Rămâi conectat

Cultură Educație

Campanie de informare şi conştientizare pentru persoanele cu boli neurologice rare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La Hotel Parc din municipiul Alba Iulia a avut loc o campanie de informare şi conştientizare organizată în cadrul proiectului „Centrul Naţional de ocupare a forţei de muncă pentru persoane cu scleroză multiplă şi boli neurologice rare – Acces Abilitate” iniţiat de Societatea de Scleroză Multiplă din România (SSMR) în parteneriat cu Alianţa Naţională pentru boli rare România, Agenţia Naţională pentru Ocuparea forţei de muncă (ANOFM), Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) şi Fundaţia de îngrijiri comunitare. După cum a precizat Claudia Torje, manager de proiect, obiectivul general este acela de a „implementa măsuri sustenabile pentru a influenţa politicile publice şi pentru a realiza printr-o manieră integrată procesul de plasare şi mediere a forţei de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi, precum şi pentru a creşte adaptabilitatea la locul de muncă”. Proiectul se vrea a fi un răspuns, o modalitate de rezolvare a unei nevoi, cea privind procentajul scăzut de angajabilitate în rândul persoanelor cu scleroză multiplă şi boli rare şi a lipsei unor măsuri active care să permită acestor indivizi de a-şi pune în valoare capacităţile şi abilităţile personale. Se doreşte implementarea, de către o echipă multidisciplinară, a Sistemului WorkPath care va facilita „potrivirea” dintre angajator, persoana cu dizabilităţi şi aparţinătorii acestuia pentru a creşte rata de ocupare. În cadrul proiectului a fost lansat site-ul www.acces-abilitate.ro, unde la secţiunea „Lansare sistem WorkPath” angajatorii au posibilitatea de a identifica angajaţii care se identifică cel mai bine cu fişa postului în funcţie de profilul fiecărui candidat. Sistemul WorkPath va include date despre potenţiali angajatori, angajaţi, asistenţi personali pentru persoane cu handicap grav şi furnizori de formare profesională. Până în momentul de faţă, la nivelul ţării, campania de informare şi conştientizare având loc în toate judeţele, s-au declarat dispuşi să angajaze astfel de persoane un număr de 30 de angajatori. Aşadar angajatorii de la noi din judeţ care doresc să ofere un loc de muncă unei persoane cu scleroză multiplă (SM) sau cu altă boală neurologică rară pot accesa cu uşurinţă acest site şi afla mai multe informaţii. În cadrul proiectului Acces-Abilitate, un număr de 200 de persoane cu SM, un număr de 200 de aparţinători ai persoanelor cu SM, 100 de angajatori şi 100 de asistenţi personali pentru persoanele cu handicap grav vor fi introduşi în Sistemul WorkPath şi vor fi realizate 70 de plasări la locul de muncă. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

FOTO| Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie

Clasa a XI-a B este clasa care deține în acest an școlar distincția „Robert Schuman”, distincție care se oferă clasei cu cele mai bune rezultate la învăţătură. Elevii au reușit să obțină la finalul clasei a X-a, anul școlar 2022 – 2023, cea mai mare medie din colegiul militar, 8,94.

Citește și: Ce vacanțe vor mai avea în anul școlar 2023-2024

Performanțele școlare sunt mereu apreciate și recompensate, astfel că în tradiția colegiului, pe lângă diploma de merit oferită și premierea în cadru festiv a clasei, care obține cea mai mare medie generală, se regăsește și excursia recompensă, într-o destinație aleasă de către colectivul de elevi.

Astfel, în perioada 11 – 12 noiembrie, elevii clasei clasei a XI-a B împreună cu doamna dirigintă Anamaria Fuia au petrecut momente frumoase în excursie la Timișoara, ca răsplată pentru eforturile depuse în anul școlar precedent prin obținerea celei mai mari medii din colegiu.

Citește și: FOTO| Săli de clasă moderne pentru cei 240 de elevi ai ciclului gimnazial de la Colegiul „Lucian Blaga” din Sebeș: Finanțare prin PNRR

Vorbind despre rezultatele școlare obținute, șeful clasei, elev caporal Flavius Taflan, mărturisește că totul se datorează colectivului unit, ambiției și efortului stăruitor depus de fiecare elev în parte.

„Noi, clasa a XI-a B, suntem un colectiv unit. Încă din momentul în care am pășit în acest colegiu militar și am intrat în sala de clasă, ne-am dat seama că avem în comun o mulțime de lucruri. În numeroasele dificultăți apărute pe parcurs, atât la nivel de clasă, cât și individuale, ne-am susținut unii pe ceilalți în mod necondiționat, știind că numai împreună vom putea reuși.

Am legat prietenii durabile și am ajuns să ne simțim ca într-o mare familie.

Citește și: FOTO: Elevii Școlii ”Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, vizită la Stația de tratare a apei Sebeșel și Stația de epurare a apelor uzate Alba Iulia

Obținerea celei mai mari medii din colegiu a fost mereu unul dintre obiectivele noastre principale. Indiferent de materia la care excelează, fiecare dintre noi a contribuit la atingerea lui, prin împărtășirea propriilor cunoștințe și deprinderi. Concurența nu a făcut decât să ne motiveze și mai mult, astfel că implicarea noastră a fost una deplină, iar odată obținută această performanță, ne dorim să ne menținem poziția de frunte în clasamentul colegiului și pe viitor.

Rezultatele muncii noastre nu s-au lăsat prea mult așteptate. Weekendul trecut am mers într-o bine-meritată excursie la Timișoara, ca răsplată pentru toate eforturile depuse. O plimbare prin centrul vechi al orașului și apoi prin parcul botanic, câteva ore de relaxare la Aqua Park și o cină într-o ambianță selectă, au fost momentele care ne-au adus bucurie și dorința de a mai organiza astfel de excursii. Amintirile pe care le-am creat cu această ocazie sunt dintre cele mai frumoase”, a spus elev caporal Flavius Taflan.

Excursia recompensă nu vine doar ca o apreciere a efortului depus ci și ca o încurajare de a continua performanțele școlare. Felicitări tuturor pentru reușită și mult succes în continuare!


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare