Rămâi conectat

Ştirea zilei

Criza gunoaielor din Alba Iulia: Ce acțiuni a întreprins Poliția Locală în „domnia” noului operator. Amendă de 2500 de lei pentru RER Vest – RETIM

Publicat

în

Criza gunoaielor din Alba Iulia: Ce acțiuni a întreprins Poliția Locală în „domnia” noului operator. Amendă de 2500 de lei pentru RER Vest – RETIM

Criza gunoaielor din Alba Iulia rămâne, încă, un subiect de actualitate. Cel mai mare tarif din Regiunea Centru a României, plătit către noul operator și firmelor de casă PNL de către cetățeni, pare să fie mai degrabă o donație decât un cost al unui serviciu prestat așa cum se cuvine, iar la pachet cu această stângăcie cetățenii primesc și o serie de scuze, atât din partea gunoierilor cât și din partea mai multor instituții.

Este imperios să reamintim cum noul operator, ce și-a preluat atribuțiile în data de 1 Decembrie, a „împodobit” Municipiul Alba Iulia, în preajma sărbătorilor de iarnă și a trecerii în noul an, cu munți de gunoaie necolectate, dar a beneficiat de clemență și multe voci din cadrul administrației publice locale, dar și a altor instituții, îndemnau către răbdare, cuvântul „încă” era pus la loc de cinste și încă este, el pare sinonim cu expresia „a trecut doar” a primarului Pleșa sub a cărui baghetă magică este de la 1 ianuarie 2022 Poliția Locală Alba Iulia, care s-a transformat în Serviciu al Primăriei.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: Amendă de 40.000 de lei pentru RER VEST, firma de salubritate din Alba Iulia. Ce măsuri a luat Garda de Mediu

Garda de Mediu Alba nu a stat cu mâinile în sân și – în aceași perioadă a sărbătorilor de iarnă – a „premiat” operatorul cu o amendă de 40.000 de lei în baza OUG – ului 92 /2021, pentru amestecarea deșeurilor colectate, iar sabia lui „Sabia lui Damocles“ stă deasupra capului „noilor” gunoieri: dacă aceștia nu iau act de dispozițiile date de instituție până la sfârșitul lunii ianuarie 2022 au să fie „premiați” cu încă 100.000 de lei, urmând ca „miza jocului” să crească și este foarte probabil ca acest lucru să se  întâmple pentru că dispozițiile date la momentul respectiv au fost următoarele:

Citește și: Dacă gunoierii nu vin, merg cetățenii la RER Vest – RETIM: Biroul de relații cu clienții este, din nou, „pubela” cetățenilor din Alba Iulia

„Deșeurile reciclabile se vor transporta separat față de deșeurile menajere. Abandonarea deșeurilor este interzisă. În acest sens, se vor colecta deșeurile voluminoase din punctele de colectare, conform Legii 101/2006 , art.4(5). Se vor lua măsuri în gestionarea eficientă a deșeurilor pentru a nu se pune în pericol sănătatea populației, conform OUG 92/2021, art.21, prin salubrizarea eficientă a locațiilor din punctele de colectare.”

Faptul că aceste dispoziții nu sunt „încă” respectate nu reprezintă o opinie ci o certitudine, incapacitatea noilor gunoieri este vizibilă din spațiu. Pentru neremedierea deficiențelor constatate și neîndeplinirea recomandărilor făcute de către inspectorii DSP Alba, operatorul RER-Vest S.A. Oradea – punct de lucru Alba Iulia a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 40.000 de lei, conform HG 857/2011 art. 3 lit c) alin 1, în aceași perioadă mai sus amintită, mai exact în data de 29 Decembrie.

Citește și: ÎNCĂ o AMENDĂ de 40.000 de lei pentru RER-Vest. Deficiențe în gestionarea, colectarea și îndepărtarea deșeurilor solide menajere din Alba Iulia, constatate de DSP

În aceași perioadă, dintre Crăciun și Revelion, am solicitat verbal Poliției Locale din Alba Iulia un raport al activităților ce au fost întreprinse de la prealuarea atribuțiilor și până la data solicitării, răspunsul a venit în această dimineață, 18 ianuarie 2022, dat de către reprezentanții Primăriei Alba Iulia, iar de menționat este că la baza solicitării a stat același OUG în baza căruia Garda de Mediu Alba i-a amendat pe noii gunoieri, dar un articol și aliniate diferite și anume 61, aliniatele (1), (2), (3):

Ordonanţa de urgenţă nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 820 din 26 august 2021

(1) Operatorii economici care efectuează operaţiuni de tratare a deşeurilor, precum şi cei care, cu titlu profesional, asigură colectarea sau transportul deşeurilor, comercianţii, brokerii şi producătorii de deşeuri periculoase fac obiectul unor controale periodice corespunzătoare efectuate de autorităţile competente.

(2) Controalele privind colectarea, reciclarea, valorificarea, tratarea, eliminarea şi transportul deşeurilor se efectuează de către reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu şi au în vedere, în mod deosebit, originea, natura, cantitatea exprimată în tone şi destinaţia acestora.

Citește și: Cu gunoiul sub nas și buni de plată: Cetățenii din Alba Iulia primesc facturi pentru un serviciu neprestat

(3) Controalele prevăzute la alin. (2) se efectuează şi de către ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, de ofiţeri şi subofiţeri din cadrul Jandarmeriei Române, dacă este cazul, precum şi de personalul poliţiei locale, în vederea îndeplinirii atribuţiilor stabilite prin normele juridice în vigoare.

De la schimbarea operatorului de salubritate și până acum, Poliția Locală Alba Iulia a întreprins următoarele acțiuni:

-verificarea ridicării deșeurilor menajere de către operatorul de servicii de salubritate, în conformitate cu graficele stabilite;
-verificarea respectării prevederilor legale privind condițiile de ridicare a deșeurilor menajere și industriale;
-verificarea periodică a amplasamentelor de depozitare necontrolată a deșeurilor;
-gestionarea sesizărilor primite de la cetățeni, cu privire la starea de disconfort generată de neridicarea deșeurilor menajere și reciclabile;
-relaționarea permanentă cu operatorul de salubritate astfel încât situațiile neconforme să fie înlăturate.

Măsuri luate de poliția locală:

S-au făcut monitorizări zilnice asupra punctelor de colectare, iar acolo unde au existat deficiențe s-au întocmit note de constatare prin care s-a dispus operatorului economic remedierea neregulilor constatate. În acest context s-a observat că, în mare parte, situațiile care au fost în dezacord cu regulamentul de bună gospodărire a municipiului Alba Iulia au fost soluționate favorabil, amiabil, într-un timp scurt.

Citește și: Control al ITM Alba la RER VEST & RETIM, în urma protestelor angajaților de la Tărtăria

Acolo unde deficientele nu au fost rezolvate pe cale amiabilă, au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, din care 4 avertismente și o amendă în valoare de 2500 lei.

Consecința acțiunilor de verificare și control realizate la nivelul municipiului Alba Iulia:

Procesul de colectare a deșeurilor s-a îmbunătățit considerabil, astfel încât, la momentul actual, apreciem că lucrurile încep să intre pe un făgaș normal.
Scăderea semnificativă a cazurilor de depunere necontrolată sau necorespunzătoare a deșeurilor.

Obiective:

Poliția locală va acționa în continuare pentru respectarea reglementărilor legale în domeniul bunei gospodăriri a municipiului Alba Iulia, prin acțiuni specifice de monitorizare, verificare, control și informare a cetățenilor, insistând cu asupra selectării corecte a deșeurilor reciclabile și a întreținerii curățeniei la punctele de colectare a deșeurilor menajere.

Dialogul cu asociațiile de proprietari, cu cetățenii, cu operatorul de salubritate va avea un rol decisiv întrucât prin adoptarea unor soluții constructive, neconformitățile vor putea fi înlăturate.”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Citește și: Prefectul Nicolae Albu despre criza gunoaielor: „Instituțiile vor aplica legea, dar interesul comun este să intrăm într-o normalitate”

Prefectul județului Alba, Nicolae Albu, a primit asigurări din partea primarului Muncipiului Alba, Gabriel Pleșa

„Domnul primar Gabriel Pleșa mi-a spus că monitorizează toate punctele de colectare prin Poliția Locală, tocmai pentru a preveni și pentru a nu fi sincope și l-am rugat să ia în calcul, pentru că am avut un feedback pozitiv din partea cetățenilor, să mai amplaseze containere pentru materiale inerte, materiale de construcții, dar pentru persoanele fizice, nu pentru firme, tocmai pentru a preveni partea de depozitare necontrolată.”, a declarat în data de 29 decembrie 2022, într-un interviu pentru ZiarulUnirea.ro, Prefectul județului Alba, Nicolae Albu.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| ACCIDENT GRAV pe DN1A: 12 persoane, RĂNITE, în urma unei coliziuni între microbuz și un autoturism. Planul Roșu de Intervenție a fost ACTIVAT

Publicat

în

VIDEO| ACCIDENT GRAV pe DN1A: 12 persoane, RĂNITE, în urma unei coliziuni între microbuz și un autoturism. Planul Roșu de Intervenție a fost ACTIVAT

Un nou accident rutier grav a avut loc miercuri, 29 iunie, pe DN 1A, în localitatea Butimanu, unde, la sosirea echipelor de intervenție au fost identificate 12 persoane rănite. A fost activat planul roșu de intervenție.

„Din primele informaţii, sunt implicate un microbuz şi autoturism, cu posibile victime multiple. Pentru optimizarea acţiunilor de răspuns a fost activat Planul Roşu de intervenţie la nivelul judeţului Dâmboviţa”, precizează sursa citată.

Elit - Gustul Desăvârșit

La sosirea echipajelor de intervenție au fost identificate 12 persoane rănite, conștiente dintre care una rămasă blocată în microbuz.

Au fost alocate pentru gestionarea evenimentului 9 ambulanțe SMURD, 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, două autospeciale de descarcerare, elicopterul SMURD și o autospecială de terapie intensivă mobilă de la ISU București – Ilfov.

De la SAJ Dâmbovița au fost alocate 7 ambulanțe.

Sursa: stiripesurse.ro, infotraficromania.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

29 iunie 2022, COVID-19 în Alba. 11 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

29 iunie 2022, COVID-19 în Alba. 11 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, miercuri, 29 iunie 2022, s-au înregistrat 11 noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de marți, 28 iunie 2022, COVID-19 în Alba. Patru noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 53999 de persoane confirmate, 52639 persoane vindecate, 1.290 decese.

Marți, în județul Alba au fost prelucrate în total 143 teste, 25 PCR, 118 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 473284 mai exact, 359230 de teste PCR și 113054 de teste rapide.

Localitățile din care provin cazurile:

AIUD – 1
ALBA IULIA – 6
CUGIR – 1
SEBES – 1

Cazuri de reinfectare:

ALBA IULIA – 2

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
HOPÂRTA 1153 0.87 1
BISTRA 4484 0.67 3
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76824 0.56 43
CRICĂU 1962 0.51 1
MUNICIPIUL BLAJ 20607 0.44 9
ŞONA 4367 0.23 1
ORAŞ OCNA MUREŞ 13787 0.22 3
MUNICIPIUL SEBEŞ 32854 0.15 5
IGHIU 7104 0.14 1
ORAŞ TEIUŞ 7126 0.14 1
MUNICIPIUL AIUD 25101 0.04 1
ORAŞ CUGIR 25319 0.04 1
ALBAC 1935 0 0
ALMAŞU MARE 1192 0 0
ARIEŞENI 1531 0 0
AVRAM IANCU 1409 0 0
BERGHIN 1883 0 0
BLANDIANA 884 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2259 0 0
BUCIUM 1379 0 0
CÂLNIC 1932 0 0
CENADE 1046 0 0
CERGĂU 1623 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 229 0 0
CETATEA DE BALTĂ 3064 0 0
CIUGUD 3305 0 0
CIURULEASA 1117 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2141 0 0
CUT 1263 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3122 0 0
DOŞTAT 1011 0 0
FĂRĂU 1472 0 0
GALDA DE JOS 4403 0 0
GÂRBOVA 2144 0 0
GÂRDA DE SUS 1462 0 0
HOREA 1905 0 0
ÎNTREGALDE 552 0 0
JIDVEI 5302 0 0
LIVEZILE 1147 0 0
LOPADEA NOUĂ 2488 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2524 0 0
LUPŞA 2829 0 0
METEŞ 2727 0 0
MIHALŢ 3220 0 0
MIRĂSLĂU 1954 0 0
MOGOŞ 741 0 0
NOŞLAC 1814 0 0
OCOLIŞ 498 0 0
OHABA 581 0 0
ORAŞ ABRUD 5144 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3732 0 0
ORAŞ CÂMPENI 7120 0 0
ORAŞ ZLATNA 7766 0 0
PIANU 3570 0 0
POIANA VADULUI 1037 0 0
PONOR 573 0 0
POŞAGA 886 0 0
RĂDEŞTI 1265 0 0
RÂMEŢ 490 0 0
RIMETEA 982 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1576 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2686 0 0
SĂLCIUA 1370 0 0
SĂLIŞTEA 2333 0 0
SÂNCEL 2582 0 0
SÂNTIMBRU 3030 0 0
SĂSCIORI 6471 0 0
SCĂRIŞOARA 1482 0 0
ŞIBOT 2328 0 0
SOHODOL 1653 0 0
ŞPRING 2543 0 0
STREMŢ 2419 0 0
ŞUGAG 2847 0 0
UNIREA 4832 0 0
VADU MOŢILOR 1265 0 0
VALEA LUNGĂ 3117 0 0
VIDRA 1502 0 0
VINŢU DE JOS 5511 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Polonez pe motocicletă, „întâmpinat” în Alba cu un ACCIDENT pe DN 67C: A fost lovit de o mașină și a fost dus la spital

Publicat

în

Polonez pe motocicletă, „întâmpinat” în Alba cu un ACCIDENT pe DN 67C: A fost lovit de o mașină și a fost dus la spital

La data de 28 iunie 2022, în jurul orei 19,30, pe Drumul National 67C, la kilometrul 105 + 400 de metri, un bărbat de 54 de ani, din comuna Gârbova, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism, a intrat în coliziune cu o motocicletă care era condusă de un cetățean polonez, în vârstă de 46 de ani.

În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negativ.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare