Rămâi conectat

Cultură Educație

„Cine face ca ei, ca ei să păţească”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Dorim ca acest articol să fie un semnal de alarmă, o ultimă „făclie” a respectului de sine într-o Românie tot mai asuprită, tot mai tristă şi cel mai grav, mai umilită. În urmă cu un an, Calo Dorin Marius, Bogin Gheorghe şi Paraipan Candide Horaţiu au înfiinţat în cadrul firmei SC Arteferro România SRL Aiud un Sindicat Vox Aiud, pentru a-şi apăra minimul de drepturi acordate prin Legile încă în vigoare. Firma Arteferro se ocupa cu perfecţionarea articolelor decorative din fier forjat. La momentul înfiinţării sindicatului, firma avea 97 de angajaţi din care la început au aderat 39 la sindicatul proaspăt înfiinţat. Ca urmare a acestei „situaţii” firma sus menţionată a decis concedierea celor 3 membri din conducerea sindicatului mascată într-o concediere colectivă. Calo, Bogin şi Paraipan, respectiv preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Sindicatului Vox Aiud au acţionat în instanţă concedierea abuzivă a membrilor conducerii sindicatului care în conformitate cu Legea Sindicatelor şi Codul Muncii beneficiază de protecţie în timpul mandatului şi la 2 ani după încheierea acestuia. În urma procesului intentat firmei, Tribunalul Alba a dispus în toate cele 3 procese prin sentinţe definitive anularea deciziei de concediere, plata tuturor salariilor şi retribuţiilor aferente calităţii de salariat începând cu data de 20.04.2010 (data concedierii abuzive) şi până la reintegrarea în muncă plus cheltuieli de judecată. În urma repetatelor adrese trimise către firmă, aceasta a refuzat categoric orice colaborare, răspuns sau respectare a sentinţelor definitive, care conform art. 277 şi 279 din Codul Muncii au implicit calitate executorie. Mai mult de atât, sfidarea şi batjocura firmei către o decizie a Tribunalului Alba şi implicit către noi, a întrecut orice limită în momentul în care SC Arteferro România SRL Aiud a eliberat către noi în data de 17. 01.2011 trei adrese prin care se dispune „în temeiul deciziei Tribunalului Alba” anularea deciziilor de concediere a celor trei membri din conducerea Sindicatului. La 24 de ore după aceasta am fost din nou concediaţi din firma Arteferro sub pretextul concedierii întregului personal productiv. Interesant şi cât se poate de sfidător este faptul că întreg personalul productiv concediat astfel a fost reangajat în firma Arteferro Aiud, fimă care se află în aceeaşi locaţie, are acelaşi domeniu de activitate şi aceeaşi conducere. De menţionat este faptul că, în continuare, condiţiile de muncă rămân inumane, batjocura muncitorilor şi sfidarea lor de către conducerea firmei Voina Sorin (administrator) este sporită şi de RE-concedierea noastră sub egida „Cine face ca ei, ca ei să păţească”.
Deşi Sentinţa pe care societatea afirmă că a respectat-o în întregime, specifică achitarea cheltuielilor şi retribuţiilor aferente calităţii de salariat, acest lucru nu s-a întâmplat având deja confirmarea încălcării acestei decizii atât de la ITM, AJOFM, Finanţe. Documentaţia necesară completării dosarului de şomaj nu am putut-o obţine decât prin presiuni şi cereri repetate către ITM Alba. În consecinţă considerăm că în situaţia noastră suntem în măsură să tragem un semnal de alarmă cât se poate de răsunător cu privire la iminenta legalizare a sclavagismului în România, legalizare a tot ceea ce înseamnă respectul de sine al oamenilor muncii, sub pretextul mizerabil „Noul Cod al Muncii este valabil în toată Europa”. Lucrul infernal pe care îl „scapă” cei care au adoptat noul Cod al Muncii este că România are cel mai mic salar minim negociat. Ca atare noi ne luptăm pentru minimul de drepturi la salarii între 600 – 900 de lei în condiţii de muncă inumane şi norme ce sfidează absurdul (asta era acum un an) iar acum tinde să devină legal desfiinţarea propriu-zisă a unei întregi pături sociale, în ideea în care colegii rămaşi în firmă câştigă între 450 – 700 lei în condiţiile mai sus menţionate sau mai grav.
Sperăm să avem în continuare aceeaşi determinare şi putere de luptă şi sprijinul în creştere pe care începem să-l primim şi să reuşim să strigăm „Deşteaptă-te Române!”
Calo Dorin MARIUS,
Gheorghe BOGIN, Candide Horaţiu PARAIPAN


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea