Rămâi conectat

Cultură Educație

De ce plătim cel mai mult pentru apa potabilă şi canalizare? Unde se duc banii?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În Alba Iulia şi în restul judeţului Alba preţul pentru metrul cub de apă şi pentru canalizare a ajuns cel mai mare din zona asta. Faţă de Cluj, Deva şi Sibiu suntem pe primul loc la preţul pe care îl plătim. E de neînţeles de ce. Suntem aproape de munte şi apa nu ar trebui să fie pentru noi un lucru scump. Nu există din ce ştim probleme deosebite în alimentare care totuşi să justifice acest preţ. Nici o explicaţie nu a fost oferită vreodată de factorii politici sau de firma de apă controlată de Consiliul Judeţean.
Cu toate astea, într-un an de zile, din ianuarie 2010 până în ianuarie 2011, metrul cub de apă s-a scumpit cu 32%, de la 2,34 RON la 3,04 RON. Şi continuă să crească! O familie care cheltuia în medie 50-55 RON pe lună ajunge acum să plătească aproximativ 70 RON pe lună.
Aceeaşi situaţie este şi la canalizare: o creştere aproape dublă, de 80%, de la 0,96 RON pe metru cub la 1,72 RON pe metru cub, în doar un an de zile!
Haideţi să ne uităm şi pe ce plătesc vecinii noştri, judeţele apropiate şi veţi vedea că avem preţul cel mai mare:
lLa Alba Iulia – apă potabilă 3,04 pe metru cub.
lLa Cluj – apă potabilă 2,71 RON pe metru cub.
lLa Deva – apă potabilă 2,86ON pe metru cub.
lLa Sibiu – apă potabilă 2,75RON pe metru cub.
La canalizare situaţia e identică, suntem „fruntaşi” la preţuri din păcate:
lLa Alba Iulia – canalizare  1,72 pe metru cub.
lLa Cluj – canalizare  1,53 RON pe metru cub.
lLa Deva – canalizare  1,08 RON pe metru cub.
lLa Sibiu – canalizare  1,38 RON pe metru cub.
Situaţia apei şi canalizării nemulţumeşte tot mai mulţi albaiulieni. Se anunţă investiţii de zeci şi chiar peste 100 de milioane de euro, se extind reţele, se fac staţii de filtrare a apei uzate pe bani europeni – care nu trebuie daţi înapoi. Totuşi, preţurile cresc, ca şi cum investiţiile ar trebui recuperate tot de pe spatele oamenilor! Întrebarea vine firesc: unde se duc banii? În ce buzunare?
Şi mai ciudat şi revoltător este alt aspect: s-au făcut multe lucrări la apă şi canal, s-a stat în praf şi în gropi luni şi ani de zile în Alba Iulia – cu toate astea defecţiunile şi problemele de alimentare sunt şi mai dese! Pentru ce am îndurat noi ca albaiulieni tot acest deranj dacă lucrările mai rău ne fac?
Ştim, renovările sunt necesare, dar cine face domnilor politicieni aceste lucrări? Cine sunt firmele care de zeci de milioane de euro ne provoacă şi mai multe daune? Ce firme au încasat contractele pentru ca acum zone întregi să rămână fără apă, mai rău ca înainte? Controlează cineva calitatea acestor lucrări?
Cred sincer că avem o administraţie proastă în oraş şi în judeţ care face de mântuială aceste lucrări. Din păcate, s-a dovedit că atunci când lucrările de acest fel sunt atât de prost făcute şi la asemenea preţuri, nu e vorba doar de dezinteres … ci tocmai de un interes financiar al cuiva care are semnătura şi e prieten cu anumite firme.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea