Rămâi conectat

Cultură Educație

Cum se măsoară debitele fluidelor?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Niciodată n-am consumat gaze naturale mai mult de 250 lei pe lună şi asta în condiţiile cele mai friguroase. M-am trezit în data de 6.03.2011 cu o factură de 501 de lei. N-am analizat aproape niciodată facturile dar acum consternat am încercat să analizez care sunt elementele care stau la baza acestei facturi. Mi-a fost imposibil. Regularizări peste regularizări, TVA-uri peste TVA-uri… Şi apoi de când se măsoară debitele fluidelor în KWH şi de ce?! Aşa ca să ne ameţească? Păi atunci de ce am cumpărat şi am montat contoare?! Peste treizeci de ani din viaţă i-am irosit luptându-mă cu măsura cantităţii de gaze naturale consumate de Întreprinderea de Produse Refractare. Eu ştiu că în stabilirea cantităţii de energie pe care ne-o pune la dispoziţie acest fluid energetic se au în vedere următoarele:
lPresiunea statică a fluidului (gazului natural) lViteza fluidului printr-o secţiune (orificiu) şi care se converteşte apoi într-un număr respectiv N.mc (normali metri cubi) lPuterea calorifică a unei unităţi de măsură a fluidului 1N.mc lPreţul pe unitatea de măsură.
Nu în juli, electroni volţi, KWH, calorii sau mai ştiu eu câte unităţi de măsură a energiei sunt astăzi în uz. Las la o parte faptul că presiunea statică a gazului este jumătate din cea normală. Dar care este cea normală? Normele în vigoare nu reglementează aceasta. Dacă mi se livrează gazul 1,002 bari în loc de 1,004 dintr-o dată sunt tras pe sfoară. Apoi puterea calorică? Ce-i cu ea? Cine-mi garantează că ea este de 8.500 Kcal/Nmc? Trecem peste aceste două aspecte. Dacă aparatul de măsură este cel reglementat atunci de ce mi se bagă pe gât o altă unitate de măsură? Aşa ca să mă piardă pe drum! Mâine – poimâine o să mă trezesc că mi se facturează energia electrică consumată exprimată în normali metri cubi. Există acel Oficiu pentru Protecţia Consumatorului? Şi dacă da, atunci de ce nu-şi pune semnătura pe contractele cadru pe care fiecare furnizor le redactează cum vrea? Nu sunt numai eu în situaţia asta. Foarte multă lume se plânge de această sforărie. Am certitudinea că guvernul are nevoie de bani şi a apelat la această găselniţă. Cum se spunea: am auzit „din surse demne de încredere” că guvernul a luat sau intenţionează să ia credite pentru consum. Asta-i o crimă de „Lčs majestés”.
P.S. Într-o perioadă presiunea se măsura în: Kgf/cmp, atmosfere, N/mp, bari, pascali etc. Aşa e şi aici.
ing. pensionar Aurel SÂNC


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea