Rămâi conectat

Sport

Ce umilinţă trăim în “Cetate”! Unirea Alba Iulia a ajuns la mila echipelor mici din judeţ

Publicat

în

Unirea Alba Iulia trăieşte drama existenţei sale de aproape 9 decenii, clubul înfiinţat în 1924 fiind pe pragul prăpastiei! Unirea Alba Iulia 2Nu demult, în 2009 la Alba Iulia se sărbătorea a doua promovare a „alb-negrilor” în elita fotbalului românesc, iar pe trofeele oferite celor implicaţi scria pompos „Împreună am reuşit”. Era sărbătoare pe „Cetate”, iar peste un an, la 1 mai 2010, Alba scria o pagină de istorie: ultima victorie în elită, 2-1 cu, vă vine să credeţi, Steaua Bucureşti! Între timp, Alba se zbate în umilinţă, una cruntă şi greu de digerat, iar echipa lui Gigi Becali se pregăteşte, după ce a luat titlul, să atace grupele Champions League. Dincolo de latura emoţională a acestor evenimente din aceşti ani ce au adus în pragul dispariţiei echipa fanion a judeţului rămâne realitatea umilitoare, da acesta e cuvântul, Unirea Alba Iulia a ajuns de râsul judeţului. În numele tradiţiei se încearcă salvarea, prin acordarea unui loc sub soarele Ligii a IV-a, indiferent de nume, echipei ce va reprezenta municipiul reşedinţă de judeţ, ACS Unirea, FC Unirea 1924…

*Au fost Gicu, Stanciu, dar şi bătaie de joc!
Între timp, Alba fotbalistică a abandonat în iarnă din Liga a 2-a şi nu mai are fotbal! A dispărut simbolul fotbalistic al judeţului în ultimii 20 Unirea Alba Iulia 23de ani şi stă la mâna cluburilor din „fotbalul mic”. După ce a cinat cu protipendada, prinţul bogat cu straie scumpe, aristocratul ce privea de sus lumea, speră să mai trăiască şi zace acum în mizerie, cu mâna întinsă spre mila unor „săteni”, sperând să primească o bucată de pâine şi un loc în colţul mesei – cam acesta este tabloul real al dramei Unirii. Incredibilă soarta unui club ce i-a trimis spre Europa pe Gicu Grozav, Nicuşor Stanciu, Călin Cristea sau Alexandru Giurgiu, fotbalişti ce joacă în Liga 1, sunt în circuitul echipelor naţionale şi au făcut primii paşi în fotbal pe „Cetate”!!!
Scenariul prevede o Adunare Generală a AJF Alba prin care să se acorde un loc în Liga a IV-a pentru Unirea. Chiar dacă există împotrivire, legată de numărul mărit de echipe sau imposibilitatea modificării sistemului competiţional înaintea startului stagiunii, dependenţa financiară a echipelor din judeţ de parteneriatul AJF Alba – CJ Alba probabil că va duce spre o rezolvare favorabilă a situaţiei. Însă numai simpla problemă, adică supunerea la vot a chestiunii reprezintă un afront pentru Unirea Alba Iulia, asta ca să folosim un ton melodramatic, şi să nu ajungem să arătăm cu degetul spre adevăraţii vinovaţi, cei care efectiv şi-au bătut joc de Unirea în ultimii ani.
*Decid Colorado Şpring sau Limbenii Limba!
Fără a încerca să jignim echipele din judeţ, sub nicio formă, dar e cel puţin ruşinos pentru Alba Iulia unde a ajuns fosta prim-divizionară. Soarta Unirii să fie decisă de votul reprezentanţilor unor echipe precum Colorado Şpring sau Limbenii Limba, nominalizate de Gazeta Sporturilor în topul celor mai excentrice denumiri din fotbalul neaoş, asta ca să dăm exemple cu iz ironic.
Va fi iureş în judeţ ediţia viitoare, când echipele din judeţ vor scrie apăsat în calendar data descinderii pe „Cetate”, iar tricolul „alb-negru”, purtat pe vremuri de Ţălnar, Neluţu Popa sau Ovidiu Maier, va ajunge să fie îmbrăcat prin diverse vestiare „excentrice” din arealul Ligii a IV-a, înconjurat de spectatori euforici, exotici şi în miros de mici şi grătare. Vor fi momente unice, de maximă U-MI-LIN-ŢĂ, netrăite deloc în ultimii 40 de ani de suporterii albaiulieni, obişnuiţi din 1970, măcar cu prezenţa în Divizia C!
Acum după 4 ani, întreb, „Împreună am reuşit, ce…?” Să falimentăm, din incompetenţă internă, coroborată cu dezinteresul public şi neimplicarea la timpul potrivit a celor abilitaţi, o echipă ce a reprezentat Alba ani buni, inclusiv în Divizia A? Nu-i mare pierderea, nu-i aşa, e doar un simbol, ca şi multe altele pierdute în ultimii ani? Vă daţi seama că, peste ceva vreme, unii dintre conducătorii din fotbalul mic vor povesti nepoţilor, cu maximă mândrie, ce momente de graţie au trăit în vara anului 2013: „Copile, eu am ridicat mâna să fie Unirea Alba Iulia în fotbal. Dacă nu votam…”, îmbrăcând pentru o clipă rolul împăratului roman care printr-o singură mişcare a degetului, sus sau jos, decidea soarta gladiatorului învins din arenă!

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

FOTO: Optimum Alba Iulia, de două ori pe locul secund la Transilvania Footbal Festival

Publicat

în

Prezent în premieră la turneul “Transilvania Footbal Festival”, organizat în municipiul de pe Someș de Sporting Cluj-Napoca, clubul Optimum Alba Iulia a fost la înălțime, reușind să se claseze pe locul secund la fiecare categorie de vârstă.

Recunoscută pentru preocuparea în privința creșterii talentelor fotbalistice, formația ce-și desfășoară activitatea la Drâmbar a participat cu grupele de copii din anii 2010-2011, respectiv 2012 (la fiecare categorie au fost 18 formați, din toată țara, repartizate inițial în 6 grupe a câte 3 echipe). Astfel, generația 2010/2011, pregătită de Dan Bara și Ciprian Selagea, a fost învinsă în finala cu Viitorul Cluj, scor 1-2, iar copii din 2012, antrenați de uniristul Filip Morar, au pierdut la penalty-uri, scor 3-4; în ultimul act, cu “U” Evolution Cluj-Napoca (de care se ocupă fostul mare fotbalist Dorin Goga, actualmente la Sănătatea Cluj).

De asemenea, doi jucători de la Optimum au primit trofee individuale: Tudor Fechete (n. 2010) – a fost declarat cel mai bun portar al turneului, iar Dragoș Miclea (n. 2012) – a fost desemnat cel mai bun jucător al competiției.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bineînțeles, la înălțime au fost și părinții, care de fiecare dată ne susțin necondiționat și ne împing de la spate spre marea performanța! Înarmați cu tot arsenalul, de la steaguri la tobe, fumigene și vuvuzele, Optimum Alba Iulia a fost din nou la înălțime atât pe teren cât și în tribună, clujenii fiind surprinși plăcut de noi, de cât de organizați suntem. Cine are ochi, SĂ VADĂ!!! Cine are urechi, să audă !!! Fotbalul din Alba Iulia are viitor”, a transmis Ciprian Selagea (echipier al divizionarei terțe Metalurgistul Cugir, ce dispută în aceste zile barajul de promovare în liga a 2-a, cu Minaur Baia Mare)

. Lotul Optimum Alba Iulia: Tudor Fechete, Horațiu Niciu Horatiu – portari, Darius Alion, Darius Drăgan, Lukas Hada, Raul Sibișean, Andrei Spulber, Luca Sărăcuț, Alex Suschevici, Darius Horșa, David Lazăr, Patrick Candrea, Darius Manea, Raul Alexa, Rareș Dan, Raul Bocăniciu, David Ponoran, Cătălin Ciulea, George Opincariu – jucători de câmp


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

La naționalele de karate IKU, Diana Surcă – vicecampioană națională și 14 medalii pentru ACS Karate Forever Alba Iulia)

Publicat

în

Salbă de medalii pentru sportivii din Cetatea Marii Uniri la Campionatul Național de Karate IKU, competiție ce a avut loc recent la Arad. În dreptul reprezentanților ACS Karate Forever Alba Iulia s-au strâns 14 distincții naționale, cel mai important rezultat fiind realizat de Diana Surcă – vicecampioană națională la kumite individual.

La aceste naționale au participat 152 de karateka (centurile avansate de la vârsta de 12 ani și până la veterani) de la 21 de cluburi ale departamentului de karate IKU din cadrul Federației Române de Arte Marțiale.

ACS Karate Forever Alba Iulia a reușit următoarele rezultate:

Elit - Gustul Desăvârșit

*Diana Surcă (foto) – vicecampioană națională la kumite individual și medalie de bronz la kumite rotativ;

*Giorgiana Csortan – medalie de bronz la kumite individual și bronz la kumite echipe;

*Felix Varga – bronz la kumite individual și bronz la ippon kumite;

*Eva Baciu – bronz la kata individual;

*Denisa Mincea – bronz la kumite rotativ;

*Rafaela Muntean – bronz la kumite individual;

*Edward Minea – bronz la kumite individual;

*Eliza Lebădă – bronz la kumite rotativ;

*Gabriel Dăhălean – bronz la kumite individual;

*Elena Drăgoiu – bronz la kumite echipe;

*Cătălina Pleșa – bronz la kumite echipe.

Felicitări sportivilor pentru efortul depus. Noi suntem mândri de ei și toată munca lor. Mulțumim părinților pentru susținere și încredere. Totodată, mulțumim Primăriei municipiului Alba Iulia și CS Municipal Unirea Alba Iulia pentru sprijin”, a transmis Alina Băluță (“La mulți ani”, pentru aniversarea de astăzi).

Următoarea întrecere de anvergură se va desfășura la Alba Iulia, în Sala de Sport a Colegiului Național “Horea, Cloșca și Crișan”, sâmbătă, 11 iunie, Campionatul Național de copii FRAM-IKU, organizat de departamentul IKU, în colaborare cu ACS Karate Forever Alba Iulia (club condus de Shihan Simion Băluță 7 dan și sensei Alina Băluță 3 dan), și susținut de Ministerul Sportului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

La Daia Română, în 11 iunie: Voința Stremț – CSU Alba Iulia, a treia finală consecutivă în Cupa României

Publicat

în

CSU Alba Iulia a respectat calculele hârtiei și s-a calificat în finala Cupei României, după 3-0 (1-0), pe “Cetate” cu Energia Săsciori.

Golurile liderului Ligii a 4-a, formație pregătită de Mihai Manea, ce așteaptă doar confirmarea matematică a câștigării titlului de campioană (are nevoie de o remiză la Galtiu, în penultima rundă, sâmbătă, ora 11.00, cu Viitorul Vama Seacă), au fost marcate de Circov (4), Baghiu (46), Herci (64). Și astfel, ultimul act al competiției “KO” la nivel județean este o reeditare a precedentelor două finale, respectiv o dispută între Voința Stremț și CS Universitatea Alba Iulia, trofeele fiind câștigate de Voința după 2-1 pe “Cetate” în 2019, respectiv 7-5 (după loviturile de departajare, 2-2 în timp regulamentar), anul trecut, pe arena din Unirea.

Gala fotbalului județean se va desfășura în premieră la Daia Română, sâmbătă, 11 iunie. În cadrul evenimentul vor fi premiați performerii din competițiile organizate de AJF Alba (de la ora 17.00), Voința Stremț – CSU Alba Iulia fiind la ora 18.00, ziua fiind deschisă de finala Cupei României la juniori Under 19 (ora 15.00). La această competiție juvenilă semifinalele sunt Metalurgistul Cugir – CS Universitatea Alba Iulia și Fortuna Lunca Mureșului – LPS Sebeș (joi, 26 mai).

Elit - Gustul Desăvârșit

Foto: CSU Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare