Rămâi conectat

Cultură Educație

Ce ore vor DISPĂREA de la clasa pregătitoare până în clasa a IV-a. La clasa I va fi ,,tăiată” o oră de Limba română

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministerul Educației a anunțat că modifică din această toamnă numărul de ore la clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a, pentru a respecta legea inițiată de Liviu Pop și promulgată de președintele Klaus Iohannis în noiembrie 2019.

Copiii care pe 14 septembrie 2020 intră în clasa pregătitoare vor face cu o oră mai puțin pe săptămână, față de colegii lor din generațiile trecute.

Concret: vor avea 18 ore obligatoriu pe săptămână, la care se poate adăuga un opțional. Ora tăiată este de la materia Dezvoltare personală, care în final va rămâne cu 1 oră pe săptămână.

De remarcat că Religia rămâne fără nicio schimbare cu 1 oră pe săptămână în Trunchiul comun din clasa pregătitoare până în liceu.

Potrivit proiectului de plan-cadru pentru învățământul primar, document obținut de Edupedu.ro, la clasa I dispare o oră de Limba română – pe care o regăsim în plus la clasa a III-a -, rămânând un total de 6 ore de Limba română pe săptămână de Română la clasa I și tot 6 și la clasa a III-a.

Dispar ore din aria “Educație fizică, sport și sănătate” și este eliminată disciplina “Joc și mișcare”. Concret, de la materia “Muzică și mișcare” este tăiată o oră pe săptămână la clasa a II-a, rămânând o oră pe săptămână (de la 2). Odată cu tăierea materiei “Joc și mișcare”, dispare și ora alocată pe săptămână acestei discipline în clasele a III-a și a IV-a.

La disciplina “Arte vizuale și abilități practice” este tăiată o oră pe săptămână la clasa a III-a.

Clasa pregătitoare: în septembrie 2020 dispare o oră de Dezvoltare personală

Elevii de clasa pregătitoare vor face o oră în minus de “Dezvoltare personală”, ajungând la 1 oră pe săptămână alocată acestei materii (de la 2).

La Clasa pregătitoare elevii ar urma să aibă din septembrie 18 ore obligatoriu pe săptămână (față de 19 câte au avut generațiile trecute), la care se poate adăuga un opțional. Singura modificare o reprezintă eliminarea unei ore pe săptămână de Dezvoltare personală, materie care astfel nu mai are 2, ci 1 oră pe săptămână.
Clasa I: în septembrie 2021 va fi tăiată o oră de Limba și literatura română

La clasa I, elevii vor avea din septembrie un total de 19 ore obligatorii pe săptămână (față de 20 de ore până acum), la care se poate adăuga maximum un opțional.

La totalul de 19 ore s-a ajuns prin tăierea unei ore de Limba și literatura română: elevii vor face 6 ore de Limba și literatura română pe săptămână, față de 7 prevăzute anii trecuți.

Clasa a II-a: dispare 1 oră/săptămână de Muzică și mișcare, din septembrie 2022

La clasa a II-a, elevii vor face un total de 19 ore obligatorii pe săptămână (față de 20 de ore până acum), la care se poate adăuga maximum un opțional.

La acest total s-a ajuns prin tăierea unei ore pe săptămână de Muzică și mișcare.
Clasa a III-a: se adaugă o oră de Limba română, dar dispar orele de Joc și mișcare și de Arte vizuale și abilități practice, din septembrie 2023

La clasa a III-a, elevii urmează să aibă din septembrie în total 19 ore obligatorii săptămânal (față de 20 de ore până acum) și maximum un opțional.

Copiii vor face în plus o oră de Limba și literatura română (ajungând la 6 ore pe săptămână, față de 5 până acum), dar nu vor mai face deloc ora de Joc și mișcare și li se va tăia o oră pe săptămână și de la Arte vizuale și abilități practice (la care până acum făceau 2 ore pe săptămână).
Clasa a IV-a: Dispare ora de Joc și mișcare, din septembrie 2024

La clasa a IV-a, elevii vor avea un total de 20 de ore pe săptămână, obligatoriu (față de 21 cât prevede planul-cadru în vigoare). La acest total s-a ajuns prin eliminarea orei de Joc și mișcare.

Sursa: edupedu.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Perle la Simularea la Bacalaureat 2024: ”Imperiul Otoman a inventat țările balcanice”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Perle la Simularea la Bacalaureat 2024: ”Imperiul Otoman a inventat țările balcanice” La fel ca în fiecare an, Bacalaureatul și simularea lui vin cu o coleție de perle care arată că unii dintre tinerii României Educate, cum se cheamă proiectul de țară al președintelui Iohannis, nu prea înțeles cum stă treaba cu educația: După Revoluția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea