Rămâi conectat

Cultură Educație

Eroii ISU Alba au fost răsplătiţi de „Ziua Protecţiei Civile”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri, 28 februarie, la sediul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba a avut loc ceremonialul militar prilejuit de a 78-a aniversare a „Zilei Protecţiei Civile”, eveniment la care a participat efectivul ISU Alba, în frunte cu col. Dorel Sofica – inspector-şef şi adjuncţii lui, lt. col. Cornel Oprişa şi lt. col. Felix Pintea. De asemenea, au ţinut să fie prezenţi prefectul Ştefan Bardan, şef al protecţiei civile pe judeţ, Alin Cucui – vicepreşedinte al CJ Alba, comandantul Garnizoanei Alba Iulia, col. Marcel Domşa, comandanţi sau locţiitori ai structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor şi ai Ministerului Apărării din judeţul Alba (Poliţie, Jandarmerie, Armată, etc.). În deschidere, col. Dorel Sofica a făcut o trecere în revistă a momentelor care au marcat istoria acestei arme şi a prezentat un scurt bilanţ al activităţii ISU Alba în 2010. El a arătat că greutăţile generate de constrângerile bugetare pot fi compensate printr-o cooperare eficientă, prin împletirea eforturilor cu ale administraţiei locale, în scopul îmbunătăţirii climatului de siguranţă al cetăţenilor judeţului. În alocuţiunea sa, col. Dorel Sofica a amintit şi de proiectul derulat cu Consiliul Judeţean Alba, prin care ISU Alba a fost dotat cu autospeciale, în valoare totală de 4.000.000 de lei, cel aflat în derulare, de 3.000.000 de lei, şi proiectul cu Instituţia Prefectului Alba şi alte instituţii omoloage, de 200 de milioane de lei. Până în 13 septembrie, de „Ziua Pompierilor”, la Sebeş va fi funcţională subunitatea de pompieri militari, care va fi dotată şi cu o ambulanţă SMURD, ca de altfel şi Garda de Intervenţie Câmpeni, aşa cum a promis subsecretarul de stat Raed Arafat. Totodată, se va încerca realizarea noului sediu al Gărzii de Intervenţie Blaj, a cărui execuţie a fost suspendată anul trecut din cauza dificultăţilor financiare, ISU Alba dorind continuarea bunelor relaţii cu primăriile din Alba Iulia şi Aiud.
„Cu prilejul acestei aniversări, adresez sincere felicitări tuturor profesioniştilor inspectoratului, specialiştilor şi inspectorilor în protecţie civilă de la primării şi agenţi economici şi voluntarilor din cadrul SVSU pentru modul exemplar în care structurile cu atribuţii de protecţie civilă şi-au executat misiunile”, a spus col. Dorel Sofica, accentuând că ISU Alba va încerca să se menţină în continuare pe primul loc în topul încrederii populaţiei în instituţiile statului.
După ce lt. col. Cornel Oprişa a prezentat mesajul inspectorului general al IGSU, col. Marcel Sorin Lucaciu, prefectul Ştefan Bardan şi col. Dorel Sofica au înmânat cpt. Mircea Dan brevetul de acordare a însemnului onorific „În serviciul patriei” pentru 15 ani de activitate. De asemenea, pentru activitatea eficientă, calificativele constant foarte bune, precum şi pentru evidenţierea în diferite acţiuni de intervenţie au fost recompensaţi prin citarea prin ordin de zi pe unitate şi adresarea de mulţumiri 6 ofiţeri şi 25 de subofiţeri (din care doi de la SMURD). Ofiţerii sunt mr. Adrian Guia, cpt. Florin Zecheru, cpt. Mircea Dan, cpt. Nicolae Negoiţă (Aiud), lt. Florian Buciuman, lt. Cristian Todor. Apoi, prefectul Ştefan Bardan şi vicepreşedintele CJ Alba, Alin Cucui, au felicitat membrii colectivului condus de col. Dorel Sofica, le-au urat să aibă parte de cât mai puţine intervenţii, arătându-şi încă o dată sprijinul pentru activitatea ISU Alba. Activitatea s-a încheiat cu vizitarea expoziţiei de tehnică de intervenţie, pusă la punct de către reprezentanţii inspectoratului. La mulţi ani şi mult succes în tot ceea ce întreprindeţi! (R.G.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea