„Apusenii și Moții la Centenar Regal”. Podul de fier ”Ferdinand și Maria” din Câmpeni împlinește 100 de ani

Paul Voicu - Primar 2020

„Apusenii și Moții la Centenar Regal”. Podul de fier ”Ferdinand și Maria” din Câmpeni împlinește 100 de ani • Evenimentul va marca împlinirea unui secol de la vizita Regelui României în Munții Apuseni • În 28 mai sunt așteptați să sosească aici Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, și principele Radu

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la vizita istorică a regelui Ferdinand și a reginei Maria la Câmpeni – atunci când în „Capitala Țării Moților” s-a inaugurat și un pod de fier peste râul Arieș – Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Detunata – 5 Moți – Avram Iancu” și Centrul pentru Politici Locale organizează la sfârșitul acestei luni evenimentul intitulat „Apusenii și Moții la Centenar Regal”.

ELIT

Ca principal inițiator al evenimentului ce marchează „centenarul unei vizite care a schimbat soarta Apusenilor și a României”, col. (r) Ioan Uțiu, președintele acestei asociații de cadre militare, a precizat faptul că acesta se va desfășura pe durata a două zile, ocazie cu care sunt așteptați ca în Apuseni să vină marți, 28 mai, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, și principele Radu.

Evenimentul va debuta luni, 27 mai, atunci când în orașul Abrud vor sosi numeroși invitați care vor aduce și câteva lucruri cu valoare simbolică, de mare însemnătate pentru istoria țării noastre. Ulterior, tot în această localitate se va desfășura conferința „Apusenii și Moții la Centenar Regal”, iar activitățile acestei zile se vor încheia la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” cu o slujbă religioasă și un concert de muzică bisericească susținut de Cenaclul „Lumină Lină”. În ziua următoare, marți, 28 mai, la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca este așteptată Familia Regală, care va vizita Munții Apuseni pe traseul Cluj-Napoca – Turda – Baia de Arieș – Câmpeni – Abrud – comuna Avram Iancu – comuna Lupșa, cu întoarcere seara la Cluj-Napoca.

Mihail David - 2020

În timpul acestei deplasări, Familia Regală va avea o serie de întâlniri cu reprezentanții administrațiilor publice din localitățile vizitate, va participa la mai multe evenimente organizate special cu această ocazie și va vizita câteva obiective din zonă, unele având legătură strânsă cu perioada Monarhiei din istoria țării noastre.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

În cadrul vizitei reprezentanților Casei Regale prin Apuseni, unul dintre cele mai importante momente se va desfășura la Câmpeni și va marca împlinirea a 100 de ani de la inaugurarea podului de fier de către Regele Ferdinand și Regina Maria, ocazie cu care se va dezveli și o placă cu denumirea acestuia.

De asemenea, un alt moment important al evenimentului este vizitarea Spitalului Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” Abrud, construit cu sprijinul aceleași familii de monarhi în urmă cu aproape 100 de ani.

Prin urmare, la sfârșitul acestei luni Țara Moților așteaptă să sosească aici musafiri de seamă, evenimentul având o însemnătate simbolică deosebită pentru locuitorii de aici și ar trebui să rămână memorabil în istoria zonei, acesta fiind organizat în parteneriat cu Jandarmeria Română, Ordinul Militar „Sfânta Maria”, primăriile orașelor Baia de Arieș, Câmpeni, Abrud, a comunei Avram Iancu și a Fundației ”Pro Munții Apuseni”.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...