Cugireanul Vasile Hîrjoc vrea să parcurgă într-o singură zi, pe bicicletă, distanța dintre Alba Iulia și București, în cinstea Marii Uniri! Marea cursă are loc sâmbătă, 16 iunie

Paul Voicu - Primar 2020

Cugireanul Vasile Hîrjoc, care de câteva luni a împlinit 65 de ani, propune un model inedit de a aniversa împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Bravul nostrun conjudețean intenționează să parcurgă pe bicicletă, într-o singură zi, distanța dintre Alba Iulia, „Cealaltă Capitală”, și București, capitala administrativă a țării! O inițiativă lăudabilă, o mostră de a celebra prin mișcare aniversarea unui secol de existență a României moderne, un gest deosebit ce presupune, însă, peste 17 ore petrecute în șa, o medie orară de 22-25 kilometri, pentru parcurgerea unui traseu de aproximativ 365 de kilometri. Toate acestea se vor produce sâmbătă, 16 iunie, cu plecarea la ora 5.00 (în zorii zilei) din fața Catedralei Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, punctul terminus fiind Catedrala Mântuirii Neamului din București, pe traseul Alba Iulia – Sebeș – Miercurea Sibiului – Sibiu – Tălmaciu – Călimănești – Rm. Vâlcea – Pitești – Găești – Titu – București.

Asta simt eu ca român că trebuie să fac, și fac! Vreau să fie o cursă simbolică, un arc între cele două capitale, aceea administrativă și aceea de suflet a tuturor românilor! De foarte mulți ani mi-am propus să pedalez într-o singură zi între Alba Iulia și București, este un vis, o dorință ascunsă, care acum devine realitate”, a afirmat Vasile Hîrjoc, originar din Cut și stabilit de o jumătate de veac sub Drăgana.

ELIT

Vasile Hîrjoc este un nume arhicunoscut în lumea atleților veterani, multiplu campion național la maraton și semimaraton (are 5 curse de acest gen în acest an, la București stabilind un nou record național, a câștigat și un concurs internațional la Ierusalim), recent alergând de la Castelul Huniazilor până la Cetatea Devei!

 În trecut a făcut ciclo-turism în America de Sud, America de Nord sau Europa, cu prilejul diverselor Campionate Mondiale de atletism. Cea mai lungă distanță parcursă într-o singură zi pe bicicletă este Oradea – Alba Iulia, însă nu se teme că va rata în „ziua cea mare”, deși există anumite riscuri. „Duc în Capitală un mesaj de suflet din Cetatea Marii Uniri. Toți românii trebuie să ne bucurăm, fiecare cum putem, pentru acest Centenar„, a conchis neobositul sportiv, devenit un ambasador al Albei prin această cursă temerară.

Mihail David - 2020

Dan HENEGAR

1 comentariu

Horea 16 iunie 2018 at 9:54

un reper de valoare….asa ceva trebuie promovat. jos palaria !

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...