Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

„Cine face ca ei, ca ei să păţească”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dorim ca acest articol să fie un semnal de alarmă, o ultimă „făclie” a respectului de sine într-o Românie tot mai asuprită, tot mai tristă şi cel mai grav, mai umilită. În urmă cu un an, Calo Dorin Marius, Bogin Gheorghe şi Paraipan Candide Horaţiu au înfiinţat în cadrul firmei SC Arteferro România SRL Aiud un Sindicat Vox Aiud, pentru a-şi apăra minimul de drepturi acordate prin Legile încă în vigoare. Firma Arteferro se ocupa cu perfecţionarea articolelor decorative din fier forjat. La momentul înfiinţării sindicatului, firma avea 97 de angajaţi din care la început au aderat 39 la sindicatul proaspăt înfiinţat. Ca urmare a acestei „situaţii” firma sus menţionată a decis concedierea celor 3 membri din conducerea sindicatului mascată într-o concediere colectivă. Calo, Bogin şi Paraipan, respectiv preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Sindicatului Vox Aiud au acţionat în instanţă concedierea abuzivă a membrilor conducerii sindicatului care în conformitate cu Legea Sindicatelor şi Codul Muncii beneficiază de protecţie în timpul mandatului şi la 2 ani după încheierea acestuia. În urma procesului intentat firmei, Tribunalul Alba a dispus în toate cele 3 procese prin sentinţe definitive anularea deciziei de concediere, plata tuturor salariilor şi retribuţiilor aferente calităţii de salariat începând cu data de 20.04.2010 (data concedierii abuzive) şi până la reintegrarea în muncă plus cheltuieli de judecată. În urma repetatelor adrese trimise către firmă, aceasta a refuzat categoric orice colaborare, răspuns sau respectare a sentinţelor definitive, care conform art. 277 şi 279 din Codul Muncii au implicit calitate executorie. Mai mult de atât, sfidarea şi batjocura firmei către o decizie a Tribunalului Alba şi implicit către noi, a întrecut orice limită în momentul în care SC Arteferro România SRL Aiud a eliberat către noi în data de 17. 01.2011 trei adrese prin care se dispune „în temeiul deciziei Tribunalului Alba” anularea deciziilor de concediere a celor trei membri din conducerea Sindicatului. La 24 de ore după aceasta am fost din nou concediaţi din firma Arteferro sub pretextul concedierii întregului personal productiv. Interesant şi cât se poate de sfidător este faptul că întreg personalul productiv concediat astfel a fost reangajat în firma Arteferro Aiud, fimă care se află în aceeaşi locaţie, are acelaşi domeniu de activitate şi aceeaşi conducere. De menţionat este faptul că, în continuare, condiţiile de muncă rămân inumane, batjocura muncitorilor şi sfidarea lor de către conducerea firmei Voina Sorin (administrator) este sporită şi de RE-concedierea noastră sub egida „Cine face ca ei, ca ei să păţească”.
Deşi Sentinţa pe care societatea afirmă că a respectat-o în întregime, specifică achitarea cheltuielilor şi retribuţiilor aferente calităţii de salariat, acest lucru nu s-a întâmplat având deja confirmarea încălcării acestei decizii atât de la ITM, AJOFM, Finanţe. Documentaţia necesară completării dosarului de şomaj nu am putut-o obţine decât prin presiuni şi cereri repetate către ITM Alba. În consecinţă considerăm că în situaţia noastră suntem în măsură să tragem un semnal de alarmă cât se poate de răsunător cu privire la iminenta legalizare a sclavagismului în România, legalizare a tot ceea ce înseamnă respectul de sine al oamenilor muncii, sub pretextul mizerabil „Noul Cod al Muncii este valabil în toată Europa”. Lucrul infernal pe care îl „scapă” cei care au adoptat noul Cod al Muncii este că România are cel mai mic salar minim negociat. Ca atare noi ne luptăm pentru minimul de drepturi la salarii între 600 – 900 de lei în condiţii de muncă inumane şi norme ce sfidează absurdul (asta era acum un an) iar acum tinde să devină legal desfiinţarea propriu-zisă a unei întregi pături sociale, în ideea în care colegii rămaşi în firmă câştigă între 450 – 700 lei în condiţiile mai sus menţionate sau mai grav.
Sperăm să avem în continuare aceeaşi determinare şi putere de luptă şi sprijinul în creştere pe care începem să-l primim şi să reuşim să strigăm „Deşteaptă-te Române!”
Calo Dorin MARIUS,
Gheorghe BOGIN, Candide Horaţiu PARAIPAN


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea