Rămâi conectat

Cultură Educație

Din pricina costurilor ridicate şi a lipsei fondurilor, puţini pacienţi beneficiază de tratament

Publicat

în

La Hotel Parc din municipiul Alba Iulia a avut loc lansarea campaniei „Înscrie-te în asociaţia locală”. Campania, iniţiată de Asociaţia SM Speromax Alba, în parteneriat cu Asociaţia Medicilor de Familie Alba şi Colegiul Judeţean al Medicilor Alba, cu suportul financiar al SC Dacia SA şi Medical Express, urmăreşte practic realizarea, în premieră, a unui registru, a unei evidenţe a bolnavilor de scleroză multiplă la noi în judeţ. Acest lucru se va realiza inclusiv cu ajutorul medicilor de familie din Alba. Trebuie precizat că scleroza multiplă (SM) este o boală cronică neurologică care afectează creierul şi măduva spinării (sistemul nervos central), a cărei evoluţie şi severitate a simptomelor nu pot fi anticipate, având implicaţii pentru pacient atât în plan fizic, psihic cât şi emoţional pentru tot restul vieţii. Nu există un tipar al SM şi fiecare persoană care suferă de această boală are un set diferit de simptome care variază. Cele mai afectate sunt: vederea, coordonarea, forţa, simţurile, vorbirea şi înghiţirea, controlul vezicii urinare, sexualitatea şi funcţiile cognitive.
La lansarea campaniei „Înscrie-te în asociaţia locală” au fost prezenţi preşedintele Asociaţiei SM Speromax Alba, Dragoş Zaharia şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Alba, dr. George Haber. „Va trebui să punem ordine, să vedem cine sunt aceşti bolnavi de scleroză multiplă. În cadrul acestei campanii toţi medicii de familie din Alba îi vor lua în evidenţă şi vor ţine legătura cu aceştia. Este o necesitate şi un lucru benefic realizarea unei astfel de baze de date. Parteneriatul încheiat cu Asociaţia SM Speromax Alba este primul de acest fel şi ar putea urma şi alte parteneriate cu alte asociaţii ale pacienţilor de la noi din judeţ. Încercăm ca teoria de la nivel naţional să o punem în practică la nivel local”, a precizat dr. George Haber. La nivelul judeţului Alba nu există un registru al bolnavilor de SM; din câte se cunoaşte numărul acestora ar fi de 100. În Asociaţia SM Speromax, conform informaţiilor date de preşedintele acesteia, sunt înscrişi 57 de pacienţi. Din păcate există bolnavi SM care nu au mai fost de ani buni de zile la un neurolog, ceea ce nu înseamnă altceva decât că ei nu sunt luaţi nici în evidenţă. De asemenea, multe persoane descoperă această boală în fază avansată şi nu au habar de modalitatea de a se trata. Bolnavii de scleroză multiplă sunt arondaţi celor 7 centre de specialitate existente la noi în ţară, pentru cei din judeţul Alba cel mai apropiat centru, aşa cum a precizat Dragoş Zaharia, preşedintele Asociaţiei SM Speromax Alba, este centrul de la Târgu Mureş. Problemele cu care se confruntă bolnavii de scleroză multiplă nu se opresc aici. Aceşti pacienţi nu sunt incluşi într-un program naţional deci practic nu beneficiază de decontarea tratamentului şi pentru că nu există o bază de date nu se poate duce o politică de depistare, urmărire, tratare şi monitorizare a acestora. Tratamentul pentru SM este foarte scump, de 1.000 – 1.200 de euro pe lună, iar accesul pentru obţinerea decontării este limitat, existând liste de aşteptare în acest sens. „Dintre cei 57 de bolnavi de scleroză multiplă înscrişi la noi în asociaţie, doar 10 sunt în tratament”, a menţionat Dragoş Zaharia. Chiar şi bolnavii care beneficiază de tratament sunt obligaţi
să-l întrerupă atunci când fondurile lipsesc şi medicamentele nu pot fi achiziţionate.
Prin intermediul campaniei lansate la noi în judeţ, bolnavii, pentru a putea să fie luaţi în evidenţă, să fie diagnosticaţi, să găsească răspunsuri în ceea ce priveşte tratamentul etc., pot să se adreseze medicilor de familie sau pot lua legătura cu Aociaţia SM Speromax Alba. Aceştia pot apela numerele de telefon 0800.800.044 şi 0259/417.136 (Societatea de scleroză multiplă din România) sau 0358/ 103.535 (Asociaţia SM Speromax Alba) şi adresele de e-mail: office @smromania.ro si [email protected] smromania.ro. (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare