Rămâi conectat

Sport

Dojokan Activ Aiud – mereu în fruntea performanțelor din Alba, cu 4 laureați în ultimii 6 ani la sporturi neolimpice

Publicat

în

Ioo Sandor (17 ani, Dojokan Activ Aiud), competitor care are în palmares trei titluri de campion mondial (Montecatini Terme, 2017, și Bratislava, 2019) și alte 4 distinții supreme la nivel continental (Cluj-Napoca în 2016 și 2017, Montechiari – 2017 și Odense – 2019), a fost desemnat la finele anului trecut, într-o Gală a Sportului desfășurată într-un mod inedit, în mediul online, din cauza pandemiei, cel mai bun sportiv din Alba la secțiunea sporturi olimpice.

Ioo Sandor este al 7-lea reprezentant al Dojokan Aiud ce a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului județului Alba, la finele anului. Predecesorii săi au fost Sebastian Haidu (2005 și 2006), Liviu Dodoc (2008, cu dublă legitimare, CS Politehnica Karate Cluj), Aura Crăciun (2015), Iulia Dodoc (2016) și Eduard Osz (2017), toți sportivi afirmați sub comanda antrenorului emerit Nicolae Crăciun, ce se identifică practic cu istoria clubului înființat în urmă cu trei decenii, mai precis în 1990. De altfel, în ultimii ani hegemonia aiudeană a fost întreruptă doar de Andrei Cioflică (CS Unirea Alba Iulia, 2018), Alexandru Catarambă (CS Unirea Alba Iulia, 2019) – ambii powerlifting.

Citește și:

Elit - Gustul Desăvârșit

Aiudeanul Ioo Sandor, în premieră cel mai bun performer din Alba! Dojokan Activ Aiud a cucerit, în 2020, pentru a 7-a oară distincția secțiunii sporturi neolimpice

În acest moment, de pregătirea sportivilor se ocupă antrenorul Nicolae Crăciun și instructorul Telegdy Ștefan, iar de-a lungul anilor în panoplia Dojokan Activ Aiud s-au adunat un număr impresionant de peste 200 de medalii cucerite la Campionatele Mondiale și Europene, la toate categoriile de vârstă, copii, cadeți, juniori și seniori. La nivel național, clubul din municipiul aiudean a strâns peste 2000 de distincții adjudecate la Campionatele Naționale și Cupa României.

*2020, un an critic

Anul 2020 a fost unul marcat de pandemia de coronavirus, iar Campionatul Mondial și Campionatul European au fost anulate din cauza COVID-19, la nivel internațional desfășurându-se numai două competiții majore, Cupa Mondială din Polonia (septembrie) și Cupa Campionilor Europeni, la Cluj-Napoca (februarie). În plan financiar, activitatea Dojokan Activ Aiud se bazează pe autofinanțare, beneficiindu-se și de sprijinul Primăriei municipiului Aiud.

Citește și: FOTO: Gala Sportului Județean 2020 a învins pandemia! Mihaela Acatrinei (atletism, CS Unirea Alba Iulia) și Ioo Sandor (karate, Dojokan Activ Aiud), sportivii anului în Alba, Volei Alba Blaj – cea mai bună echipă!

2020 a fost un an sărac în privința rezultatelor, întrucât am avut numai trei sportivi care au putut să se pregătească în condiții de pandemie, antrenamentele derulându-se în proporție de 80 la sută în mod individual. Ioo Sandor este cel de-al 7-lea reprezentant al clubului desemnat sportivul anului, iar unii dintre sportivi au fost nominalizați și doi ani consecutivi la acest nivel onorant”, a spus Nicolae Crăciun.

*Ioo Sandor, în premieră cel mai bun din Alba

Ioo Sandor are 17 ani și este elev al al Colegiului Național “Bethlen Gabor”, la profilul matematică-informatică, clasa a XI-a A. În anul anterior, unul în care majoritatea întrecerilor de anvergură au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus, sportivul din Aiud a fost, la Cupa Campionilor Europeni, de la Cluj-Napoca, din februarie, pe locul întâi la kata, 16-17 ani, și locul întâi, la kihon kumite, 16-17 ani, open. De asemenea, la Cupa Mondială de karate WUKF, de la Szczecin (Polonia), din septembrie, Ioo Sandor a terminat în două rânduri pe prima poziție, la kata individual, shotokan, juniori, 16-17 ani, și kata open, shotokan, juniori, 16-17 ani. Pe plan intern a devenit vicecampion național, la kata individual shotokan, juniori, 16-17 ani, la Campionatele Naționale de karate WUKF de la Sighișoara, din august. Și la Cupa României, derulată în luna noiembrie, la Mediaș, a urcat în două rânduri pe podium: locul întâi la kata individual shotokan juniori, 16-17 ani și locul al treilea la kihon kumite 16-17 ani open.

Pe lângă Ioo Sandor, a mai punctat în anul 2020 și Alexandra Luca, locul al doilea la kata individual shotokan, juniori, 16-17 ani, la Cupa României de la Mediaș, competitoare care a cucerit și o medalie de bronz la secțiunea kata, shotokan, 16-17 ani, la Cupa Campionilor Europeni de la Cluj-Napoca.

*Calendarul competițional al anului 2021

Conform programului întocmit de Federația Română de Karate WUKF, unele dintre cele mai importante competiții din 2021 se vor derula în iunie (AAU Karate Nationals, în SUA) și iulie (Campionatul Mondial, la Cluj-Napoca și AAU Juniors Olympic Games, tot în SUA), dar și spre finalul anului: Campionatul European WUKF, pentru copii, cadeți, juniori, seniori, individual și pe echipe, feminin și masculin, în Italia, la Livorno (21 noiembrie) și a 12-a ediție a Cupei Campionilor Europeni, la toate categoriile, individual și pe echipe, masculin și feminin, în 12 decembrie, la Cluj-Napoca.

Până atunci, în februarie sunt prevăzute două cursuri de perfecționare, la Mediaș (19-21 februarie) – pentru arbitri, respectiv la Brezoi (26-28 februarie) – pentru antrenori și instructori. Luna aprilie debutează cu un cantonament de pregătire la kata, de la Tg. Mureș (9-11 aprilie), unde este invitat Jean Pierre Fischer, la care se adaugă Cupa CNAV, ediția a 2-a (17-18 aprilie), la București, și Cupa Banzai, ediția a 27-a, la Arad (24-25 aprilie). În luna mai sunt prevăzute Polis Open (toate categoriile, individual, echipe, masculin și feminin), în Polonia, la Szczecin (9 mai), Campionatul Național de la Brașov (21-23 mai) rezervat sportivilor +13 ani cadeți, juniori, seniori, veterani, și un cantonament kumite la Brezoi (24-30 mai), invitat fiind Christophe Pinna. Campionatul Național pentru copii, individual, va fi la Mediaș, între 18 și 26 iunie, iar după o săptămână este prevăzut AAU Karate Nationals, toate categoriile, la Greenville (SUA), între 28 iunie și 3 iulie. La Cluj-Napoca, între 12 și 17 iulie, va avea loc Campionatul Mondial pentru copii, cadeți, juniori, seniori, individual și echipe, feminin și masculin, urmat de AAU Junior Olympic Games, tot în USA, dar la Houston (28 iulie-7 august). În luna august este fixat, la Eforie Nord, în intervalul 23-28 august, un cantonament centralizat de pregătire la toate categoriile. Septembrie vine cu Cupa Hara de la Sighișoara (4 septembrie) și Cupa Transilvania de la Tg. Mureș (17-18 septembrie), iar în octombrie se vor disputa Cupa Tiger Bistrița, ediția a 9-a (2 septembrie) și Cupa României, toate categoriile, individual și echipe, masculin și feminin, la Sighișoara (15-17), luna încheindu-se cu un cantonament de pregătire la kumite dedicat lotului național de juniori 1 și 2, seniori, masculin și feminin, la Bascov (20-24). Ultimul concurs intern se va derula la Târgoviște, în 13-14 noiembrie, Concurs național școlar și Cupa Shorin Ryu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

Decizie istorică: Unirea Alba Iulia a fost preluată de Primăria municipiului Alba Iulia! Un nou început pentru clubul fanion al Albei!

Publicat

în

AFC Unirea 1924 Alba Iulia a fost preluată de Primăria municipiului Alba Iulia, în urma votului în unanimitate al aleșilor locali în cadrul unei Ședințe extraordinare a Consiliului local, mutarea fiind făcută prin intermediul Clubului Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia.

„Acest vot, pentru istoria fotbalului albaiulian reprezintă un omagiu adus generațiilor de fotbaliști alb-negri, la un club aproape centenar. Din păcate, mulți nu mai sunt printre noi să se bucure, ultimul pleca fiind nea Nică Smadea„, a concluzionat Gabriel Pleșa.

Unirea nu moare” a fost sloganul ultimului an în fotbalul din Cetatea Marii Uniri, iar prin decizia din 9 august, dezideratul s-a înfăptuit

Elit - Gustul Desăvârșit

Un moment istoric, de cotitură pentru formația din Cetatea Marii Uniri, ce s-a chinuit în anonimat în ultimii ani, la limita subzistenței, din cauza lipsei resurselor financiare sigure, “alb-negrii’ trăind eminamente grație transferurilor lui Nicolae Stanciu. Din 2009, pe când promova în ultima dată în Liga 1, Unirea Alba Iulia nu s-a mai aflat sub tutela autorităților locale, exceptând ultimi doi ani, când s-au primit sporadic fonduri dinspre primărie. Concret, pe termen scurt, CS Municipal Unirea Alba Iulia va evolua în ediția viitoare a Ligii 3 (în loc de AFC Unirea 1924 Alba Iulia, ce și-a cesionat dreptul de participare), iar în următorii ani tot ce ține de istorie (brand, palmares, culori) să treacă la CSM Unirea Alba Iulia. Un club care peste doi ani va aniversa Centenarul și speră să promoveze în al doilea eșalon, și-a găsit, în sfârșit matca, iar Alba Iulia încearcă prin această decizie ce salvează o echipă în colaps, să depășească momentele critice, să spargă mediocritatea și să revină în prim-plan.

*Buget de 500.000 de lei

Bugetul estimat se cifrează la aproximativ 500.000 de lei pentru acest campionat, din fonduri publice (urmează să fie votat în sedința din 30 august), la care se va adăuga și aportul sponsorilor privați. Jucătorii vor trece la CSM Unirea Alba Iulia, va fi adus un nou antrenor și se speră în renașterea echipe-simbol a Albei.

Citește și: Moment istoric pentru fotbalul albaiulian: AFC Unirea 1924, preluată de primărie, prin CS Municipal. Consilierii au votat cesionarea

“Unirea este un brand al orașului, o echipă ce a avut o istorie zbucuimată în ultimii ani. Ca și alte primării avem obligația să ducem mai departe activitatea unei asemenea echice aproape centenare. Îl susțin cu tărie și sufletește și legal, acest proiect. Avem o strategie pe termen mediu și lung. E nevoie de un management serios și nu ascund faptul că vom avea alături și parteneri privați, cu care am discutat și în zilele acestea”, a punctat primarul Gabriel Pleșa.

*Datorii și depunctare

Problemele arzătoare a unei situații complexe, respectiv depunctarea de 20 de puncte (ce se speră să fie redusă până la startul sezonului, chiar spre zero) și datoriile către jucători, au fost abordate în discuțiile despre preluarea echipei. Banii care vor veni din china în contul transferului lui Nicolae Stanciu vor fi dirijați tot spre achirarea restanțeloir vechilor echipier, cuvântul de ordine fiind o stabilizare a clubului pe termen scurt, până la finele acestui an. “Cu siguranță nu vor fi bani publici dirijați spre plata datoriilor”, a conchis Pleșa.

Există posibilitatea ca depunctarea să fie redusă, să primim o hotărâre favorabilă din partea FRF până la startul sezonului”, a punctat Mihai Dăscălescu. La CSM Unirea Alba Iulia, secția de fotbal, vor fi 2-3 posturi noi, în organigramă, tocmai pentru a se ocupa de echipa de seniori din Liga 3.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

FOTO: Poiana Vadului (seniori) și Albac (copii), laureatele Campionatului Munților Apuseni

Publicat

în

Poiana Vadului, la seniori (doua oară la rând), și Albac (foto, în premieră), la copii, sunt campioanele ediției din 2022 a Campionatului Munților Apuseni, fazele finale disputându-se la Curuleasa. Ziua care a tras cortina peste a 11-a ediție a îndrăgitei competiții a mai cuprins două evenimente speciale un meci de fotbal feminin între Bistra – Student Sport Alba Iulia și un meci demonstrativ Selecționata Primarilor (Vasile Lombrea) – AJF Alba și Prietenii (aici au evoluat printre alții Cristian Petropulos, Mihai Dăscălescu, Ovidiu Hulea, Iancu Iosif, Radu Scrob sau Raul Oargă), încheiat la egalitete, scor 4-4.

A fost un turneu extrem de reușit, un spectacol total din toate punctele de vedere. După o perioadă de întrerupere, cauzată de pandemie, acum oamenii s-au bucurat de fotbal, la finală fiind, după anumite estimări optimiste, în jur de 1000 de spectatori”, a declarat Cristian Petropulos, președintele AJF Alba.

La seniori, Poiana Vadului (cea mai bună ofensivă, 25 de goluri) a câștigat al doilea trofeu consecutiv, după o finală dramatică cu Lupșa (5-4, ce avea 4 victorii, pierzând doar ultimul act), ajungând la trei titluri (2017, 2019, 2022), în acest șir de succese interpunându-se numai Sălciua (2018), egalând astfel în topul campioanelor pe Sohodol (2010, 2013, 2016). Finala a fost tensionată și cu răsturnări de situațiii, 1-0 pentru Poiana Vadului, 3-1 pentru Lupșa, 4-3 pentru Poiana Vadului, 4-4 la un moment dat. La acest nivel, “finala” a fost în semifinale, unde Bistra (care a cucerit ulterior bronzul) a pierdut la loviturile de departajare împotriva viitoarei campioane (bistrenii nu au suferit niciun eșec și au avut cea mai bună defensivă, 4 goluri încasate).

Elit - Gustul Desăvârșit

La copii s-a înregistrat o mare surpriză, în condițiile în care echipa din Albac (cu cel mai bun atac și cea mai puternică defensivă) a ridicat, în premieră, trofeul și a întrerupt hegemonia oponentului din ultimul act, noua campioană având și două premii individuale. Marea perdantă s-a numit Bistra (singura înfrângere, în finală), ce avea 6 trofee din 8 campionate disputate și câștigase ultimele 3 ediții! Cele două se duelaseră și în grupă, meciul încheindu-se la egalitate, scor 2-2.

Campionatul Munților Apuseni și-a derulat, la Ciuruleasa, ultimele partide ale celei de-a 11-a ediție, semifinalele și finalele, jocuri decisive pentru adjudecarea trofeelor. Dintre cele 5 comune ce au avut reprezentante în sferturile de finală la ambele secțiuni au mai rămas Lupșa, Poiana Vadului și Bistra care au acces în “careul de ași” atât la juniori cât și la seniori, formațiile din Roșia Montană și Horea părăsind competiția. Practic, “intrusele” au fost Albac (la copii) și Sohodol (seniori).

Program și rezultate:

*copii, semifinale: Poiana Vadului – Albac 0-8, Lupșa – Bistra 2-4; finala mică: Poiana Vadului – Lupșa 5-4 (după loviturile de departajare, 2-2); finala mare: Albac – Bistra 3-0 (0-0): R. Neag (25), R. Todea (37), P. Popa (34); clasament: 1. Albac, 2. Bistra, 3. Poiana Vadului, 4. Lupșa

*seniori, semifinale: Poiana Vadului – Bistra  2-0 (după loviturile de departajare, 0-0 în timp regulamentar) în “finala din semifinale”, Lupșa – Sohodol 6-2; finala mică: Bistra – Sohodol 5-2; finala mare: Poiana Vadului – Lupșa 5-4 (1-2): Radu Captiu (2), Ad. Avram (31, 34, 40), Relu Captiu (33)/ Ad. Albu (11), D. Popa (19), R. David (26, 37); clasament: 1. Poiana Vadului, 2. Lupșa, 3. Bistra, 4. Sohodol.

*Relu Captiu – MVP pentru a doua oară

S-au mai acordat premii individuale, după cum urmează: *copii: Răzvan Todea (Albac) – cel mai bun jucător, Mihai Oneț (Albac) – cel mai bun portar, Ionuț Marian (Poiana Vadului) – golgheterul campionatului; *seniori: Relu Captiu (Poiana Vadului, fost jucător al Unirii Alba Iulia) – cel mai bun jucător (premiul adjudecat și la ultima ediție, în 2019),  Sergiu Bistraie (Bistra) – cel mai bun portar, Romică David (Lupșa, fost atacant în eșalonul terț) – golgheterul campionatului.

Loturile campioanelor: *Poiana Vadului (seniori, antrenor Dorel Lazăr): Ion Lazăr, Dacian Burz, Raul Briciu, Dorel Lazăr, Relu Captiu, Radu Captiu, Adrian Avram, Daniel Stan, Darius Cristea, Eliab Toader; *Albac (copii, antrenori Dorel Pașca-Igna și Adrian-Cornel Pașca): Rareș Andrei Petrea, Paul Petru Popa, Alex Nicolae Popa, Raul Neag, Mihai Oneț, Raul Iulian Joldeș, Răzvan Todea, Gavril Mihail Petrea, Andrada Maria Corcheș (fată), Alex-Petru Pașca-Igna, Ilie Trifa, Ioan Trifa, Alexandru Negrea.

La ultima ediție, în 2019, campioane au fost Bistra (la copii, 2-1 cu Sălciua în finală) și Poiana Vadului (seniori, 2-1 cu Lupșa). La startul îndrăgitei competiții pe teren redus adresată zonei rurale au fost în acest an 28 de echipe. Organizat de Asociația Județeană de Fotbal Alba, în parteneriat cu Federația Română de Fotbal și Consiliul Județean Alba (ce subvenționează cheltuielile), Campionatul Munților Apuseni, ajuns la a 11-a ediție, s-a organizat după o pauză de doi ani, cauzată de pandemia de coronavirus.

Dan HENEGAR

Foto: Asociația Județeană de Fotbal Alba

Articol publicat și pe site-ul Federației Române de Fotbal


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

Gianni Crețu a preluat naționala Sloveniei și va merge la Campionatul Mondial de volei masculin

Publicat

în

Antrenorul Gianni Crețu a semnat un contract cu naționala Sloveniei și va sta pe banca tehnică a vicecampioanei europene la Campionatul Mondial din luna august, unde Slovenia este țara gazdă și în grupă cu Franța, Germania și Camerun.

Un frumos cadou de ziua antrenorului ce are o proprietate în Ocna Mureș, Gianni împlinind în 8 august vârsta de 54 de ani. Este a treia reprezentativă pe care o pregătește Gianni Crețu, după cele ale României și Estoniei, Slovenia având 3 medalii de argint la Campionatele Europene (2015, 2019, 2021).

În luna mai, românul a reușit o performanță de senzație, reușind să câștige Liga Campionilor la volei masculin, cu formația ZAKSA Kęddzierzyn-Koźle, finală disputată tocmai la Ljubljana, capitala Sloveniei. Un rezultat fabulos, ce încheie un an perfect pentru Gianni Crețu, devenit al doilea român care cucerește Liga Campionilor de la introducerea acestui format, în 2000 (primul a fost Stelian Moculescu, care s-a impus în 2007 cu nemții de la VfB Friedrichshafen).

Elit - Gustul Desăvârșit

În luna octombrie a anului trecut, o familia de sportivi, Gianni Crețu (volei) și Angela Szeneș (baschet) și-au achiziționat o casă în orașul salin, își petrec vacanțele în Ocna Mureș și intenționează să se stabilească în localitatea din Alba. Gianni Crețu este cel mai valoros antrenor român de voleiului al ultimului deceniu, vara trecută fiind numit antrenor principal la deținătoarea Ligii Campionilor, ZAKSA bifând astfel al doilea trofeu consecutiv! Crețu are o carieră prodigioasă, cu experiențe la echipe de club dn Polonia, Qatar sau Rusia. De asemenea a fost selecționerul României (2007-2008) și al Estoniei (2014-2019), cu această reprezentativă calificându-se la trei turnee finale ale Campionatului European și câștigând în două rânduri Golden League.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare