Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

Ce umilinţă trăim în “Cetate”! Unirea Alba Iulia a ajuns la mila echipelor mici din judeţ

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Unirea Alba Iulia trăieşte drama existenţei sale de aproape 9 decenii, clubul înfiinţat în 1924 fiind pe pragul prăpastiei! Unirea Alba Iulia 2Nu demult, în 2009 la Alba Iulia se sărbătorea a doua promovare a „alb-negrilor” în elita fotbalului românesc, iar pe trofeele oferite celor implicaţi scria pompos „Împreună am reuşit”. Era sărbătoare pe „Cetate”, iar peste un an, la 1 mai 2010, Alba scria o pagină de istorie: ultima victorie în elită, 2-1 cu, vă vine să credeţi, Steaua Bucureşti! Între timp, Alba se zbate în umilinţă, una cruntă şi greu de digerat, iar echipa lui Gigi Becali se pregăteşte, după ce a luat titlul, să atace grupele Champions League. Dincolo de latura emoţională a acestor evenimente din aceşti ani ce au adus în pragul dispariţiei echipa fanion a judeţului rămâne realitatea umilitoare, da acesta e cuvântul, Unirea Alba Iulia a ajuns de râsul judeţului. În numele tradiţiei se încearcă salvarea, prin acordarea unui loc sub soarele Ligii a IV-a, indiferent de nume, echipei ce va reprezenta municipiul reşedinţă de judeţ, ACS Unirea, FC Unirea 1924…

*Au fost Gicu, Stanciu, dar şi bătaie de joc!
Între timp, Alba fotbalistică a abandonat în iarnă din Liga a 2-a şi nu mai are fotbal! A dispărut simbolul fotbalistic al judeţului în ultimii 20 Unirea Alba Iulia 23de ani şi stă la mâna cluburilor din „fotbalul mic”. După ce a cinat cu protipendada, prinţul bogat cu straie scumpe, aristocratul ce privea de sus lumea, speră să mai trăiască şi zace acum în mizerie, cu mâna întinsă spre mila unor „săteni”, sperând să primească o bucată de pâine şi un loc în colţul mesei – cam acesta este tabloul real al dramei Unirii. Incredibilă soarta unui club ce i-a trimis spre Europa pe Gicu Grozav, Nicuşor Stanciu, Călin Cristea sau Alexandru Giurgiu, fotbalişti ce joacă în Liga 1, sunt în circuitul echipelor naţionale şi au făcut primii paşi în fotbal pe „Cetate”!!!
Scenariul prevede o Adunare Generală a AJF Alba prin care să se acorde un loc în Liga a IV-a pentru Unirea. Chiar dacă există împotrivire, legată de numărul mărit de echipe sau imposibilitatea modificării sistemului competiţional înaintea startului stagiunii, dependenţa financiară a echipelor din judeţ de parteneriatul AJF Alba – CJ Alba probabil că va duce spre o rezolvare favorabilă a situaţiei. Însă numai simpla problemă, adică supunerea la vot a chestiunii reprezintă un afront pentru Unirea Alba Iulia, asta ca să folosim un ton melodramatic, şi să nu ajungem să arătăm cu degetul spre adevăraţii vinovaţi, cei care efectiv şi-au bătut joc de Unirea în ultimii ani.
*Decid Colorado Şpring sau Limbenii Limba!
Fără a încerca să jignim echipele din judeţ, sub nicio formă, dar e cel puţin ruşinos pentru Alba Iulia unde a ajuns fosta prim-divizionară. Soarta Unirii să fie decisă de votul reprezentanţilor unor echipe precum Colorado Şpring sau Limbenii Limba, nominalizate de Gazeta Sporturilor în topul celor mai excentrice denumiri din fotbalul neaoş, asta ca să dăm exemple cu iz ironic.
Va fi iureş în judeţ ediţia viitoare, când echipele din judeţ vor scrie apăsat în calendar data descinderii pe „Cetate”, iar tricolul „alb-negru”, purtat pe vremuri de Ţălnar, Neluţu Popa sau Ovidiu Maier, va ajunge să fie îmbrăcat prin diverse vestiare „excentrice” din arealul Ligii a IV-a, înconjurat de spectatori euforici, exotici şi în miros de mici şi grătare. Vor fi momente unice, de maximă U-MI-LIN-ŢĂ, netrăite deloc în ultimii 40 de ani de suporterii albaiulieni, obişnuiţi din 1970, măcar cu prezenţa în Divizia C!
Acum după 4 ani, întreb, „Împreună am reuşit, ce…?” Să falimentăm, din incompetenţă internă, coroborată cu dezinteresul public şi neimplicarea la timpul potrivit a celor abilitaţi, o echipă ce a reprezentat Alba ani buni, inclusiv în Divizia A? Nu-i mare pierderea, nu-i aşa, e doar un simbol, ca şi multe altele pierdute în ultimii ani? Vă daţi seama că, peste ceva vreme, unii dintre conducătorii din fotbalul mic vor povesti nepoţilor, cu maximă mândrie, ce momente de graţie au trăit în vara anului 2013: „Copile, eu am ridicat mâna să fie Unirea Alba Iulia în fotbal. Dacă nu votam…”, îmbrăcând pentru o clipă rolul împăratului roman care printr-o singură mişcare a degetului, sus sau jos, decidea soarta gladiatorului învins din arenă!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Industria Galda de Jos – CSM Unirea Alba Iulia, un nou derby „de Alba” | CSU Alba Iulia – deplasare la Ungheni, Metalurgistul Cugir, joc acasă

Dan HENEGAR

Publicat

în

Industria Galda de Jos – CSM Unirea Alba Iulia, un nou derby „de Alba” | CSU Alba Iulia – deplasare la Ungheni, Metalurgistul Cugir, joc acasă O nouă etapă în eșalonul terț, un nou derby „de Alba”, la Galda de Jos, între Industria și CSM Unirea Alba Iulia. Metalurgistul Cugir joacă în fața fanilor cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea