Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Excedent de 400.000 de lei în bugetul Blajului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bugetul local al municipiului Blaj a crescut semnificativ în ultimii ani, acest lucru datorându-se, în principal, creşterii bazei de impozitare. Veniturile proprii s-au majorat cu 256 la sută faţă de anul 2005. Pentru prima dată în istoria postdecembristă a oraşului, Primăria Blaj a încheiat anul 2010 pe plus, având un excedent de 400.000 de lei în fondul de rezervă.
Deşi impozitele şi taxele locale nu au mai fost majorate din anul 2003, bugetul total a crescut ca urmare a numărului mai mare de contribuabili, în special persoane juridice. Impozitele şi taxele locale au rămas la valoarea minimă stabilită de lege, singurele majorări fiind cauzate de aplicarea valorii inflaţiei şi de trecerea dintr-o categorie în alta de zonare, odată cu efectuarea investiţiilor în domeniul edilitar (canalizare, modernizare străzi etc.). Valoarea investiţiilor efectuate de autorităţile locale în modernizarea oraşului în cursul anului trecut s-a ridicat la suma de 7 milioane de euro. În prezent, bugetul alocat investiţiilor publice reprezintă peste 50 la sută din veniturile proprii.
Consiliul local Blaj a luat recent decizia de a nu majora impozitele şi taxele locale nici în anul 2012, în condiţiile în care legea i-ar fi permis o majorare cu 20 la sută, iar prioritatea bugetului va rămâne infrastructura. De altfel, ponderea impozitelor şi taxelor plătite de blăjeni reprezintă doar 13,6 la sută din bugetul propriu pe anul în curs.
„Strategia noastră a avut în prim-plan protejarea persoanelor fizice. Sunt de părere că întotdeauna trebuie să existe o corelare între impozitele şi taxele locale şi nivelul veniturilor realizate de persoanele fizice. O administraţie eficientă şi în progres trebuie să se bazeze aproape în exclusivitate pe dezvoltarea persoanelor juridice aflate în jurisdicţie”, a declarat primarul Gheorghe Rotar.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea