Rămâi conectat

Cultură Educație

Birocraţie redusă… Actele de stare civilă, recunoscute de alte state fără a fi necesară apostila

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) va facilita recunoaşterea actelor de stare civilă prin eliminarea obligativităţii apostilei pentru anumite documente. Acest lucru va fi posibil graţie unui proiect de lege elaborat de MAI prin care se va substitui procedura de traducere, legalizare, supralegalizare şi apostilare a actelor de stare civilă cu una simplificată şi mult mai rapidă. Documentele româneşti de stare civilă prezintă multiple elemente de similitudine cu extrasele multilingve de pe actele de stare civilă, emise de autorităţile statelor părţi la Convenţia nr. 16. Astfel, aderarea României la Convenţia nr. 16 va facilita circulaţia şi recunoaşterea documentelor de stare civilă româneşti pe teritoriile statelor părţi la Convenţia nr. 16, contribuind la eliminarea birocraţiei şi la reducerea falsurilor în actele de stare civilă. Potrivit Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la data de 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Legea nr. 121/2005, apostila vizează un spectru larg de acte oficiale emise de autorităţile statale, inclusiv documentele de stare civilă, în timp ce Convenţia nr. 16 priveşte doar extrasele multilingve de pe actele de stare civilă. Conform MAI, Convenţia nr. 16 nu exclude aplicarea apostilei conform prevederilor Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, dar oferă posibilitatea eliberării extraselor multilingve care produc efecte juridice pe teritoriul statului străin (domeniul teritorial al Convenţiei), fără a necesita o procedură suplimentară de traducere şi legalizare. Legea elaborată de MAI va intra în vigoare la 120 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României.
În prezent, eliberarea apostilei cu privire la actele administrative oficiale emise de autorităţi ale administraţiei publice centrale sau locale, inclusiv actele de stare civilă, se realizează de către instituţiile prefectului, în baza art. 2 din OG nr. 66/1999, în limitele prevăzute de Convenţia de la Haga şi potrivit instrucţiunilor ministrului administraţiei şi internelor nr. 82/2010 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de eliberare a apostilei pentru actele oficiale administrative, cu plata unei taxe aferente, prevăzută de Ordonanţa Guvernului nr. 128/2000, cu modificările ulterioare.
Conform Ministerului Administraţiei, numărul apostilelor eliberate este în continuă scădere, astfel că, în anul 2009 s-au eliberat cu 6,9% mai puţine apostile faţă de anul 2008, iar în anul 2010, numărul apostilelor eliberate a fost cu 11,5% mai mic decât în anul 2009. Anul trecut au fost eliberate un număr de 94.499 apostile, încasându-se suma de 2,76 milioane lei la bugetul de stat; dintre acestea, numai aproximativ 50% au fost eliberate pentru acte de stare civilă, ceea ce presupune o sumă încasată la bugetul de stat de 1,3 miliarde lei. Apostila este o ştampilă aplicată de autorităţile competente ale unui stat semnatar al Convenţiei de la Haga, pe actele oficiale întocmite în ţara respectivă, care urmează să fie prezentate pe teritoriul unui alt stat semnatar al Convenţiei. Eliberarea apostilei previne utilizarea unor acte false care ar putea produce efecte juridice. Apostila se aplică de instituţiile prefectului pe actele oficiale administrative, emise de autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, iar eliberarea apostilei se desfăşoară prin intermediul biroului de apostilă, organizat în cadrul prefecturilor. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea