Rămâi conectat

Actualitate

CNAIR: Două oferte pentru completarea studiului de fezabilitate la autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Două oferte a primit Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) la licitaţia pentru completarea studiului de fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ. Valoarea contractului este estimată la 35,6 de milioane de lei, fără TVA.

Cele două oferte provin de la asocierea Search Corporation – Egis România şi de la asocierea condusă de spaniolii de la Inginieria Especializado Obra Civil e Industrial.

Ofertele urmează să fie evaluate până pe 3 octombrie 2019, conform datelor din platforma de achiziţii publice SICAP.

Durata contractului va fi de 18 luni, din care 14 luni pentru completarea studiului de fezabilitate și 4 luni pentru asigurarea asistenței tehnice pentru pregătirea cererilor de finanțare către Comisia Europeană.

Construirea celor 183 de kilometri de şosea de mare viteză dintre Târgu Mureş şi Târgu Neamţ ar costa 2,94 miliarde de euro, conform estimărilor din Master Planul General de Transport (foto jos). Estimările din MPGT se bazează însă pe nişte standarde de cost şi nu includ toate cheltuielile necesare pentru construirea unei autostrăzi, după cum au explicat reprezentanţii CNAIR în cazul Autostrăzii Sibiu – Piteşti. În acest caz, costurile totale de realizare a autostrăzii sunt duble faţă de cele din MPGT.

Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ face parte din Autostrada Unirii (A8), pentru care s-a aprobat anul trecut un proiect de lege în Parlament.

Asta deşi singurul proiect rentabil de autostradă peste Carpaţii Orientali şi care s-ar califica pentru finanţare europeană este Braşov – Bacău (A13), după cum au relatat surse oficiale pentru ECONOMICA.NET încă din toamna anului trecut.

Concluzia rezulta dintr-o analiză realizată la cererea CNAIR în cadrul acordului de asistenţă PASSA, încheiat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI).

 

Ulterior, pe forumul Asociaţiei Pro Infrastructură au apărut documente care confirmă concluzia transmisă de sursele Economica.net.

Vedeţi ataşat „Analiza de opțiuni pentru coridorul rutier Est – Vest Moldova – Transilvania”, „Analiza de opțiuni pentru coridorul de autostradă Est – Vest Moldova – Transilvania” şi „Raport Analiza trasee”.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România lovită de un nou val de ninsori. Temperaturile scad, iar în multe zone va fi ger

Ioana Neag

Publicat

în

România lovită de un nou val de ninsori. Temperaturile scad, iar în multe zone va fi ger Primăvara se lasă așteptată, conform specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie. Se anunță ploi, vânt, vreme extrem de rece pentru această perioadă, ger și ninsori la altitudini mai mari de 1.500 de metri. Specialiștii de la Administrația […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea