Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Aproape 300 de copii din Alba, victime ale abuzurilor sexuale, fizice și emoționale, neglijării și exploatării, în primele 8 luni ale anului 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Aproape 300 de copii din Alba au fost victime ale abuzurilor sexuale, fizice și emoționale, neglijării și exploatării, în primele 8 luni ale anului 2023.

9 fete, dintre care o fetiță de 7 – 9 ani, au fost abuzate sexual. O adolescentă și un tânăr au fost exploatați sexual, iar alți 2 minori au fost exploatați pentru comiterea de infracțiuni. 15 copii au fost supuși abuzurilor fizice, unul chiar la unitatea de învățământ, iar 255 de copii, între care 20 de sugari, au fost neglijați de familiile lor.

Potrivit Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, în primele 8 luni din acest an au fost confirmate 287 de cazuri de abuz, neglijare sau exploatare a copiilor, sub diferite forme.

Citește și: Cu ce sumă vor crește alocațiile începând cu 1 ianuarie 2024

Astfel, 15 copii – 7 băieți și 8 fete – au fost abuzați fizic, primind „corecții” corporale din partea membrilor familiei, iar unul dintre ei chiar la unitatea de învățământ pe care o frecventa. Dintre victime, 4 copii au abia între 3 – 6 ani, unul este elev de ciclul primar, 8 au vârsta cuprinsă între 10 – 13 ani, iar 2 sunt adolescenți de 14 – 17 ani. Unul dintre copiii abuzați fizic a fost dat de urgență în plasament, ceilalți rămânând în familie, cu servicii de reabilitare oferite de DGASPC Alba.

Toți au beneficiat de consiliere psihologică, iar unul dintre ei a primit suplimentar și asistență juridică. Împotriva a 2 agresori a fost dispusă începerea urmăririi penale.

Trei băieți și o fată, toți adolescenți de 14 – 17 ani, au fost abuzați emoțional, iar de multe ori amenințările, cearta, ocara sau batjocura fac mai mult decât o palmă peste obraz, lăsând răni sufletești, pentru că le afectează psihicul acestora. Cei 4 tineri au rămas în familie, după ce au fost consiliați psihologic, iar un agresor este cercetat penal.

În aceeași perioadă, 9 fete, dintre care 3 provin de la țară, au fost abuzate sexual. Trei dintre ele sunt domnișoare cu vârste între 14 – 17 ani, 5 sunt eleve de gimnaziu, iar o fetiță este elevă de ciclul primar, având abia între 7 – 9 ani. Una dintre victime a fost abuzată sexual în cadrul unui serviciu rezidențial, iar două fete au devenit victime în timp ce se aflau în alte locații din comunitate, celelalte fiind abuzate în familie.

Pentru 4 dintre fete s-a dispus plasamentul în regim de urgență, iar 5 au rămas în familie. Toate au avut nevoie de consiliere psihologică în urma traumelor suferite, iar 4 fete au beneficiat și de consiliere juridică. Dintre agresori, 7 au fost dați pe mâna organelor de urmărire penală.

Cei mai mulți minori au fost însă neglijați, fiind vorba despre 114 băieți și 141 de fete de care membrii familiei „au uitat” că există, lipsindu-i de educația școlară și lăsându-i flămânzi, zdrențăroși, murdari sau chiar să sufere când erau bolnavi. Dintre cei 255 de copii neglijați, 20 nu împliniseră încă vârsta de 1 an, 27 de copii au între 1 – 2 ani, iar 39 sunt preșcolari între 3 – 6 ani. Au mai fost neglijați 43 de copii de 7 – 9 ani, 55 de elevi de gimnaziu și 71 de adolescenți, de 14 – 17 ani, 62 dintre victime fiind date în plasament.

Doi „părinți” s-au ales cu dosare penale pentru că și-au neglijat copiii. Dintre ei, 208 au primit consiliere psihologică, iar 62 au beneficiat de asistență juridică.

Între 1 ianuarie – 31 august, au fost constatate și două cazuri de exploatare sexuală, la un băiat și o fată, ambii de 14 – 17 ani, unul exploatat în familie, iar altul în altă locație din comunitate, ambii rămânând apoi în familie, după ce au primit consiliere psihologică.

Alți 2 copii, unul de ciclu primar și unul de ciclu gimnazial, un băiat și o fată, dintre care unul din mediul rural, au fost exploatați de familie pentru comiterea de infracțiuni, cum ar fi cerșetoria. La rândul lor au fost lăsați în familie, cu servicii de consiliere psihologică.

Potrivit documentului întocmit trimestrial de către DGASPC Alba, în primele 8 luni din 2023 nu au fost raportate cazuri de sclavie, de exploatare prin muncă a copiilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Zece reguli esențiale pentru drumeții în siguranță pe perioada de minivacanță: Precizările făcute de Salvamont România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Zece reguli esențiale pentru drumeții în siguranță pe perioada de minivacanță: Precizările făcute de Salvamont România Salvamont România a întocmit o listă de 10 reglui esențiale pentru oamenii care doresc să facă drumeții în perioada de minivacanță. Având în vedere creșterea numărului de turiști din această perioadă, determinată de minivacanța de 1 Mai și Paște, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea