Rămâi conectat

Cultură Educație

Cum trăiesc locuitorii celui mai nou cartier din Alba lulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Au trecut de la apa adusă din fântână, încălzirea cu lemne şi toaleta în curte la case moderne, dotate cu tot confortul aşteptat de la secolul 21 şi situate în reşedinţa de judeţ. Pentru cele aproape o sută de familii care s-au mutat din Roşia Montană la Recea, cel mai nou cartier din Alba lulia, viaţa s-a schimbat radical. În bine.
lTraiul greu, doar
o amintire
Cristi are şase ani şi învaţă limba germană la grădiniţă. Dacă îl prinzi în toane bune, te salută în limba lui Goethe. E drept, încă nu ştie să povestească în germană despre peştii din acvariu, dar e convins că va învăţa şi asta în scurt timp. Locuieşte împreună cu părinţii şi bunicii într-o casă nouă, spaţioasă şi frumoasă din cel mai nou cartier din Alba lulia: Recea. Când nu studiază peştii, dă fuga în curte să-şi ajute bunicul, columbofil de zeci de ani, cu porumbeii de rasă.
„Înainte să se facă Recea locuiam la Roşia Montană. Stăteam cu socrii într-un apartament cu trei camere. Era… ca la Roşia: fără apă curentă de multe ori – îmi amintesc că într-o vară am stat două săptămâni fără apă, luam de unde apucam. Apa era cu program şi când era secetă nu mai aveam deloc. N-aveam nici gaz pentru gătit, foloseam butelii. Era destul de greu”, povesteşte Dana Andreea Gagyi, mama lui Cristi.
Nici pentru familia Jurcă nu a fost mai uşor la Corna, sat din Roşia Montană. Locuiau într-o zonă mai izolată, nu prea aveau nici vecini. „Mâncai o jumătate bună de pâine de la un vecin la altul şi eram şi mai izolaţi de drum”, spune Angela Jurcă. Cât au mers cei patru băieţi la şcoală, soţul ei, Eugen, îşi aminteşte cel mai mult de iernile cu ninsori: ieşea dis-de-dimineaţă să facă cărare aproape 400 de metri să coboare copiii la drum, iar dacă viscolea era nevoit să repete operaţiunea de mai multe ori.
lCase la cheie
Acum, ambele familii locuiesc la Recea, cartierul construit de Roşia Montană Gold Corporation pentru strămutarea locuitorilor din zona proiectului minier. Un cartier modern, cu străzi asfaltate, instalaţie de iluminat public fără cabluri la vedere, 125 de case cu grădini. Cartierul are instalaţii de electricitate, gaz şi apă-canalizare, iar în zonă se găseşte şi biroul RMGC care le acordă asistenţă locuitorilor în orice problemă – de la rezolvarea contractelor de utilităţi la orice problemă apărută la Casa de Pensii, de exemplu. „Viaţa este mult mai uşoară aici” e laitmotivul locuitorilor.
Procedura de mutare a fost simplă: fiecare familie şi-a ales modelul de casă dorit, iar RMGC a intermediat relaţia cu constructorii, aşa că oamenii n-au fost nevoiţi să-şi bată capul cu problemele nelipsite pentru cineva care îşi construieşte casa în regie proprie. S-a ocupat compania minieră de tot.
„RMGC a intermediat totul. Noi am venit în vizită în toate etapele, am văzut cum se lucrează şi cum creşte casa noastră. N-am avut probleme până acum, dar, şi dacă am avea, casa are garanţie, aşa că stăm liniştiţi”, mai spune doamna Gagyi.
lViitor mai bun
pentru copii
În plus, locuitorii au avut ocazia să-şi aleagă vecinii: prieteni de-o viaţă, colegi de muncă sau rude sunt vecini la Recea, iar comunitatea s-a închegat deja. Cel mai mult se bucură, fireşte, copiii, care au acum prietenii la o aruncătură de băţ.
De altfel, cea mai mare mulţumire a familiilor strămutate o constituie şansa pentru copii: cei mici, precum Cristi, pot merge la grădiniţe şi şcoli mai bune, iar studenţii se descurcă mai uşor în facultate cu banii pe care părinţii i-au economisit din vânzarea proprietăţilor din Roşia Montană către companie. Apoi, oraşul e oraş, după cum spun chiar ei: alte posibilităţi de muncă, alt nivel de trai. Ce mai, altă viaţă! (A.C.M.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea