Rămâi conectat

Oameni şi locuri

Claudiu Ciur, antrenorul lotului olimpic de canoe al Statelor Unite „trage” pentru echipa PP- DD Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Interviu cu albaiulianul Claudiu CIUR, campion mondial la kaiac-canoe

 – Domnule Claudiu Ciur se apropie Olimpiada de la Londra. Sunteţi singurul albaiulian care va ajunge acolo. În ce postură?
– Mai sunt 80 de zile până la Olimpiada de la Londra, antrenez Lotul Naţional de Canoe al Statelor Unite din 2009. Voi fi prezent la Londra atât că antrenor, cât şi ca reprezentant al Federaţiei SUA.
Când v-aţi apucat de sport?
– În anul 1994 eram elev în clasa VIII-a la Şcoala Generală Nr. 7 din Alba Iulia când antrenorul Benjamin Zabet de la Clubul CSS Orşova, Mehedinţi a venit în selecţie în Alba Iulia şi mi-a propus să practic acest sport.
Cine a fost mentorul dumneavoastră?
– Mentorul meu a fost marele campion Ivan Patzaichin care mi-a fost şi antrenor la Lotul Olimpic din 1998 până în 2003.
– De unde modestia de a nu vorbi despre performanţele dumneavoastră?
– Ivan Patzaichin avea o vorbă pe care ne-o spunea mereu când câştigam medalii: „Băieţi, nu este atât de greu să ajungi aici! Cel mai greu este să te menţii!” Aceste cuvinte mi-au rămas în minte şi le-am respectat pe măsură ce am înaintat în cariera de sportiv şi acum în cea de antrenor.
– Mai ţineţi legătura cu ţara?
– Absolut. Sunt la curent cu tot ce se întâmplă în România. Citesc ziarele aproape în fiecare zi. Sunt român, este şi normal să mă intereseze ce se întâmplă în ţara mea, familia mea trăieşte acolo, vin aici doar în vizită.
– Se apropie alegerile locale. Credeţi că se poate schimba ceva în judeţul nostru?
– Tot timpul este loc de mai bine. Eu sunt de părere că o nouă generaţie trebuie să iasă în faţă şi să-şi spună părerea. Alba a fost un judeţ important pe harta României şi ar trebui să revină acolo unde îi este locul. Trebuie create locuri de muncă, tinerii trebuie să rămână acasă, să aibă un serviciu, să poată întemeia un trai stabil, să nu mai fie nevoiţi să plece în alte ţări.
– Dacă aţi fi în ţară cu cine aţi vota?
– De 22 de ani tot reprezentanţii aceloraşi partide îşi pasează puterea de la unul la altul – PDL – PSD – PNL, cam aceiaşi oameni se tot rotesc, şi efectele asupra populaţiei sunt perverse. Nu avem locuri de muncă, nu avem o infrastructură, nu preţuim valorile şi performanţa, mergem din rău în mai rău. Dacă aş fi în ţară aş vota cu echipa PP-DD, strânsă în jurul lui Cornel Comşa – Dorin Şerdean pentru Primăria Alba Iulia şi Ion Marincaş pentru Consiliul Judeţean. Oameni noi, cu o perspectivă nouă pentru judeţul şi oraşul meu natal.
– De ce aţi alege să credeţi în această echipă a lui Cornel Comşa?
– Ştiu că ceea ce face Cornel face din pasiune şi nu pentru o funcţie. De altfel el nici măcar nu candidează pentru vreo funcţie în judeţul Alba. Cornel a studiat mult, a lucrat cu oameni importanţi, a văzut şi a înţeles lumea, e timpul să aplice ceea ce cunoaşte. Ne cunoaştem din 1998, ne-am întâlnit pe tren, în drum spre Bucureşti, eu mergeam în cantonament iar el la un stagiu de pregătire la Cotroceni; a avut încredere şi mi-a dat încredere în mine prin tot ce mi-a spus; am ieşit campion mondial în 2002 iar acum antrenez echipa olimpică a celei mai importante ţări la nivel mondial; ştiu că şi timpul său în politică a venit şi va ajunge pe cea mai înaltă treaptă.
– Doriţi să reveniţi în ţară în următorii ani? Dar în Alba Iulia?
– Cu siguranţă vreau să mă întorc acasă şi chiar în Alba Iulia, aici am părinţii, fratele şi prietenii. Chiar mă gândeam să deschid un Club de Kaiac-Canoe pe Mureş sau râul Sebeş pentru copiii din judeţ, pentru recreere. În septembrie când se termină sezonul de competiţii o să iau o pauză mai lungă până în ianuarie ca să vin acasă, să petrec timpul cu părinţii, fratele meu şi prietenii ce îmi lipsesc. Vorbesc cu fratele meu Ştefan aproape zilnic la telefon, să fiu la curent cu tot ce se întâmplă acasă, locuiesc în SUA dar vin acasă de cel puţin 4-5 ori pe an.
– Aveţi un mesaj de transmis pentru albaiulieni şi locuitorii judeţului?
– Să creadă în schimbare şi să dea de pământ cu toţi politicienii obosiţi care îi amăgesc de douăzeci de ani încoace. Schimbarea nu este între PDL şi USL, schimbarea în judeţul Alba este PP-DD! Cred că Dorin Şerdean este viitorul primar al Alba Iuliei şi va ridica acest oraş unde merită. Cred că Ion Marincaş poate gestiona mai corect banii şi investiţiile în judeţ şi mii de locuri de muncă aşteaptă să fie create. Albaiulienii trebuie să spere în fiecare zi la mai bine, tot timpul există o soluţie. Peste o lună, pe 10 iunie, soluţia pentru Alba se numeşte PP-DD.
– Vă mulţumesc!

A consemnat
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Oameni şi locuri

Oameni şi locuri

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea