghineni !”
DATA 13 septembrie 2013
PUBLICAT DE Initiativa Civica Reghin
COMENTARII0
Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Mureş, Dănuţ Ştefănescu, a afirmat vineri, 13 septembrie, cu ocazia Congresului Naţional de Chimie, organizat în incinta Centrului Cultural „Mihai Eminescu” din Târgu-Mureş, că realizarea unei fabrici de formaldehidă în municipiul Reghin ar putea reprezenta un risc pentru locuitorii din „oraşul viorilor.”
„ Potrivit directorului executiv al APM Mureş, în prezent autorităţile aşteaptă rezultatele studiului de risc, după care vor fi organizate dezbateri publice. „Am cerut acel studiu de risc care se face, care va spune pe ce distanţă, pe ce rază, această fabrică poate fi un pericol pentru mediu şi sănătate. Nu am primit încă acest studiu de risc, nu-l avem încă. Vom face dezbateri publice după ce vom avea toate aceste documente, pentru că în principiu nici Primăria n-ar trebui să acepte o asemenea fabrică cu un asemenea risc în localitate”, a precizat Dănuţ Ştefănescu.
Procesul tehnologic, ţinut sub control
De asemenea, directorul executiv al APM Mureş a afirmat că riscurile nu rezidă din procesul tehnologic de fabricare a formaldehidei, ci din cantităţile foarte mari de substanţe periculoase care vor fi depozitate în incinta fabricii. „Procesul tehnologic de fabricare a formaldehidei din metanol este un proces foarte bine ţinut sub control. Nu prezintă probleme. Problemele sunt cu aceste substanţe depozitate în cantităţi foarte mari. Ţin să spun că fabrica de formaldehidă va avea o capacitate de 100.000 de tone/an. Deci la acest nivel vorbim. Clei 134.000 de tone/an. Deci este o problemă, într-adevăr. Fabrica de PAL cu mâna pe inimă vă spun că nu reprezintă niciun pericol pentru municipiul Reghin, dar la acestă fabrică de formaldehidă s-ar putea să existe un risc pentru locuitorii din Reghin”, a subliniat Dănuţ Ştefănescu. „Metanolul este considerat substanţă periculoasă. Prin cantitatea de substanţă periculoasă acestă unitate intră sub directiva SEVESO, adică unitate cu risc major asupra mediului şi populaţiei”, a adăugat directorul executiv al APM Mureş.
Sursa: Zi de Zi

gicu 22 ianuarie 2016 at 9:24

Ba, voi nu intelegeti ca instanta a dat avizul? Astia se pricep la tot.

JUrista Kro 22 ianuarie 2016 at 10:08

SC KRONOSPAN SEBES SA a depus documentatia pentru revizuirea Autorizatiei integrate de mediu la APM Alba.
De la APM Alba documentatia a fost preluata spre analiza la Comisia speciala de analiza a contestatiilor la Ministerul Mediului care a emis Decizia 3046/GLG/06.05.2015 a comisiei de analiza a contestatiilor din cadrul Ministerului Mediului. Aceasta decizie a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, procesul nefiind finalizat(documentul din attach). Totusi, APM Alba le elibereaza Autorizaria integrata de mediu actualizata(in attach)- cu valabilitate 1 an in locul Autorizatiei integrate de mediu revizuite(pentru care s-a depus documentatia).
Este legal sa acorzi Autorizaria integrata de mediu actualizata in baza unei hotarari judecatoresti care nu este definitiva?

florin 22 ianuarie 2016 at 10:57

De la alimente la poluare, tendinta in aceasta tara este sa moara cat mai multi oameni, sa nu mai apuce pensia. Oare ce este mai important, asigurarea locurilor de munca a 2-3 sute de oameni sau sanatatea a zeci de mii de oameni ?

Victorie!!! 22 ianuarie 2016 at 11:02

Sunt curios ce au de spus acum cei 5 protestatari flamanzi din Sebes.

al VII-lea protestatar flamand de sanatate 22 ianuarie 2016 at 12:16

sa-ti fie rusine Victorie!!! sper sa-ti platesti ingamfarea asa cum se cuvine atunci cand sebesenii se vor fi saturat de proteste pasnice si isi vor cere dreptul la sanatate cu aceeasi masura agresiva cu care ati intrat voi in viata lor.

dorel 22 ianuarie 2016 at 18:22

ati uitat sa precizati ca pe langa cele 10 mii tone de formaldehida si produsele derivate din ea se vor fabrica si vreo 600 mii mc de placi in plus fata de alea aproximativ 1100 cat se produceau inainte. Intrebarea este una singura: o sa fie mai multa sau mai putina poluare in Sebes? pentru ca astea vor folosi exact aceleasi instalatii existente , asta vor afala toti,pe pielea lor,omul este cel mai bun barometru,in special copiii.

@dorel 22 ianuarie 2016 at 19:04

Dorele, te intereseaza sau doar faci conversatie?

dorel 24 ianuarie 2016 at 8:48

da ma bag in seama si inteleg ca este o autorizatie data la comanda politica de catre noul guvern Ciolos. “ca urmare a sentinţei nr. 2049/14.07.2015 pronunţata de Curtea de Apel Bucureşti in dosarul nr 3443/2/2015.” pai dupa cum se vede sentinta care nu este definitiva a fost data asta vara iar intre timp s-a continuat procedura de autorizare chiar a fost o prezentare a documentelor de catre Kronospan in octombrie cand a fost si publicat raportul de amplasament de catre cei de la APM. Pai ce s-a intamplat,si-au amintit cei de la APM de o sentinta care nu este definitiva si au trantit toata procedura si au dat autorizatia fara sa tine cont ca era o procedura in desfasurare? asta ne arata ca in tara asta nu mai exista JUSTITIE!!!

Europarlamentara 22 ianuarie 2016 at 20:43

J JURIDICE
CE. Noi măsuri de reducere a poluării atmosferice
27 decembrie 2013 | Adina-Elena OPREA

Comisia Europeană ia noi măsuri pentru reducerea poluării atmosferice, după ce a constat faptul că standardele de calitate a aerului convenite la nivelul UE şi orientările în materie de poluare atmosferică emise de Organizația Mondială a Sănătății din cadrul ONU nu sunt respectate de statele membre.
Noile măsuri se impun având în vedere că poluarea atmosferică este unul dintre principalele cazuri de decese premature în UE, o cauză de întreruperi în muncă și de costuri medicale ridicate, un atac pentru ecosisteme şi, nu în ultimul rând, ea produce o pierdere financiară de până la 23 de miliarde de euro pe an.
Pachetul de măsuri pentru un aer curat cuprinde următoarele elemente: un nou program de aer curat pentru Europa, o variantă revizuită a Directivei privind plafoanele naționale de emisii şi o propunere de nouă directivă privind reducerea poluării provenite de la instalațiile medii de ardere.
Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Aerul pe care îl respirăm astăzi este mult mai curat decât în deceniile precedente. Dar poluarea lui continuă să fie un ucigaș invizibil și îi împiedică pe mulți să ducă o viață activă. Prin acțiunile pe care le propunem se va reduce la jumătate numărul de decese premature cauzate de poluarea atmosferică, se va mări nivelul de protecție a celor mai vulnerabile categorii, care au cel mai mult nevoie să fie protejate, și se va îmbunătăți calitatea vieții pentru toți. Noul pachet va genera, de asemenea, beneficii pentru natură și pentru ecosistemele fragile și va stimula industria tehnologiilor curate – un important sector de creștere economică pentru Europa.”
Tonio Borg, comisarul pentru sănătate, a declarat: „Salut din toată inima adoptarea pachetului de măsuri pentru un aer curat, un pachet prin care Europa se înscrie pe drumul corect spre un aer curat pentru toți pe termen lung. Noua politică în domeniul calității aerului se va traduce printr-o viață mai sănătoasă și mai lungă pentru europeni: mai puțini copii afectați de astm sau de alte probleme respiratorii, mai puține persoane atinse de cancer, de boli respiratorii cronice sau de boli cardiovasculare și, în fine, mai puțini oameni morți în urma unei sănătăți șubrezite din cauza poluării aerului.”
Adina Elena OPREA

jorj 22 ianuarie 2016 at 23:32

Aer curat pentru Europa,dar nu pentru sebeseni…pregatiti coparseiele….ne fura sanatatea,nici macar nu putem spune ca ne-o vindem…ne-o iau pe gratis si..fara violenta…nu?

Ofiter de presa 23 ianuarie 2016 at 12:13

Noi nu poluăm și nu vrem să poluăm cu noua fabrică. Recunoaștem că am greșit în trecut, că am deversat accidental niște deșeuri în 2008 și că am început construcția fără forme legale a unei noi fabrici de formaldehidă, dar vrem să respectam legalitatea. Recunoaștem că am cumpărat o instalație second hand din Franța pe care vrem să o punem în funcțiune la Sebeș. Au fost câteva mici incidente cu ea, dar nu majore. Noi vrem sa facem profit și de aceea am investit într-o fabrică de formaldehidă care să producă dublu față de cât producem acum.
Aceasta este concluzia pe care au tras-o ziariștii prezenți la conferința de presă organizată de reprezentanții Kronospan Sebeș (Adrian Băcilă- director tehnic, Oana Bodea- Director de comunicare și Bestian Konzelmann- director logistică ) pentru a răspunde acuzațiilor mai multor organizații care se opun punerii în funcțiune a unei noi fabrici de producere a formaldehidei pe platforma companiei de la Sebeș.

sebesan 23 ianuarie 2016 at 18:52

cum in tara aceasta este totul posibil,de ce sa nu ne asigure statul tratament gratuit pt. bolile respiratorii,sa-l plateasca cine a dat avizele,autorizatiile.

relu 23 ianuarie 2016 at 22:39

Iesiti ba in strada, nu mai stati pe forum. O sa muriti pe capete in curand din cauza astora.

jorj 24 ianuarie 2016 at 9:36

sebesenii nu vorbesc mult..iesim din nou in strada!! au ales bine momentu,cand e frig de crapa..dar vine curand primavara..iesim..nu-i probleme..mai bine in strada,decat mort!! cacati de austrieci .Imperiali imputziti..au furat si jefuit,fura si jefuiesc…

jorj 24 ianuarie 2016 at 9:38

strada.strada..afara cu austropitecii ucigasi!!! profit pentru ei, moarte pentru noi!!! afara!!

Comentariile sunt oprite