Rămâi conectat

Actualitate

Centrul Militar Judeţean Alba împlineşte 144 de ani de existenţă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Avansări în grad la Biroul Informare-Recrutare din cadrul CMJ Alba

    Joi, 16 februarie, se împlinesc 44 de ani de la înfiinţarea Centrului Militar Judeţean. În baza Legii nr. 2/16.02.1968 privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România, începând cu 17 februarie 1968, conform OMFA nr. M – 10/17.02.1968, a fost înfiinţat la Alba Iulia Centrul Militar Judeţean Alba (CMJ), prin transformarea şi includerea în organizare a comisariatelor raionale Sebeş, Aiud, Câmpeni şi Blaj din cadrul fostelor comisariate militare ale regiunilor Hunedoara, Arieş – Turda şi Mureş. Centrul se subordona direct Marelui Stat Major al Ministerului Forţelor Armate. În conformitate cu OMFA nr. M-3/28.08.1969, pe data de 20 august 1969, CMJ Alba a ieşit din subordinea M.ST.M., fiind trecut în cea a noului înfiinţat Comandament Militar Teritorial Cluj. Sub această denumire a funcţionat până în 15 ianuarie 1990, când s-a transformat în Comandamentul Militar Judeţean Alba, prin reorganizare luând în subordine Statul Major Judeţean de Apărare Civilă Alba, Statul Major Judeţean de Gărzi Patriotice Alba şi Secţia Informaţii Alba. În anul 1994, a revenit la denumirea de Centrul Militar Judeţean Alba, fiind în subordinea aceluiaşi comandament până în 29 martie 2002, când a trecut în subordinea Corpului 4 Armată Teritorial „Mareşal Constantin Prezan” Cluj-Napoca. Din 1 decembrie 2002 instituţia s-a reorganizat şi a trecut în subordinea Centrului Militar Zonal Hunedoara până la 15 ianuarie 2007, dată la care a trecut în subordinea Centrului Militar Zonal Cluj, căruia i se subordonează şi în prezent.
Pe parcursul existenţei sale, CMJ Alba a constituit în permanenţă interfaţa dintre societatea civilă şi Ministerul Apărării Naţionale, având rolul de a promova profesia militară, de a recruta candidaţi pentru cariera militară, de a asigura pe timp de pace repartizarea resurselor umane şi materiale în plan judeţean, selecţia şi încorporarea recruţilor (până în 2007), luarea în evidenţa militară a cetăţenilor încorporabili, evidenţa rezerviştilor, selecţia psihologică a tinerilor în vederea angajării ca militari profesionişti şi pentru formarea cadrelor militare în rezervă, acordarea ajutorului de deces cuvenit cadrelor militare în rezervă sau familiilor acestora, acordarea drepturilor legale pentru rezerviştii cu domiciliul pe raza judeţului Alba, gestionarea arhivelor cu datele de evidenţă militară a rezerviştilor.
Printre atribuţiile ce revin Centrului Militar Judeţean Alba se numără şi consilierea şi reconversia profesională a cadrelor militare în rezervă, activitate foarte importantă, dat fiind numărul mare de militari trecuţi în rezervă înainte de vârsta de pensionare. Primul sediu în care a  funcţionat CMJ Alba (1968-1985) a fost situat în clădirea care a adăpostit pe rând Colegiul Reformat „Bethlen” (1629-1710), Cazarma Mare a Infanteriei (1915-1911), Cazarma Mihai Viteazul (1918), Cazarma IV Artilerie Grea şi Cercul de Recrutare (după 1945), situat pe str. Romană nr. 2. Din 25 septembrie 1985 instituţia este amplasată în zona fortificată a municipiului, în mijlocul cetăţii medievale, în apropierea castrului roman şi a cetăţii bastionare de tip Vauban, în clădirea ce a adăpostit Comisariatul de Război din apropierea Porţii a III-a a Cetăţii.
Pentru că CMJ Alba se află la ceas aniversar, trebuie menţionat şi faptul că două dintre cadrele militare ale Biroului Informare-Recrutare, structura care se ocupă cu recrutarea tinerilor care doresc să urmeze o carieră militară, au fost înaintate recent în gradul militar următor. Este vorba despre Cornel Oltean, şeful BIR Alba, care a devenit locotenent-colonel, respectiv Florina Romoşan, care a fost avansată la gradul de plutonier.
Cu ocazia aniversării a 44 de ani de la înfiinţare, col. Adrian Agîrbiceanu, comandantul Centrului Militar Judeţean Alba, urează un călduros „La mulţi ani!” cadrelor militare şi personalului civil care sunt sau au fost angajaţi ai CMJ Alba.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul În jur de 4 milioane de seniori nu vor primi pensiile până de paște sau doar după paște, datorită poștei române care va avea un program special în următoare minivacanță. Livrarea acestora va începe pe 2 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea