Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

ASTĂZI: Vernisaj la Muzeul Unirii – Expoziție temporară de tipărituri vechi și moderne

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia se va vernisa astăzi, la ora 12.00, expoziţia temporară ”Din patrimoniul bibliofil al muzeului albaiulian. Tipărituri vechi şi moderne (sec. XVII- XX)”.

Cu această ocazie vor fi expuse 47 exemplare de carte veche şi modernă, românească şi străină, reprezentative, cu valoare bibliofilă deosebită, care au o încărcătură spirituală de excepţie. În acest sens se remarcă traducerile şi imprimările textelor biblice în limba română, a unor exemplare de tipărituri ca: Noul Testament de la Bălgrad (1648), Psaltirea bălgrădeană (1651), Biblia de la Bucureşti (1688), Biblia de la Blaj (1795), Biblia de la Sibiu (1856-1858) etc.

Alături de ele se vor mai găsi exemplare ca: Evanghelia învăţătoare, Dealu, 1644; Evanghelia greco-română, Bucureşti (1693); Molitvenic, Bălgrad (1689); Evanghelia, Bucureşti, 1742; Uşa pocăinţei, Braşov, 1812 etc., tipărituri blăjene de secol XVIII, cărţi didactice româneşti din secolul al XIX-lea, valoroase tipărituri străine din secolele XVI-XIX etc. De semnalat că o atracţie bibliofilă este constituită de un exemplar al tipăriturii de mici dimensiuni Cărticică de rugăciune, Sibiu, 1913, imprimată cu chirilice, cu ilustraţie valoroasă, colorată manual de unul dintre posesorii exemplarului, sau din tipăriturile selectate în mod special, pentru marcarea în expoziţie a împlinirii a 1900 de ani de la dezvelirea Columnei lui Traian de la Roma, în anul 113 e. n.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai Ioana Bogățan: „Festivalul și publicul suferă de fapt pentru că, de multe ori, trebuie să renunțăm la anumite spectacole deoarece nu avem săli cu dotările tehnice de care este nevoie” În luna mai, la Alba Iulia se desfășoară Festivalul Internațional de Teatru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea