Rămâi conectat

Actualitate

Chestorul principal Ioan Nicolae Căbulea este din nou comandant al poliţiştilor din Alba

Publicat

în

Prin Ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, ieri, 24 martie, chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea a fost numit în funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba. Ceremonia oficială de învestire în funcţie a avut loc ieri dimineaţă, la sediul I.P.J. Alba, în prezenţa secretarului de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, chestor de poliţie Ioan Dascălu. Anterior, Ioan Nicolae Căbulea a deţinut funcţia de adjunct al Şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul M.A.I. Postul a devenit vacant după ce comisarul şef Tudor Grindean a fost avansat în funcţia de director de cabinet al şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul MAI, structură condusă de secretarul de stat Ioan Dascălu.
Chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Cabulea are 54 de ani şi s-a născut în comuna Lupşa din Munţii Apuseni. Potrivit secretarului de stat Ioan Dascălu, numirea noului şef al IPJ Alba s-a făcut la cererea acestuia, după ce mai bine de 10 ani a avut diverse funcţii de conducere care l-au ţinut departe de familia sa din Alba Iulia. Pentru cei care nu ştiu, chestorul de poliţie Ioan Nicolae Căbulea a deţinut vreme de mai bine de 30 de ani diverse funcţii de conducere în structurile Poliţiei Române, îndeosebi în judeţul Alba. În anul 1982 a devenit cel mai tânăr comandant de Poliţie orăşenească din Alba, preluând frâiele unui oraş „greu” (şi atunci, şi acum) din punct de vedere al situaţiei operative şi al potenţialului pericol reprezentat de fabrica de armament, respectiv Cugirul. În 1985 a fost avansat ca şef al Poliţiei Municipiului Alba Iulia. Revoluţia din Decembrie 1989, cu idealurile şi controversele ei,
l-a prins pe acest post. Ascensiunea în carieră a continuat: după ce vreme de un an a fost ofiţer specialist în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Alba, în 1991 a fost numit adjunct al şefului Poliţiei municipiului Alba Iulia ca apoi în 1993 să fie numit şef al acestei instituţii. În 1996 a fost numit adunct al şefului IPJ Alba pentru ca mai apoi să primească o confirmare a calităţilor şi competenţelor profesionale prin numirea în funcţia de şef al IPJ Alba, în 1997.

Anul 1999 a însemnat pentru chestorul Căbulea un nou moment de cumpănă în care şi-a demonstrat abilitatea şi competenţele profesionale: în timpul mineriadelor din ianuarie 1999 era şef al IPJ Gorj. Apoi, între 2000-2001, a trebuit să dea un nou „examen”, tot în probleme de mineri, administrând ca adjunct al şefului IPJ Hunedoara situaţia operativă într-un judeţ cu grave zbateri socio-economice. În 2001 a revenit în Alba ca prim-adjunct al şefului IPJ Alba, ofiţer specialist în cadrul Serviciilor Cercetări Penale şi Poliţiei Judiciare. Între 2001 şi 2005 a reformat Serviciul Poliţiei Transporturi din IPJ Alba, în calitate de şef al acestei instituţii. Apoi, din 2005 până în 2009 a activat ca şef al IPJ Mureş, gestionând cu succes situaţia operativă din acest judeţ. Din octombrie 2009 a fost avansat în funcţia de adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române iar din decembrie 2009 a câştigat concursul pentru funcţia de adjunct al şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu rang de subsecretar de stat.
La conferinţa de presă de ieri dimineaţă, susţinută la sediul IPJ Alba, chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea a declarat că obiectivele sale la cârma poliţiei din Alba sunt cele ale MAI şi aprobate de Guvernul României: creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, combaterea faptelor de contrabandă şi evaziune fiscală, destructurarea reţelelor de crimă organizată. Referindu-se la noua echipă de conducere pe care probabil o va forma, chestorul principal Căbulea a promis că va face o evaluare obiectivă a activităţii IPJ Alba iar acolo unde se va impune o schimbare, o va face. „Trebuie să fiu foarte sigur că, dacă fac o schimbare, pun pe altcineva foarte bun în loc” a comentat Căbulea. Secretarul de stat, chestorul principal de poliţie Ioan Dascălu a declarat că situaţia operativă din judeţul Alba este sub control, fără să iasă cu nimic în evidenţă comparativ cu judeţele de acelaşi nivel. „Unele lucruri mai pot fi însă îmbunătăţite însă sunt sigur că experienţa domnului Căbulea îşi va spune cuvântul în acest sens” a mai completat secretarul de stat.
După 10 ani de misiuni şi funcţii onorate cu înalt profesionalism şi responsabilitate, domnul general cu două stele s-a întors acasă pentru a pune umărul la reformarea şi restructurarea poliţiei din Alba, astfel ca cetăţenii şi oamenii de afaceri să trăiască şi să muncească în deplină linişte şi siguranţă. O misiune pentru care îi dorim multă inspiraţie!

Nicoleta I. TOMUŢA

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Ministrul Educației: Cei care vor intra în clasa a V-a şi a IX-a vor intra pe un altfel de sistem – un cu totul altfel de Bacalaureat

Publicat

în

Ministrul Educației: Cei care vor intra în clasa a V-a şi a IX-a vor intra pe un altfel de sistem – un cu totul altfel de Bacalaureat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că cei care vor intra în clasele a IX-a şi a V-a în anul şcolar următor vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în programul „România Educată”, iar rezultatele se vor vedea abia în 2027, după primul ciclu de patru ani.

Sorin Cîmpeanu a vorbit, sâmbătă, într-o emisiune la Digi24, despre schimbările din sistemul de educaţie, el făcând referire la programul „România Educată”, relatează News.ro.

„Cei care vor intra în clasa a IX-a vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în Programul România Educată. De asemenea, cei care vor intra în clasa a V-a , vor intra pe un altfel de sistem. Dacă intră în anul 2023 pe un altfel de sistem, înseamnă că primele lucruri cu adevărat finalizate vor fi în anul 2027, după un ciclu de 4 ani. Respectiv un cu totul altfel de bacalaureat, o generalizare a standardizării evaluării, o generalizare a proceselor de digitalizare în educaţie, o formare a cadrelor didactice din perspectiva pedagogiei digitale, un procent mult ameliorat din perspectiva evaluării şcolare. Acestea trebuie privite în raport şi cu termenul de 2026, înainte de 2027 când se finalizează toate proiectele educaţionale din PNRR aflate sub tutela României Educată”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Întrebat care este scopul, Cîmpeanu a explicat că este vorba de calitate şi performanţă în educaţie.

„Proiectul are două obiective majore. Unul este calitatea şi performanţa în educaţie, cel de-al doilea este echitatea în educaţie. Accesul tuturor la educaţia de calitate. Aceste două lucruri, cu siguranţă, vor putea să amelioreze semnificativ nivelul de analfabetism funcţional (…) Am insistat să nu pierdem acest an, să nu aşteptăm anul 2024 termenul până la care Ministerul Educaţiei s-a angajat ca din PNRR, componenta de digitalizare, care are 1,13 miliarde euro finanţare, să aibă propria platformă de testare standardizată. Acum, în România, există o platformă de testare standardizată. De ce să nu o folosim acum la nivel pilot aşa încât să începem generalizarea acestei evaluări standardizate atunci când vom avea propria platformă la Ministerul Educaţiei. Altfel, în 2024 ar trebui atunci să trecem la testarea evaluării standardizate”, a declarat Cîmpeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Școlile din România schimbă tablele clasice. Se renunță la cretă și burete

Publicat

în

Școlile din România schimbă tablele clasice. Se renunță la cretă și burete

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că se doreşte schimbarea tablelor şcolare clasice, cu cretă, cu table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. Cu ajutorul acestor table, elevii vor putea, în timp real, să preia informaţiile pe laptop, tabletă sau telefonul mobil.

Sorin Cîmpeanu a declarat, sâmbătă, la Digi24 că rolul profesorului s-a schimbat şi că acesta trebuie să aibă rolul de indrumător al elevului, informează News.ro.

”Ne propunem înlocuirea tablei clasice cu cretă şi butere de către table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. De ce profesorul va trebui şi va înţelege că rolul s-a schimbat, că trebuie să aibă o componentă mai puternică de facilitator de învăţare, de îndrumare a elevilor între acele surse de informare care sunt atât de multe şi atât de la îndemână, dar nu sunt toate bune. Rolul profesorului este acela de a-i îndruma pe elevi”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministrul Educaţiei a explicat care sunt beneficiile unei table interactive.

”Având o tablă interactivă, chiar şi profesorii care nu au competenţe digitale atât de dezvoltate vor putea să scrie cu markerul pe tablă exact aşa cum scriau cu creta pe tablă. Elevii vor avea avantajul, dincolo de dispariţia buterelui, pentru că e clar că se pot şterge mai uşor şi într-o manieră protectoare pentru mediu, ele vor putea să fie preluate pe orice dispozitiv al elevilor. Cum spuneam, laptop, tabletă, chiar şi pe telefon, ceea ce se predă. Vor putea avea acces chiar şi în acele situaţii speciale când nu vor putea să vină la şcoală, îşi vor putea descărca în timp real, lecţia. Acesta este avantajul unei simple table interactive”, a declarat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a precizat că profesorii vor avea la îndemână şi motoare de căutare pentru a le exemplifica elevilor cu imagini video, mai uşor de reţinut.

”Mai apoi, sunt convins că fiecare profesor, având la îndemână acel motor de căutare, atunci când va avea nevoie, va dori să explice la fizică, la chimie, biologie, o singură căutare îl vor duce către experimente disponibile în format video care vor fi mai atrăgătoare pentru elevi, pe de altă parte mult mai eficiente din perspectiva competenţelor pe care elevul trebuie să şi le însuţească în urma acelor lecţii. Asta însemană o transformare a abordării profesorilor”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul a subliniat şi nevoia de o salarizare motivantă a profesorilor.

”Pentru că e o utopie să îţi doreşti o educaţie de calitate fără profesori, după cum este la fel de utopic să îţi doreşti profesori buni, absolvenţi ai universităţilor, dintre cei mai buni, care să îmbrăţişeze cariera didactică, fără o salarizare motivantă. E nevoie de resurse financiare. Sigur, le cerem mai mult profesorilor, dar trebuie să le si oferim. Va trebui să fie, în opinia mea, 25 la sută din salariul maxim din grila bugetară, alţii spun salariul mediu pe economie (…) Evaluarea cadrelor didactice se schimbă, titularizarea nu cred că este un lucru pe care trebuie să îl schimbăm”, a declarat Sorin Cîmpeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

CRIMĂ în județul vecin: Un tânăr a ucis în bătaie un cioban și a fugit

Publicat

în

CRIMĂ în județul vecin: Un tânăr a ucis în bătaie un cioban și a fugit

Un tânăr de 26 de ani a fost prins sâmbătă în județul Sibiu, fiind bănuit că a ucis un cioban în vârstă de 65 de ani.

Un bărbat a sesizat sâmbătă Poliția Sibiu că, în extravilanul localității Buzd, comuna Brateiu, la o stână pe care o administrează, l-a găsit decedat pe un angajat, un bărbat în vârstă de 65 de ani, domiciliat în localitatea Șaroș pe Târnave, informează Mediafax.

Echipajul SMURD Sibiu care a intervenit în urma sesizării a constatat decesul bărbatului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Criminaliștii au stabilit că decesul ar fi survenit ca urmare a comiterii unei fapte cu violență.

Astfel, cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, iar după primele investigații a fost identificat și prins un bărbat în vârstă de 26 de ani, din localitatea Blăjel, bănuit că ar fi comis fapta, potrivit IPJ Sibiu.

Trupul bărbatului decedat a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Sibiu în vederea efectuării autopsiei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare