Rămâi conectat

Actualitate

Democrat liberalii l-au reales preşedinte pe Emil Boc

Publicat

în

Convenţia Naţională a PDL l-a reconfirmat pe Emil Boc în funcţia de preşedinte al partidului, fapt ce nu a fost o surpriză aproape pentru nimeni. Chiar şi cei mai înfocaţi susţinători ai lui Vasile Blaga şi-au dat seama încă din prima oră a reuniunii că echipa lui Emil Boc s-a gândit la orice aspect care le-ar asigura victoria. „Detalii” de organizare, de la ocuparea înainte de ora de acces a delegaţilor în sală a locurilor din partea din faţă a sălii Al. I. Cuza a Palatului Parlamentului, până la o mulţime de materiale de propagandă, agitate zgomotos de delegaţi dar şi de membri ai staff-ului de organizare în scopul creării presiunii necesare pentru eventuala întoarcerea a celor mai slabi de înger sau a celor care nu au venit la Convenţia Naţională cu convingerea deja formată pe parcursul întâlnirilor pe care le-au avut cu candidaţii în campania electorală internă, au arătat că aşa stau lucrurile. Sigur că şi susţinătorii lui Vasile Blaga ar fi putut recurge la acest arsenal de campanie asemuit de Cristian Boureanu cu noiembrie 1989, dar
n-au făcut-o crezând probabil că gravitatea adevărurilor pe care le-au spus este suficientă. S-au înşelat.
Chiar dacă a avut un discurs destul de echilibrat, preşedintele Traian Băsescu a pus şi el umărul până în ultima clipă la victoria lui Emil Boc, îndemnând delegaţii să voteze pentru continuitate pentru că „Dacă vă opriţi, sunteţi pierduţi!”
Între discursul laudativ al lui Emil Boc şi al echipei lui se susţinători şi cel plin de adevăruri dureroase al lui Vasile Blaga, a fost preferat primul. Cu toate acestea problemele enunţate de Vasile Blaga şi susţinătorii săi nu pot fi ignorate dacă PDL, sub conducerea reconfirmată a lui Emil Boc, doreşte să „menţină victoriile în PDL”.

Cum şi cât de repede PDL va schimba macazul părăsind linia care-l duce „ca pe un tren de mare viteză spre un pod rupt”, rămâne la latitudinea noului Birou Permanent Naţional, ales în cea de-a doua zi a reuniunii democrat liberalilor. Oricum, dezbaterea în partid a fost lansată şi ea nu ar trebui trecută în planul al doilea. La scrierea acestor rânduri, alegerea BPN nu se încheiase, dar voci autorizate susţineau că BPN va reflecta procentele pe care Emil Boc şi Vasile Blaga le-au obţinut respectiv 60 de procente şi 40 de procente.
Foarte diferite, moţiunile lui Emil Boc, Vasile Blaga şi Theodor Paleologu au avut un numitor comun – apelul la menţinerea unităţii PDL. Traian Băsescu însuşi a subliniat nevoia de unitate, iar repetarea obsesivă a acestei idei în faţa unei săli unde s-a ajuns la manifestări clare de adversitate, arată că teama de o ruptură este mare şi reală în ciuda asigurărilor pe care şi Vasile Blaga şi Theodor Paleologu le-au dat, anume că nu vor părăsi partidul. Tocmai de aceea în loc să sărbătorească victoria, Emil Boc s-a întâlnit imediat după închiderea lucrărilor cu Vasile Blaga şi o parte a susţinătorilor săi printre care şi Mircea Hava. S-a căutat o soluţie pentru ceea ce Emil Boc anunţa în faţa delegaţilor – „Avem nevoie de Vasile Blaga în echipa de conducere a PDL”. Doar că Vasile Blaga nu-şi depusese candidatura pentru nicio funcţie în Biroul Permanent Naţional. Şi nici nu s-a lăsat convins să o facă. În schimb dintre susţinătorii săi care candidau pentru o astfel de funcţie, Constantin Ostaficiuc, Cezar Preda şi Cristian Boureanu s-au retras.
Deşi declaraţiile publice pun accent pe unitate şi spirit de echipă, este foarte clar că în timp se vor plăti poliţe celor care au propus o alternativă la Emil Boc. Surse din partid spun că „execuţiile” ar fi început deja. În zilele următoare s-ar putea ca senatorul de Bihor Petru Filip să părăsească partidul. La fel de sigur este că îngroparea în uitare a problemelor cu care PDL se confruntă – nefuncţionalitatea ca partid, lipsa dezbaterii în interiorul partidului a deciziilor care privesc ţara şi tratarea Biroului Permanent Naţional ca pe o anexă ce doar este informată ce decide un grup restrâns la vârful partidului, lipsa dialogului cu Opoziţia în privinţa problemelor importante ale ţării, va aduce doar deservicii partidului şi Emil Boc va putea exclama ca şi Pyrus – „Încă o victorie ca aceasta şi sunt pierdut!”.

Mircea Hava a fost reales vicepreşedinte al PDL

Elit - Gustul Desăvârșit

Liderul PDL Alba, Mircea Hava, a fost reales vicepreşedinte al partidului ieri, în cea de-a doua zi a Convenţiei Naţionale a PDL. El a primit 1077 de voturi, situându-se al treilea după Elena Udrea şi George Scripcariu, primarul Braşovului. „Convenţia Naţională a PDL a oferit prilejul unei adevărate dezbateri politice. Unii dintre noi am înţeles că trebuie să fim o echipă, alţii nu au înţeles acest lucru dar se vor da şi ei pe brazdă. În ceea ce ne priveşte pe noi, ne-am atins obiectivul”, a declarat Hava ieri pentru ziarul „Unirea”. Obiectivul PDL Alba era acela de a avea în continuare un reprezentant în conducerea de la vârful partidului. (A.D.)

Anca DINICĂ, trimis special al ziarului „Unirea” la Convenţia PDL


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în weekend: Meteorologii anunță vreme cu mult soare, dar și șanse de averse în anumite zone ale țării

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în weekend: Meteorologii anunță vreme cu mult soare, dar și șanse de averse în anumite zone ale țării

În weekend-ul 21 – 22 mai, meteorologii anunță vreme cu mult soare în Capitală și pe litoral, dar și cu șanse de averse.

Vremea sâmbătă, 21 mai 2022

Harta Administrației Națională de Meteorologie (ANM) arată că ziua de sâmbătă, 21 mai 2022, vine cu vreme frumoasă în București, Constanța și Sulina, cu soare puternic și temperaturi între 15 și 26 de grade în Constanța, 17 și 23 de grade în Sulina și 13 și 32 de grade în București.

Elit - Gustul Desăvârșit

Va fi cer variabil în Craiova și Râmnicu Vâlcea și temperaturi la fel ca-n Capitală, cu maxime de 32 de grade Celsius, minime de 10. În Sibiu, temperaturile minime vor fi de 7 grade, iar cele maxime vor ajunge până la 28 de grade.

Se anunță averse și descărcări electrice în Iași, Botoșani, Cluj Napoca și Arad, unde temperaturile maxime vor urca, de asemenea până la valori cuprinse între 27 și 32 de grade Celsius.

Vremea duminică, 22 mai 2022

Duminică, norii vor pune stăpânire pe țară, iar maximele vor scădea cu câteva grade. În București, cerul va fi parțial noros, iar temperaturile vor fi cuprinse între 17 și 28 de grade Celsius.

Cer parțial noros va fi și-n Sulina și-n Constanța, unde maximele nu vor depăși 22-23 de grade Celsius. În Botoșani și-n Iași, maximele zilei de sâmbătă nu vor trece de 24 de grade Celsius.

În Cluj-Napoca și-n Sibiu, maximele vor fi de 22-23 grade Celsius. În Arad, cerul va fi variabil, iar temperatura maximă va ajunge la 27 de grade Celsius. Cer variabil va fi și-n Craiova și-n Râmnicu Vâlcea, unde temperaturile maxime vor fi de 28-29 grade Celsius.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Echipamente militare în valoare de 100.000 de euro au fost furate din depozitele Armatei Republicii Moldova. Ministerul Apărării colaborează cu anchetatorii

Publicat

în

Echipamente militare în valoare de 100.000 de euro au fost furate din depozitele Armatei Republicii Moldova. Ministerul Apărării colaborează cu anchetatorii

Din luna noiembrie și până în prezent, din depozitele Armatei Republicii Moldova, de la Brigada de infanterie motorizată nr. 2 din Chișinău au dispărut echipamente militare în valoare de două milioane de lei moldovenești, adică aproape 100.000 de euro. În cursul zilei de vineri, informația a fost confirmată de către Ministerul Apărării de la Chișinău, care a precizat că instituția desfășoară propria anchetă și că a sesizat poliția pe acest caz.

„Pe acest caz a fost desfășurată o cercetare administrativă de către reprezentanții Comenduirii militare a Armatei Naționale. Toate materialele acumulate au fost transmise, ulterior, la Inspectoratul de Poliție Buiucani, care a intentat o cauză penală pe acest caz pe faptul comiterii infracțiunii cu referire la sustragerea patrimoniului militar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, informăm că neajunsurile au fost depistate în timpul procesului de primire-predare a funcției de comandant de unitate. Despre acest caz a fost sesizată Procuratura mun. Chișinău, oficiul Buiucani”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Potrivit informațiilor echipamentul militar furat fusese donat de SUA și consta în uniforme militare, veste de protecție, veste tactice, căști de protecție, bocanci etc.

În prezent, Ministerul Apărării colaborează cu organele de anchetă şi va oferi sprijinul necesar pentru elucidarea circumstanţelor producerii acestor incidente semnalate și a condamnat astfel de acțiuni reprobabile. Procuratura Generală a pornit o cercetare pe acest caz.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ucraina a primit o nouă tranșă de bani din partea Comisiei Europene. A primit 600 de milioane de euro pentru asistență umanitară și apărare

Publicat

în

Ucraina a primit o nouă tranșă de bani din partea Comisiei Europene. A primit 600 de milioane de euro pentru asistență umanitară și apărare

Comisia Europeană, în numele Uniunii Europene, a plătit în cursul zilei de vineri 600 de milioane de euro pentru Ucraina, sub formă de asistență macrofinanciară. Conform Comisiei, în urma invaziei Rusiei, sprijinul financiar de urgență ajută Ucraina să aborrdeze deficitul acut de finanțare pentru nevoile umanitare și de apărare excepționale.

Prima tranșă, de 600 milioane de euro, din această operațiune de asistență macrofinanciară de urgență a fost plătită în două etape la 11 și 18 martie. Plata s-a efectuat în urma unei evaluări a progreselor înregistrate de autorități în ceea ce privește punerea în aplicare a măsurilor de politică structurală convenite în memorandumul de înțelegere, conform unui comunicat de presă al Comisiei Europene.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Comisia a concluzionat că, în general, autoritățile au luat măsuri în vederea îndeplinirii condiționalității convenite. Cu toate acestea, circumstanțele actuale ale războiului constituie un eveniment de forță majoră care împiedică finalizarea efectivă a măsurilor de politică structurală. Ca răspuns excepțional la nevoile acute de finanțare ale Ucrainei și întrucât condiționalitatea nu poate fi îndeplinită, în acest stadiu, din motive de forță majoră, Comisia a decis să procedeze de urgență la plata celei de a doua tranșe.

De la începutul agresiunii ruse, UE și-a intensificat în mod semnificativ sprijinul, mobilizând aproximativ 4,1 miliarde de euro pentru a sprijini reziliența economică, socială și financiară globală ale Ucrainei.

La 18 mai, Comisia a prezentat planuri sub forma unei comunicări privind răspunsul imediat al UE la problema deficitului de finanțare al Ucrainei, precum și cadrul pentru reconstrucție pe termen mai lung, intenționând să propună acordarea, în 2022, a unei asistențe macrofinanciare suplimentare Ucrainei sub formă de împrumuturi în valoare de până la 9 miliarde de euro”, mai arată sursa citată.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare