Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Cultură Educație

Centrul pentru Copiii cu Dizabilităţi „Prietenii Mariei Beatrice” – un vis tot mai aproape de îndeplinire

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Intenţia prof. Sebastian Onac de a înfiinţa la Alba Iulia un centru pentru copiii cu dizabilităţi este tot mai aproape de îndeplinire, iniţiatorii acestui proiect intenţionând ca aşezământul de îngrijire să înceapă să funcţioneze din toamna acestui an. De dotarea acestui centru se vor bucura şi copii cu afecţiuni motorii şi neuromotorii rezultate în urma traumelor fizice cauzate de accidente, leziuni ce presupun tratament de scurtă si lungă durată.
La această dată, există spaţiul în care Centrul pentru Copiii cu Dizabilităţi „Prietenii Mariei Beatrice” îşi va desfăşura activitatea, o parte din aparatura medicală. Cel mai important este însă faptul că s-a închegat o echipă pluridisciplinară care cuprinde cele 3 componente necesare unei bune derulări a proiectului: componenta medicală, administrativă şi cea de autoritate locală şi judeţeană, printr-un parteneriat încheiat de Asociaţia „Maria Beatrice” cu Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba.
„Un rol hotărâtor l-au avut cei doi OAMENI: preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, şi primarul Mircea Hava, care ne-au primit, ne-au ascultat, au conlucrat şi au adus în jurul nostru o echipă cu expertiză în domeniu. Am bătut la uşa lor cu rezerva de a fi trataţi în grabă dar, cu plăcută surprindere, am constatat o deschidere şi o implicare care ne-au dat forţă şi încredere. Pentru prima dată nu suntem singuri în faţa autorităţilor şi, mai mult, facem echipă cu autorităţile! Vreau să spun că noi, părinţii Mariei Beatrice, nu suntem nici bogaţi, şi nici nu avem relaţii suspuse, iar dacă vom reuşi ceea ce ne-am propus, înseamnă că într-adevăr se poate, că sistemul permite evoluţie pozitivă majoră, chiar dacă pleci de la un nivel scăzut”, a declarat prof. Sebastian Onac. De altfel, atât preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, cât şi primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, s-au aflat alături de familia Onac, tatăl Mariei Beatrice, la spectacolul „Cânt pentru Maria Beatrice” în urma căruia s-a colectat suma totală de 22.000 lei.
Prof. Sebastian Onac a spus că în primăvara anului viitor vor începe discuţiile pentru dezvoltarea unei linii de producţie unde vor munci persoane cu dizabilităţi pentru crearea de bunuri de larg consum, ale cărei beneficii financiare să ajute la funcţionarea centrului, pe lângă alte surse. Un al treilea obiectiv pe termen lung este stabilirea unui program de prevenţie şi intervenţie, care să plece de la istoricul subiecţilor şi să aibă la bază principiul nerepetării, prevenţie ce se poate face la nivel liceal, dar neapărat şi universitar precum şi în societatea viitoarelor mame, care pe fondul aspectelor sociale devin mame la vârste mai mature.
„Este foarte adevărat că-n situaţii dificile din viaţa noastră aşteptăm ca «cineva să ne ajute», «cineva să facă», «ce bine ar fi dacă cineva ar face ceva.» Cred că este foarte important să conştientizăm că acel cineva se află în fiecare din noi şi că trăim într-o societate în care decizia ne aparţine. În fiecare dimineaţă ne putem schimba viaţa. De asemenea, mai cred că nu este suficient să gândim pozitiv, trebuie să acţionăm pozitiv, să stabilim ce se poate face începând de azi, iar mâine, ce se poate face începând de mâine. Nu este suficient să tragem un semnal de alarmă, trebuie să ne implicăm în bunul mers al lucrurilor. De la a-l astepta pe «cineva», a gândi pozitiv şi a trage un semnal de alarmă trebuie ajuns la a te implica, a face şi a finaliza. Mulţumim tuturor celor care ne sunt alături şi fie ca „Maria Beatrice” să ne demonstreze că se poate!”, a declarat optimist Sebastian Onac, preşedintele Asociaţiei „Maria Beatrice”.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea