Rămâi conectat

Ştirea zilei

Câinii democraţiei latră, caravana cancerigenă trece! Kronospan îşi dublează capacitatea de producţie a formaldehidei în Sebeş!

Publicat

în

Kronospan Sebeş, cel mai mare producator de placi aglomerate din lemn din Sud-Estul Europei, îşi continuă lucrările de construire a unei noi și foarte controversate fabrici de formaldehidă pe platforma industrială de la Sebeș, fără nicio sensibilitate la sesizările ONG-urilor de mediu şi pentru sănătatea oamenilor.

Kronospan19Noua instalație de producere de formaldehide, substanțe clasificate ca produse cancerigene de către Organizația Mondială a Sănătatii, va înlocui instalaţia existentă cu o capacitate de producţie de 30.000 t/an formaldehidă. Noua fabrică va avea o capacitate dublă față de cea care funcționează în prezent, permițând o producţie zilnică de 180 de tone formaldehidă, funcţionând la capacitatea proiectată timp de 24 de ore pe zi, 333 zile pe an, în proces continuu.

În anul 2009, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) şi Centrul Independent pentru  Protectia Mediului  din Sebes, cu susţinerea ONG-ului albaiulian “Păstraţi Alba Verde”,  au lansat Campania “Sebeş fără Poluare”, al cărei scop era oprirea  extinderii de catre Kronospan Sebes a instalatiei de producere de formaldehide si stoparea poluarii deja  existente pe platforma industrială de la Sebeș. Astfel că, pe lângă componenta de informare și conștientizare a populației privind riscurile asupra poluăriii mediului înconjurător și asupra sănătății celor care sunt expuși la emisiile toxice provenite de la Kronospan Sebes, obiectivul campaniei inițiate de ONG-uri era să determine cât mai mulți cetățeni să  trimită petiții Agentiei Regionale pentru  Protectia Mediului Sibiu, solicitandu-i să nu emită  avizul de mediu pentru planul urbanistic al fabricii de producere de formaldehidă, care s-a construit  ilegal in anul 2007.

Elit - Gustul Desăvârșit

In cursul anului 2007, Kronochem a ridicat  pe platforma industriala de la Sebeșo instalație de producere a formaldehidelor cu o capacitate dublă decât cea actuala (60000 tone/an), fara acord de mediu si fara autorizatie de construire, asadar cu incalcarea grava a OUG 195/2005 privind protectia mediului si a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii. Garda de Mediu Alba a dispus amendarea companiei si demolarea instalatiei. În anul 2010, Primăria Sebeş a refuzat să emită autorizaţia de construcţie iar fabrica de formaldehidă, care era ridicată în procent de 80 la sută, a fost demolată.

Ulterior, Kronochem a reluat procedura de autorizare şi, în octombrie 2012, a obţinut acordul de mediu pentru noua fabrică de la Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Sibiu. Un an mai târziu, în martie 2013, a obţinut şi autorizaţia de construire nr 50/21.03.2013 (Construire instalaţie pentru producerea formaldehidei-100%, capacitate 60.000 T/an) de la Primaria Sebeş.

Recent, au fost demarate lucrările de construcție a controversatei fabrici, în condițiile în care platforma industrială este amplasată la circa 150 de metri de cartierul de locuit/rezidential Kogalniceanu.

Grupul Kronospan motivează necesitatea noii investiţii prin extinderea capacitaţilor de producţie de plăci pe bază de masă lemnoasă, lucru care a determinat creşterea cererii de răşină pe bază de formaldehidă. Faptul că societatea a demarat construcţia este confirmat de Inspectoratul în Construcţii Alba, instituţie care a răspuns unei solicitări oficiale lansate de asociaţia de mediu Prima Natura.

”În incinta SC Kronospan Sebeş Sa se află în derulare lucrări de construcţii pentru instalaţie de producerea formaldehidei. Lucrările de construcţie se execută în baza autorizaţiei de construire nr. 50 din 21.03.2013 eliberată de Municipiul Sebeş – Construire instalaţie pentru priducerea formaldehidei – 100%, capacitate 60000 T/an”, se afirmă în răspunsul de la Inpectoratul de Stat în Construcţii.

Poluare cu emisii de formaldehidă la Sebeș

Potrivit raportului realizat de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) si Centrul Independent pentru Protectia Mediului din Sebeș, în data de 19 februarie 2008, la orele.05.00, la actuala fabrica de producere de formaldehide s-a produs o defectiune tehnica care a condus la deversarea accidentala a cea. 800 kg formaldehida. Emisiile de formaldehida care au avut loc s-au dispersat in zona si au condus la inregistrarea unor depasiri ale limitelor legale de emisii conform probelor recoltate in zona SC Alpin SA: depasirea de 2 ori a valorilor limita admise cf. Stas 12574/87. Kronochem nu a anuntat autoritatile de mediu cu privire la producerea acestui incident, incalcand obligatiiile ce ii revin cf Autorizatiei integrate de mediu nr.Sb 67/09.01.2007. Garda de Mediu Alba a sanctionat contraventional Kronochem Sebes cu o amenda de 80.000 lei pentru neanuntarea autoritatilor de mediu cu privire la incindent.

În același an, în perioada 18 mai – 3 iunie 2008, Kronospan Sebes a depasit in 13 ocazii limitele legale de emisii de formaldehida. Valoarea maxima masurata in aceasta perioada a fost de 0,053 mg/Nmc, pe cand valoarea concentrantiei maxime admise conform prevederilor STAS 12574/1987 pentru zone protejate este de 0,012 mg//Nmc. Ca atare Garda de Mediu Alba a sanctionat in iunie 2008 Kronospan Sebes cu o amenda contraventionala de 100.000 lei.

Teamă justificată de expunerea la formaldehidă, substanță clasificată cancerigenă

Impactul deosebit de negativ asupra sănătăţii generat de expunerea la formaldehida folosită în procesarea lemnului este bine documentat în raportul CIDRM.

“Recent mai multe ţări, regiuni şi instituţii au scăzut nivelurile admisibile. Expunerea care generează acest impact are loc la patru niveluri: al muncitorilor care lucrează la producerea derivatelor din lemn, al comunităţilor din apropierea fabricilor respective, al caselor ce contin produse obtinute din derivate de lemn (mobilă, parchet etc.) şi al descompunerii finale.

Procesarea lemnului care implica folosirea formaldehidei prezinta unele riscuri directe si indirecte pentru sanatatea umana.

Formaldehida este produsa in principal prin oxidarea metanolului. Este toxica si este folosita in rasini ca adeziv pentru derivatele din lemn. Rasinile adeziv sunt rasinile ureo-formaldehidice (UF), melamino-formaldehidice (MF), melamino-formaldehidice (PF) si izocianatii. UF se folosesc in principal pentru produsele de interior iar PFpentru cele de exterior. Emisiile de UF se simt dupa mirosul dulce din majoritatea bucatariilor noi si al dulapurilor de baie. Daca adezivii UF sunt cu siguranta mai ieftini decat cei PF, pe de alta parte ei elibereaza mai multa formaldehida — compus volatil reclasificat in 2004 din a fi “probabil cauzator de cancer” in “cunoscut ca fiind cauzator de cancer” de Agentia Internationala pentru Cercetare a Cancerului ce apartine Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Printre celelalte efecte asupra sanatatii cauzate de  formaldehida se numara: probleme respiratorii; iritatii ale ochilor, nasului, gatului; reactii alergice, depresii”, se precizează în studiul CIDRM.

Elvetienii de la „Kronospan” deţin la Sebes cea mai mare investitie din judetul Alba si una dintre cele mai mari din Romania . Cele doua fabrici produc placi stratificate din lemn, cunoscute in tara noastra sub denumirile de PFL si PAL.
Fabricile au fost construite de firma italiana „Frati”, care le-a vandut, ulterior, concernului elvetian. Pe platforma industriala administrata de „Kronospan” lucreaza in prezent aproximativ 500 de persoane.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Vești bune pentru șoferi: Constatarea amiabilă va putea fi realizată electronic

Publicat

în

Vești bune pentru șoferi: Constatarea amiabilă va putea fi realizată electronic

Regulile care se aplică asigurării RCA au fost schimbate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Cea mai importantă modificare, pentru șoferi, este introducerea constatării amiabile electronice. De asemenea au fost scoase din norma RCA toate prevederile care au dus România în procedură de infringement încă din anul 2018.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat actul normativ care modifică norma 20/2017 privind asigurările auto în România. Economica amintea chiar zilele trecute că acest lucru urma să se întâmple, având în vedere că un proiect în acest sens era în dezbatere publică încă din luna martie. Pentru șoferi, principala modificare vizează introducerea constatării amiabile electronice, care va ușura viața celor aproximativ 500.000 de șoferi români care sunt implicați anual în accidente.

Elit - Gustul Desăvârșit

Actul normativ, anunță un comunicat al ASF, a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare. Altfel spus, din toamnă, noile reguli vor intra în vigoare.

„Una dintre reglementările introduse în premieră vine direct în sprijinul păgubiților, dar și al vinovaților din accidente rutiere, în număr de sute de mii anual. Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic. Conform noilor reglementări “în cazul completării formularului de Constatarea amiabilă de accident” în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule implicate în accident sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.” . Baza tehnică va fi dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României.

“Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de „Constatare amiabilă de accident” în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către A.S.F.”, prevede actul normativ. În 2021 a fost eliminată și obligativitatea de a deține polița RCA în format fizic, fiind suficientă prezentarea acesteia în format electronic, în eventualitatea unui control.

Dispar prevederile care puteau aduce amenzi usturătoare României

Alte modificări ale regulilor RCA, defapt cele de la care a pornit noua normă, vizează scoaterea din legislație a unor prevederi care au dus România în procedură de infringment. În mare este vorba despre articole din norma 20/2017 despre care Comisia Europeană, sesizată de asigurătorii din România, a considerat că îngrădesc dreptul companiilor de a stabili în mod liber tarifele, exclusiv în funcție de istoricul propriu de daună și de estimările avizate de actuari autorizați.

”Principalul scop al noilor reglementări a fost, însă, abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 care nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 – acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II și Directiva MTPL a unor dispoziții ale legislației românești referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017″, precizează ASF.

Concret, așa cum arată proiectul de normă lansat în dezbatere publică în luna martie, au fost eliminate toate barierele privind dreptul companiilor de a stabili tarifele exclusiv în funcție de propriul istoric de daunalitate și de estimări, în baza unor analize realizate de actuari autorizați. A fost eliminată orice obligație de notificare a modificărilor de tarife sau de raportare a fundamentării acestora către ASF, așa cum a recomandat Comisia Europeană.

Nu în ultimul rând, mai notează instituția, actul normativ vine cu modificarea modului de acordare a despăgubirilor aferente consecinței lipsei de folosință a vehiculelor inclusiv pentru înlocuirea temporară a acestora. Noua procedură este mai simplă și mai clară, în sprijinul tuturor părților implicate în procesul de despăgubire și reparație și în principal al păgubitului.

Sursa: economica.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

A vrut să mituiască o asistentă din Alba pentru „vaccinare la chiuvetă”: Ce au decis magistrații

Publicat

în

A vrut să mituiască o asistentă din Alba pentru „vaccinare la chiuvetă”: Ce au decis magistrații

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a încheiat, la data de 24.05.2022, acordul de recunoaștere a vinovăției cu o persoană fără calitate specială, inculpatul în cauză, fiind stabilită pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În fapt, s-a reținut că la data de 18.11.2021, inculpatul a oferit o sumă de bani unei asistente medicale aflată în exercitarea atribuțiilor de serviciu în cadrul Centrului de Vaccinare Sebeș, județul Alba, pentru a îndeplini un act contrar atribuțiilor de serviciu ale acesteia, respectiv să nu-i introducă serul anti-Covid-19 în organism și să consemneze în documente și evidențele electronice faptul că a fost vaccinat, în scopul de a-i fi eliberat un certificat de vaccinare Covid-19.
Asistenta medicală a refuzat primirea sumei de bani și a sesizat organele de poliție.

