Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Centre speciale de îngrijire a copiilor mai mici de 3 ani

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Administraţia publică locală va trebui să înfiinţeze şi să susţină servicii de îngrijire şi supraveghere a copiilor cu vârste cuprinse între 3 luni şi 3 ani ai căror părinţi muncesc asta dacă propunerea legislativă care reglementează acest lucru va fi adoptată de forul decizional, Camera Deputaţilor. Proiectul de lege a fost aprobat de Senat şi introduce totodată şi un cadru legal privind bonele şi activitatea de baby-sitting.
Legea prevede ca serviciile de îngrijire şi supraveghere a copiilor pe timpul zilei să fie organizate, ca persoane fizice sau juridice, sub formă de creşe, centre de îngrijire şi supraveghere a copiilor pe timpul zilei, servicii de îngrijire şi supraveghere a copiilor pe timpul zilei la domiciliu, toate aceste servicii fiind incluse în categoria de servicii sociale. Finanţarea ar trebui să provină pe lângă banii din bugetul de stat, al administraţiei locale, sponsorizări sau fonduri nerambursabile şi de la reprezentanţii legali ai copiilor care vor plăti o contribuţie stabilită de Consiliul local, în funcţie de: numărul de copii din familie; venitul mediu net lunar pe membru de familie calculat pe perioada de şase luni anterioară înscrierii copilului şi costul lunar de înscriere a copilului, fără a depăşi 30% din acesta. Plata se va putea face şi cu tichetele de creşă. Vor fi scutite de plata acestei contribuţii persoanele aflate în dificultate. În ceea ce priveşte personalul de specialitate din aceste centre acesta trebuie să fie format din absolvenţi de învăţământ liceal sau postliceal de specialitate, învăţământ preuniversitar cu profil pedagogic, sanitar, învăţământ universitar cu specializarea pedagogie, psihologie, psihopedagogie, sociologie, asistenţă socială, medicină sau alte forme de şcolarizare, dar care au urmat cursuri de îngrijire şi supraveghere a copilului ale furnizorilor de formare profesională autorizaţi sau au fost asistenţi maternali. Micuţii vor fi înscrişi la creşe în baza unui contract de furnizare de servicii în funcţie de numărul de locuri. Creşele vor funcţiona pe întreg parcursul anului, de luni până vineri, în intervalul 06:00-19:00, existând posibilitatea de a-şi întrerupe activitatea pe o perioadă de cel mult 30 de zile, pe timpul verii şi în zilele de sărbătoare legală. Centrele de zi de tipul „Îngrijire şi supraveghere după şcoală” se pot organiza şi funcţiona şi la nivelul unităţilor şcolare din învăţământul preuniversitar.
În cadrul creşelor şi a centrelor de zi copilaşii vor beneficia de: supraveghere şi îngrijire, hrană; sprijin şi suport educativ adecvat vârstei, nevoilor, potenţialului de dezvoltare necesare pentru însuşirea particularităţilor psiho-sociale, fizice şi cognitive, în vederea dezvoltării intelectuale, emoţionale şi fizice etc.
Legea aduce precizări şi în ceea ce priveşte bonele. Astfel poate fi bonă sau baby-sitter persoana care îndeplineşte următoarele condiţii: a împlinit vârsta de 18 ani şi are capacitate deplină de exerciţiu; are o stare de sănătate bună, atestată de medicul de familie şi care se certifică obligatoriu cel puţin o dată pe an; prezintă garanţii cu privire la îngrijirea şi supravegherea copiilor, evidenţiate prin evaluare socială şi psihologică, care se realizează în mod obligatoriu cel puţin o dată la un an; a urmat cursuri de formare organizare de furnizori publici sau privaţi autorizaţi de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor, cu excepţia cazului în care a fost atestată ca asistent maternal; deţine un Registru actualizat al activităţii desfăşurate care cuprinde perioada lucrată, locul desfăşurării activităţii, contactele încheiate şi activităţile prevăzute în fiecare contract; soţia sau soţul şi-au exprimat acordul în scris cu privire la desfăşurarea activităţilor de bonă (nu se aplică bonei sau baby-sitter-ului care desfăşoară activitatea la domiciliul copilului); are drept de folosinţă asupra unei locuinţe care acoperă în mod corespunzător necesităţile de preparare a hranei, de igienă, educare, odihnă şi spaţiu ale utilizatorilor săi (nu se aplică bonei sau baby-sitter-ului care desfăşoară activitatea la domiciliul copilului). De asemenea, legea prevede ca o bonă să aibă în grijă cel mult patru copii cu vârsta cuprinsă între 3 luni şi vârsta de şcolarizare. Pentru copiii cu vârsta de peste 6 ani, bona poate oferi servicii pentru cel mult şase copii. Bona va fi plătită pe baza unui tarif orar, ca persoană fizică autorizată, avându-se în vedere şi vârsta şi numărul copiilor aflaţi în îngrijire, nevoile acestora şi atribuţiile sale stabilite în prealabil cu reprezentanţii legali ai copiilor. Bona care îşi desfăşoară activitatea în serviciul public va beneficia de salariul de bază pentru funcţia de educator, în funcţie de vechime.
Acest proiect de lege este binevenit şi asta pentru că la noi în ţară serviciile de îngrijire pentru copilaşii ai căror părinţi muncesc sunt insuficiente, în unele locuri lipsind cu desăvârşire. Această situaţie se regăseşte şi în judeţul Alba unde creşele pot fi numărate pe degetele de la o mână. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea