Rămâi conectat

Actualitate

Cantitate URIAȘĂ de gaze naturale importată de România, în mijlocul verii. Explicațiile ministrului de resort, Anton Anton

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mizând pe prețul mai mic la cumpărare, România importă în aceste luni de vară o cantitate impresionantă de gaze naturale. Ministrul Energiei susține că măsura este bună, făcând o paralelă între prețul practicat de piață în sezonul rece și ceea ce se găsește acum. Gazul astfel cumpărat, se va stoca în depozitele din țară.

„Insistăm asupra faptului că importurile de gaze din această perioadă avantajează România, în condiţiile în care preţurile de import din această perioadă sunt cu mult mai scăzute decât în vârf de iarnă”, explică Ministerul Energiei, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.

Astfel, ministerul susţine că, în această perioadă, atenţia a fost îndreptată spre umplerea depozitelor subterane cu gaze naturale la preţuri cât mai bune. „Astfel, la jumătatea lunii iulie 2019, România avea stocată în depozitele subterane o cantitate de 1,535 miliarde metri cubi de gaze, faţă de 1,237 miliarde metri cubi la aceeaşi dată din anul 2018. Pe de altă parte, stocul minim obligatoriu pentru iarna următoare a fost majorat, faţă de 2018, cu 10%, până la 2,18 miliarde de metri cubi de gaze”, mai arată ministerul.

România a importat în mai 2019 o cantitate de gaze de 1.185.490 MWh, de 353 de ori mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). În mai 2018, România a importat doar 3.353 MWh. Şi în luna aprilie 2019 cantităţile de gaze importate fuseseră de 100 de ori mai mari decât în aprilie 2018.

În schimb, preţul preţul mediu al gazelor de import în luna mai 2019 a fost de 89 de lei pe MWh, conform datelor ANRE, cu 12% mai mic decât cel al gazelor româneşti tranzacţionate pe bursă (101 lei pe MWh), după cum arată cotaţiile Bursei Române de Mărfuri.

Ministrul de resort, Anton Anton, afirmat, la finele lunii mai, că majorarea importurilor de gaze nu reprezintă o problemă. „Dacă preţul gazelor de producţie internă este mai mare decât gazele de import, industria se va orienta către gazele de import. Nu văd care e problema”, a afirmat Anton, într-o conferinţă.

sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea