Rămâi conectat

Cultură Educație

Autorităţile şi elevii au dat tonul la sădit puieţi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri, 15 martie, pe un teren degradat de pe un deal de la marginea localităţii Oarda de Sus a avut loc prima acţiune de sădire de puieţi organizată de Direcţia Silvică Alba în cadrul „Lunii Plantării Arborilor – 2011”. La activitatea cu caracater practic care a marcat deschiderea oficială a „Lunii Plantării Arborilor – 2011” au luat parte o clasă de elevi de la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” însoţită de un subofiţer şi 35 de liceeni de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, împreună cu prof. Mihail-Vasile Frăţilă. Transportul a fost asigurat de autobuzele STP Alba Iulia, iar organizatorii le-au pus la dispoziţie şi o gustare.
De asemenea, pe lângă organizatori, în frunte cu ing. Mihai Morar,  directorul DS Alba, şi ing. Vasile Florea – şeful Ocolului Silvic Alba Iulia, au ţinut să fie prezenţi prefectul Ştefan Bardan şi consilierul său Cosmin Lupu, primarul Mircea Hava şi viceprimarul Ioan Bogăţan, consilierul local Pavel Popa „Pistol”, inspectorii şcolari generali adjuncţi ai IŞJ Alba, profesorii Rodica Andronescu şi Marcel Stan.
După ce specialiştii DS Alba şi ai Ocolului Silvic Alba Iulia le-au oferit tinerilor explicaţii legate de procedura tehnică de plantare (adâncimea vetrei, dimensiunile gropii, aliniament, etc), s-a trecut efectiv la treabă. În total, au fost aduşi pentru plantat 1.000 de puieţi de salcâm, care să acopere fosta păşune, devenită neproductivă. Dotaţi cu sape, băieţii s-au apucat de făcut vetrele, iar fetele au sădit puieţii, deşi unele dintre ele s-au încumetat să sape şi ele gropi pentru plantarea puieţilor. Inclusiv oficialităţile prezente au plantat câte un salcâm.
lPrefectul Ştefan Bardan: „Particip cu plăcere la această acţiune. Şi eu am acasă pomi fructiferi şi de curând am plantat câţiva pruni. În grădină am pruni, meri, peri şi caişi, iar în fiecare an mă ocup de ei. Unii trebuie tăiaţi, alţii trebuie plantaţi”.
lPrimarul Mircea Hava: „Ca în fiecare an, aştept cu nerăbdare să particip la această activitate şi mă bucur de fiecare dată când se plantează un pom. Trebuie să-i felicit pe aceşti tineri minunaţi care de fiecare dată sunt alături de noi la această acţiune.  Ceea ce mă bucură însă cel mai tare este că aici nu este politică”.
lProf. Rodica Andronescu: „Parteneriatul pe care IŞJ Alba îl are cu Ocolul Silvic Alba Iulia nu se rezumă doar la activitatea de plantare. Avem acţiuni de sensibilizare şi implicare a tinerilor în acţiuni de păstrare a unui mediu sănătos, precum şi de formare a unei atitudini pentru dezvoltare durabilă a unui mediu curat”.
lProf. Marcel Stan: „Păcat că implicarea comunităţii locale nu este la nivelul eforturilor elevilor. Sunt convins însă că acţiunile de astăzi ale tinerilor vor avea efecte asupra generaţiilor viitoare”.
lIng. Mihai Morar: „În perioada 15 martie – 15 aprilie desfăşurăm campania de împădurire «Luna Plantării Arborilor», în cadrul căreia fiecare ocol silvic are un program stabilit şi responsabili.  Vor fi efectuate acţiuni de plantare, lucrări  silvice, curăţenie şi igienizare la cantoane, cabane, drumuri forestiere, lucrări în pepiniere şi solarii, acţiuni de informare şi popularizare, ecologizări de râuri, conferinţe şi concursuri. Vor fi implicaţi personal silvic, elevi şi cadre didactice, autorităţi locale, tineri, ONG-uri, cetăţeni. În acest an ne-am propus să împădurim 150 de hectare, având pregătiţi 640.000 de puieţi de diferite specii: brad, molid, stejar, gorun, paltin, frasin, cireş, salcâm.”
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea