Coplata serviciilor medicale ne va costa salariul pe o lună

    De la începutul lunii februarie 2012 va trebui să plătim pentru serviciile medicilor de familie şi ale medicilor specialişti din spitale. Legea care prevede introducerea mecanismului de coplată în sistemul medical din România este publicată deja în Monitorul Oficial. Noul act normativ defineşte coplata ca fiind contribuţia asiguratului la sistemul de sănătate, încasată suplimentar faţă de cea decontată din fondul naţional unic al asigurărilor de sănătate. Directorul Casei de Asigurări de Sănătate Alba, ec. Gheorghe Ştef ne-a declarat că până în 15 decembrie, specialiştii din Ministerul Sănătăţii împreună cu cei implicaţi în acest proces de reformă în sănătate s-au angajat să prezinte şi “pachetul de servicii minimale” oferite pentru contribuţia actuală a salariaţilor la CAS cât şi lista serviciilor medicale ce impun coplata.
Câteva clarificări necesare
Statul va deconta, cel mai probabil, doar urgenţele, un număr redus de analize şi câteva operaţii grave. Pentru cele mai multe servicii medicale, pacientul va trebui să plătească. Acest pachet de servicii minimale va fi stabilit până în 15 decembrie a.c.
Legea nu ţine cont de faptul că prin 10,7% din salariu (5,5 de la angajat şi 5,2 de la angajator), unii angajaţi dau mai mult, alţii mai puţin sistemului de sănătate. Coplata se adaugă, în plus, la CAS. Într-un an, un român ajunge să dea un salariu net lunar drept coplată, asta în afară de contribuţia de sănătate, care rămâne obligatorie.
La prima prezentare la doctor, omul va primi un tichet pe care trebuie să îl păstreze. Doar în acel moment se activează coplata. Toate plăţile făcute pentru servicii medicale în spitalele de stat vor fi însumate, pe tichetul cu pricina, până la cota stabilită prin lege. Baremul maxim al coplăţii se va calcula împărţind venitul anual al unui român (în general salariul) la 12. De exemplu, un român cu venitul de 800 de lei lunar, va plăti de fiecare dată pentru serviciile medicale până când pe tichet, într-un an,  se însumează 8 milioane de lei. Peste această sumă, nu i se va mai percepe coplată.
Modelul şi modul de utilizare a coplăţii urmează să se aprobe prin ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Spitalizarea – un hazard financiar
În cazul internărilor în spital, lucrurile se complică. Suma prevăzută drept coplată urmează a se calcula procentual din valoarea serviciilor medicale care variază ca tarif de la câteva sute de lei la zeci de mii de lei.  Până când se va pune la punct sistemul asigurărilor private de sănătate, pacienţii vor plăti maxim 10 lei pe zi iar restul va fi decontat de casele de asigurări de sănătate. Prin introducerea coplăţii în spitale se va înlătura, pentru început, tertipul folosit de unii pacienţi de a se interna pentru a obţine analize medicale şi tratament absolut gratuit. După introducerea asigurărilor medicale private, internările vor fi verificate “la sânge” pentru decontarea cheltuielilor, astfel se estimează că numărul internărilor fictive sau nejustificate se vor reduce drastic.
La bugetul Sănătăţii vor  contribui toţi românii cu orice fel de venituri declarate la Fisc
Românii care primesc anual venituri asimilate salariilor sau din PFA, activităţi independente, convenţii civile etc. mai mici de 12 salarii minime brute pe ţară, dar înregistrează venituri din chirii, vânzarea unei proprietăţi imobiliare, premii, jocuri de noroc, investiţii sau din alte surse trebuie să achite contribuţia de sănătate şi din aceste venituri. Altfel spus, din aceste venituri se va reţine o diferenţă care să acopere 5,5% din nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară. Această contribuţie de asigurări de sănătate se va stabili de către Fisc prin decizia de impunere anuală, pe baza informaţiilor din declaraţiile depuse de contribuabili la administraţia financiară.
“Sumele reprezentând obligaţiile anuale de plată a contribuţiilor de asigurări de sănătate stabilite prin decizia de impunere anuală se achită în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei”, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal.
*Persoane scutite de la coplată:
a) copiii până 18 ani, tinerii între 18 ani – 26 ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă; b) bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii (cancer, HIV, diabet etc.), pentru serviciile medicale aferente respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse; c) pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună.
Banii obţinuţi din coplată rămân în unităţile medicale, constituind venituri ale furnizorilor de servicii medicale şi se utilizează pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale, dar şi pentru achiziţionarea tichetului moderator pentru sănătate.
În noua lege se prevede posibilitatea ca toate costurile generate de coplată să fie suportate de asigurările voluntare de sănătate de tip complementar (adică asigurările de sănătate ne-obligatorii, existente deja pe piaţă). Coplata poate fi inclusă de pacienţi şi în contractul cu asiguratorul de sănătate privat, atunci când va intra în vigoare Legea Sănătăţii, nu mai devreme de 2013.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

gogu 08.12.2011 at 21:27

sa muriti bine… asta este rezultatul guvernarii antinationale pedeliste, si sa-i mai votati si alta data…

Ana 08.12.2011 at 21:36

Tu gogule sigur ca ai sa mori “fericit”, ca atat te duce capul, esti cult, ca ai citit “fericirile”, din Noul Testament!

vlad 09.12.2011 at 15:56

cred ca trebuia exclusi in primul rind batrini peste 70 de ani,in special cei cu pensii mici.Au nevoie de vizite,de medicamente la virsta lor,asa ca macar atita bun simpt din partea celor pe care i-au crescut.Sa speram ca aceasta taxa merge la buget si nu in buzunarele doctorilor,care dupa se mai si vaita ca mor de foame.

gaby 09.12.2011 at 19:52

Mai nitule tu cred cabati campii fara sa studiezi cuatentie problema Du-te la forfaila eutanasiu sa te invete ebzact problema Ghine?

edil 10.12.2011 at 8:55

astia pot sa faca legi cum ii taie capul ca romanul prost de felul lui nu riposteaza,tace si rabda.azi maine o sa platim si pt ca traim (nu bine,evident) Imi vine sa-i injur pe toti dar stiu ca nu e voie.Guvernul asta numai “bucurii” deastea ne-a facut ,in rest nimic pt popor totul pt ei.SA muriti repede!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...