Ofițerii Direcției Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Alba au fost delegați să desfășoare mai multe acte procedurale care au condus la completarea probatoriului în cauză.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis Tribunalului Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

27 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

27 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, vineri, 27 mai 2022, s-au înregistrat 3 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 26 mai 2022, COVID-19 în Alba. 4 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 53874 de persoane confirmate, 52525 persoane vindecate, 1.290 decese.

Elit - Gustul Desăvârșit

Joi, în județul Alba au fost prelucrate în total 257 teste, 117 PCR, 140 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 468533 mai exact, 357953 de teste PCR și 110580 de teste rapide.

Localitățile din care provin cele 3 noi cazuri de coronavirus:

BLAJ – 1

VINTU DE JOS – 1

SPANIA – 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:

POŞAGA 892 1.12 1
POIANA VADULUI 1041 0.96 1
CIUGUD 3295 0.91 3
RĂDEŞTI 1273 0.79 1
CETATEA DE BALTĂ 3063 0.65 2
VALEA LUNGĂ 3119 0.64 2
STREMŢ 2420 0.41 1
LOPADEA NOUĂ 2497 0.4 1
MUNICIPIUL BLAJ 20603 0.39 8
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76681 0.31 24
ORAŞ CUGIR 25348 0.28 7
GALDA DE JOS 4410 0.23 1
ŞONA 4365 0.23 1
SĂSCIORI 6474 0.15 1
ORAŞ TEIUŞ 7141 0.14 1
MUNICIPIUL AIUD 25110 0.12 3
ORAŞ OCNA MUREŞ 13781 0.07 1
ALBAC 1940 0 0
ALMAŞU MARE 1195 0 0
ARIEŞENI 1534 0 0
AVRAM IANCU 1412 0 0
BERGHIN 1886 0 0
BISTRA 4497 0 0
BLANDIANA 876 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2259 0 0
BUCIUM 1378 0 0
CÂLNIC 1932 0 0
CENADE 1044 0 0
CERGĂU 1630 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 230 0 0
CIURULEASA 1122 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2141 0 0
CRICĂU 1964 0 0
CUT 1268 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3119 0 0
DOŞTAT 1012 0 0
FĂRĂU 1473 0 0
GÂRBOVA 2133 0 0
GÂRDA DE SUS 1467 0 0
HOPÂRTA 1156 0 0
HOREA 1901 0 0
IGHIU 7111 0 0
ÎNTREGALDE 549 0 0
JIDVEI 5301 0 0
LIVEZILE 1146 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2540 0 0
LUPŞA 2838 0 0
METEŞ 2749 0 0
MIHALŢ 3212 0 0
MIRĂSLĂU 1946 0 0
MOGOŞ 742 0 0
MUNICIPIUL SEBEŞ 32854 0 0
NOŞLAC 1814 0 0
OCOLIŞ 496 0 0
OHABA 584 0 0
ORAŞ ABRUD 5141 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3742 0 0
ORAŞ CÂMPENI 7120 0 0
ORAŞ ZLATNA 7780 0 0
PIANU 3566 0 0
PONOR 575 0 0
RÂMEŢ 491 0 0
RIMETEA 987 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1579 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2688 0 0
SĂLCIUA 1368 0 0
SĂLIŞTEA 2332 0 0
SÂNCEL 2583 0 0
SÂNTIMBRU 3022 0 0
SCĂRIŞOARA 1485 0 0
ŞIBOT 2327 0 0
SOHODOL 1655 0 0
ŞPRING 2533 0 0
ŞUGAG 2856 0 0
UNIREA 4815 0 0
VADU MOŢILOR 1266 0 0
VIDRA 1503 0 0
VINŢU DE JOS 5534 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare