Rămâi conectat

Monden-Clubbing

Chef bucătarul albaiulian Cosmin Toma, în presa naţională. A impresionat lumea prin modul inedit de servire a mâncării – în ghivece cu flori

Alexandra Mates

Publicat

în

Cosmin TomaDupă ce s-a făcut cunoscut prin participarea la celebra emisiune Top Chef, dar şi la numeroase emisiuni culinare, sau prin lansarea cele mai mari cărţi de bucate din România (aproape cât un om),albaiulianul Cosmin Toma surprinde din nou. Acesta a apărut recent în presa naţională, impresionând prin modul inedit de servire a mâncării – în ghivece cu flori.

Alba FEST 2025

Citiţi şi FOTO: Cea mai mare carte de bucate din România, lansată la Alba Iulia. Are un metru înălţime, sute de reţete culinare şi aparţine unui albaiulian

„Chef Cosmin Toma este autorul unui mod inedit de a servi mâncarea. Folosindu-şi imaginaţia şi creativitatea, el a reinterpretat modul clasic în care clienţii sunt serviţi – un ghiveci cu flori”, scrie Agepres, preluat de mai multe trusturi media naţionale cunoscute.

TOMA-COSMIN-1Cosmin este acum consultant la restaurantul ”La Cuptor”, deschis de la 1 februarie în Sibiu, unde, potrivit sursei citate, a introdus ideea sa în meniul localului, astfel încât viitorii clienţi vor putea comanda, printre altele, ca aperitiv, şi ”un ghiveci cu flori”, cu ”pământ” de măsline.

Citiţi şi FOTO-VIDEO| Spectacol gastronomic la Alba Iulia: Preparate din falcă de vită, coadă de taur şi ghiveci de flori comestibil. Savoarea, dată de bucătari din 5 ţări

”E o reţetă foarte simplă, pe care o poate face oricine, dar modul de servire este altfel. Servirea se face într-un ghiveci. Când chelnerul îţi aduce la masă ghiveciul zici că e unul cu flori”, a declarat chef Cosmin Toma.

El spune că nu e incomod să mănânci dintr-un ghiveci de ceramică. ”Nu, deloc. Sunt ghivece mai mici, cât pentru o porţie de 250-300 de grame”, explică Toma.

Ingredientele folosite la acest aperitiv sunt dovlecei, vinete, castravete, usturoi, iaurt, sare, piper, măsline, iar ca decor sau chiar şi pentru consum, câte o ramură de frunză de cimbru, de tarhon sau de mentă, după preferinţe. De asemenea, e nevoie şi de puţină făină şi de ulei.

Pentru zece porţii de ”ghiveci cu flori” se folosesc câte şase sute de grame de dovlecel şi vinete, un castravete, trei-patru căţei de usturoi şi două kilograme de iaurt, mai puţin gras. ”Pământul” este realizat din măsline sărate şi foarte mari, care se taie extrem de mărunt.

Cosmin Toma a dezvăluit şi modul în care prepară mâncarea din ghiveci

Astfel, se taie dovleceii şi vinetele, se sărează, după care se lasă în jur de zece minute. Apoi, acestea se dau prin făină şi sunt prăjite în ulei de floarea soarelui. După ce se pun pe un şervet, ca să se absoarbă uleiul, se lasă să se răcească. Separat se amestecă iaurtul cu castravetele ras, usturoiul ras, la care se adaugă sare şi piper.

FOTO: Chef-bucătarul albaiulian Cosmin Toma, în Enciclopedia Gastronomică a lumii

”Cum aranjăm? Luăm un ghiveci pentru flori, în care se pune un rând de dovlecel, apoi sosul de iaurt, un rând de vinete, din nou sos de iaurt. Repetăm, repetăm, până ajungem la gura ghiveciului. Aici, trebuie să imităm pământul. Pentru asta luăm măslinele, le tăiem foarte mici, cubuleţe mici pe care le presărăm deasupra. Deja avem un ghiveci cu pământ şi deasupra punem o ramură, fie de cimbru, fie de tarhon, fie de mentă”, spune chef Toma.

Prepararea unui ”ghiveci cu flori” durează în jur de o oră şi jumătate, pentru că e necesar ca dovlecelul şi vinetele să se răcească, după ce sunt prăjite.

”E ceva inedit şi ceva mai altfel. Încerc să reinterpretez şi bucătăria românească, să o arătăm să fie altfel”, afirmă Toma.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Monden-Clubbing

Monden-Clubbing

VIDEO | România Dansează! Flashmob în Piața Cetății din Alba Iulia și simultan în alte 30 orașe: 150 de elevi ai clubului Life is Dance au dansat sincron pe celebra melodie „Happy”

Ziarul Unirea

Publicat

în

România Dansează! Flashmob în Piața Cetății din Alba Iulia și simultan în alte 30 orașe: 150 de elevi ai clubului Life is Dance au dansat sincron pe celebra melodie „Happy” Peste 100 de elevi ai clubului Life is Dance din Alba Iulia au dansat sincron sâmbătă, 14 iunie 2025, pe celebra melodie „Happy” de Pharrell […]

Citește mai mult

Monden-Clubbing

Zilele municipiului Alba Iulia – Alba Fest 2025, continuă: Marius Moga, Lora, Shift, What’s UP, Grasu XXL și JO, show incendiar pe scena din inima Cetății Alba Carolina. PROGRAMUL zilei de sâmbătă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele municipiului Alba Iulia – Alba Fest 2025, continuă: Marius Moga, Lora, Shift, What’s UP, Grasu XXL și JO, show incendiar pe scena din inima Cetății Alba Carolina. PROGRAMUL zilei de sâmbătă Festivalul Alba Fest continuă sâmbătă, 14 iunie 2025, în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. În a doua zi de festival, pe scena […]

Citește mai mult

Monden-Clubbing

Încep Zilele municipiului Alba Iulia – Alba Fest 2025: Lupii lui Calancea, Bere Gratis, Cristian Alexievici Band și Satoshi, show pe scena din inima Cetății Alba Carolina. PROGRAMUL zilei de vineri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Încep Zilele municipiului Alba Iulia – Alba Fest 2025: Lupii lui Calancea, Bere Gratis, Cristian Alexievici Band și Satoshi, show pe scena din inima Cetății Alba Carolina. PROGRAMUL zilei de vineri Zilele municipiului Alba Iulia – Alba Fest 2025 încep astăzi în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Timp de trei zile, pe scena din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea