Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Cum trăiesc locuitorii celui mai nou cartier din Alba lulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Au trecut de la apa adusă din fântână, încălzirea cu lemne şi toaleta în curte la case moderne, dotate cu tot confortul aşteptat de la secolul 21 şi situate în reşedinţa de judeţ. Pentru cele aproape o sută de familii care s-au mutat din Roşia Montană la Recea, cel mai nou cartier din Alba lulia, viaţa s-a schimbat radical. În bine.
lTraiul greu, doar
o amintire
Cristi are şase ani şi învaţă limba germană la grădiniţă. Dacă îl prinzi în toane bune, te salută în limba lui Goethe. E drept, încă nu ştie să povestească în germană despre peştii din acvariu, dar e convins că va învăţa şi asta în scurt timp. Locuieşte împreună cu părinţii şi bunicii într-o casă nouă, spaţioasă şi frumoasă din cel mai nou cartier din Alba lulia: Recea. Când nu studiază peştii, dă fuga în curte să-şi ajute bunicul, columbofil de zeci de ani, cu porumbeii de rasă.
„Înainte să se facă Recea locuiam la Roşia Montană. Stăteam cu socrii într-un apartament cu trei camere. Era… ca la Roşia: fără apă curentă de multe ori – îmi amintesc că într-o vară am stat două săptămâni fără apă, luam de unde apucam. Apa era cu program şi când era secetă nu mai aveam deloc. N-aveam nici gaz pentru gătit, foloseam butelii. Era destul de greu”, povesteşte Dana Andreea Gagyi, mama lui Cristi.
Nici pentru familia Jurcă nu a fost mai uşor la Corna, sat din Roşia Montană. Locuiau într-o zonă mai izolată, nu prea aveau nici vecini. „Mâncai o jumătate bună de pâine de la un vecin la altul şi eram şi mai izolaţi de drum”, spune Angela Jurcă. Cât au mers cei patru băieţi la şcoală, soţul ei, Eugen, îşi aminteşte cel mai mult de iernile cu ninsori: ieşea dis-de-dimineaţă să facă cărare aproape 400 de metri să coboare copiii la drum, iar dacă viscolea era nevoit să repete operaţiunea de mai multe ori.
lCase la cheie
Acum, ambele familii locuiesc la Recea, cartierul construit de Roşia Montană Gold Corporation pentru strămutarea locuitorilor din zona proiectului minier. Un cartier modern, cu străzi asfaltate, instalaţie de iluminat public fără cabluri la vedere, 125 de case cu grădini. Cartierul are instalaţii de electricitate, gaz şi apă-canalizare, iar în zonă se găseşte şi biroul RMGC care le acordă asistenţă locuitorilor în orice problemă – de la rezolvarea contractelor de utilităţi la orice problemă apărută la Casa de Pensii, de exemplu. „Viaţa este mult mai uşoară aici” e laitmotivul locuitorilor.
Procedura de mutare a fost simplă: fiecare familie şi-a ales modelul de casă dorit, iar RMGC a intermediat relaţia cu constructorii, aşa că oamenii n-au fost nevoiţi să-şi bată capul cu problemele nelipsite pentru cineva care îşi construieşte casa în regie proprie. S-a ocupat compania minieră de tot.
„RMGC a intermediat totul. Noi am venit în vizită în toate etapele, am văzut cum se lucrează şi cum creşte casa noastră. N-am avut probleme până acum, dar, şi dacă am avea, casa are garanţie, aşa că stăm liniştiţi”, mai spune doamna Gagyi.
lViitor mai bun
pentru copii
În plus, locuitorii au avut ocazia să-şi aleagă vecinii: prieteni de-o viaţă, colegi de muncă sau rude sunt vecini la Recea, iar comunitatea s-a închegat deja. Cel mai mult se bucură, fireşte, copiii, care au acum prietenii la o aruncătură de băţ.
De altfel, cea mai mare mulţumire a familiilor strămutate o constituie şansa pentru copii: cei mici, precum Cristi, pot merge la grădiniţe şi şcoli mai bune, iar studenţii se descurcă mai uşor în facultate cu banii pe care părinţii i-au economisit din vânzarea proprietăţilor din Roşia Montană către companie. Apoi, oraşul e oraş, după cum spun chiar ei: alte posibilităţi de muncă, alt nivel de trai. Ce mai, altă viaţă! (A.C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea