Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

De ce trebuie sa ţii cont atunci când cumperi oale în bucătărie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Desi la o privire superficiala oalele nu prezinta foarte multe elemente dupa care trebuie sa ne uitam atunci cand cumparam, un bucatar v-ar spune ca nu exista doua oale la fel. Preferinta bunicii pentru o anumita oala, la care nu vrea nicicum sa renunte nici dupa ce s-a invechit, desi exista multe altele pe care le-ar putea folosi, nu este un capriciu subiectiv: este mai degraba intuitia ca respectiva oala intruneste un set de caracteristici esentiale pentru gatit.

 In acelasi timp, tehnicile din bucatarie s-au specializat in ultimele decenii, astfel ca metode de gatit diferite solicita oale diferite si instrumentar divers. Ghidul de mai jos incearca asadar sa gaseasca negocierea potrivita intre cele doua perspective, in asa fel incat sa descopere cele mai stabile si, implicit, mai importante caracteristici ale oalelor pentru bucatarie.

 Suportul de gatit

Atunci cand alegeti o oala, incercati sa o corelati cu suportul de gatit; variantele sunt: aragaz, plita electrica, plita cu inductie, plita ceramica, halogen, combustibil solid.

 Cu exceptia plitei electrice si a celei ceramice, restul sunt potrivite pentru majoritatea oalelor disponibile pe piata. Daca, pe de alta parte, folositi curent, verificati ca oala sa poata fi folosita pe acest suport.

Sursa foto: Bucataria-Fermecata.ro

Materiale

 Nu veti gasi decat arareori oale confectionate dintr-un singur material. Aluminiul, fierul si otelul sunt cele mai comune variante, fie ca atare (sau tratate corespunzator), fie in combinatie cu diverse tipuri de ceramica. Evitati cuprul daca va intereseaza bugetul: desi conduce excelent caldura, dand omogenitate termica vasului, este un material scump.

 Sticla rezistenta termic si lutul sunt inca doua materiale, dar ambele au limitari atunci cand vine vorba de gatit profesional si, cu foarte putine exceptii, sunt greu de intretinut. Totusi, acestea pot fi folosite cu succes in cazul in care doriti sa impresionati prin aspectul final al mancarii.

 Alte caracteristici relevante

 Tratarea oalelor cu un material non-aderent, cum este teflonul, nu este recomandata de unii specialisti, din cauza ca teflonul este considerat cancerigen. Cu toate acestea, daca nu este folosit zilnic, riscurile sunt practic neglijabile.

Atunci cand cumparati, este foarte importanta capacitatea oalelor. Desi seturile de oale par atractive, acestea s-ar putea dovedi contraintuitive: veti cumpara 5 oale de acelasi fel, dar de dimensiuni diferite si veti constata jumatate de an mai tarziu ca pe doua dintre acestea le-ati folosit doar ocazional, iar pe una deloc.

 Preturi

 Pretul oalelor creste in functie de capacitate, material folosit si grad de finisare. Este bine ca, cel putin pentru oalele pe care le veti folosi foarte des, sa va orientati pe materiale de calitate. In felul acesta, veti ajunge sa platiti mai putin pe ansamblu, chiar daca veti investi initial mai mult.

 Incercati sa tineti cat mai mult seama de nevoile dumneavoastra din bucatarie atunci cand achizitionati oale si sa le cumparati in functie de stilul dumneavoastra de gatit. In acelasi timp, daca va decideti sa nu faceti rabat de la inceput si sa alegeti oale de calitate, veti constata avantaje relevante si, in plus, cat de mult timp rezista in bucatarie o oala de calitatea I in raport cu una obisnuita.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

INFORMARE – solicitare de aviz activități de explorare în perimetrul VALEA LEUCII – 26 aprilie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

INFORMARE – solicitare de aviz activități de explorare în perimetrul VALEA LEUCII – 26 aprilie 2024 Această informare este efectuată de: SC LEM RESORUCES SRL cu sediul în Bucureşti, Str. Mircea Eliade, nr. 14, sector 1, camera1, et.1, ce intenţionează să solicite de la Administraţia Naţională „Apele Române” aviz de gospodărire a apelor pentru desfăşurarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea