Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

VIDEO: Demonstrație de virtuozitate, marca Soso și Nuți, maeștrii în arta mânuirii marionetelor

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

 Lenuța și Sorin Dorobanțu, alias Soso și Nuți, sunt printre puținii maeștrii din țară care stăpânesc la acest nivel arta mânuirii marionetelor. Ei activează ca și actori-mânuitori la Teatrul de Stat „Ioan Slavici” Arad, trupa de marionete, dar au încropit și o mică companie de teatru prin care își joacă și promovează specacolele ca artiști independenți.

Marionetele cărora cei doi le dau viață prin fire lungi sau scurte, s-au bucurat de un foarte mare succes anul acesta la Festivalul de Teatru de la Avignon, un târg cultural de referință pe piața artistică din Europa.

Soso și Nuți au venit sâmbătă dimineață la “Cafeaua cu Tâlc”, întâlnirea cu presa din fiecare zi a festivalului, unde au oferit o demonstrație de virtuozitate în mânuirea micilor personaje. Pe tot parcursul festivalului au inițiat în această artă,10 copii din Alba Iulia, în cadrul atelierului de mânuire marionete. Mâine în Piața Cetății din Alba Iulia, cei 10 elevi ai atelierului vor arăta ce au învâțat în cele 7 zile de la maeștrii lor.

Lenuța și Sorin Dorobanțu formează un cuplu și ca actori, dar și acasă. Sunt âmpreună de 11 ani și s-au cunoscut pe scenă, într-un spectacol numit “Făt-Frumos din Lacrimă”.

Cu o experiență în domeniu de peste 15 ani (Nuți) și peste 10 ani (Sorin) și un Master în Arta Animației finalizat în 2012 la U.A.T. Târgu-Mureș, au realizat o mulțime de roluri sub îndrumarea a numeroși regizori importanți din universul animației și nu numai (Cristian Pepino, V.I. Frunză, Kovacsi Ildiko, Oana Leahu), dar și în coproducții internaționale: spectacolul Gigantea (Compania „Les Trois Cles” din Paris) și spectacolul Stare febrilă și Eden-Palace (Teatrul de la Mezzanin Paris). În 2009 înființează o companie independentă, „Sosonuți”, prin intermediul căreia organizează spectacole și evenimente pentru copii și tineret.

Lansare carte de memorii “A fost o viaţă sau un vis?”, autor soprana Lucia Stănescu

În cadrul aceluiași eveniment, Art Café Downtown a fost gazda lansării cărţii de memorii “A fost o viaţă sau un vis?”, scrisă de marea soprană Lucia Stănescu (85 de ani) și apărută la Editura Eikon. Din păcate, autoarea, care locuiește acum în Italia nu a putut fi prezentă la eveniment, dar a transmis o scrisoare care a fost citită de Silvan Stâncel. Cartea dezvăluie marelui public viața și strălucita carieră a artistei, oferind numeroase informații despre societatea românească din perioada interbelică până în zilele noastre.

Este vorba de o veritabilă frescă a societății românești, cu multe imagini document, care oferă cititorilor o perspectivă intimă, dar obiectivă, asupra tranziției acestei societăți timp de aproape un secol.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”? În era digitală actuală, în care suntem profund interconectați prin internet, escrocheriile telefonice rămân o amenințare persistentă și în continuă evoluție. Printre numeroasele tactici folosite de infractori pentru a profita de încrederea oamenilor, escrocheria cunoscută sub numele de „Mă auziți acum?” se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea