Rămâi conectat

Cultură Educație

Alimente la preţuri europene, salarii de lumea a treia!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

 

– Domnule consilier judeţean Ioan Florea, românii, pe lângă multele probleme pe care le au în prezent se confruntă şi cu o permanentă scumpire a alimentelor de bază. Ce părere aveţi despre această ofensivă a preţurilor?
– Dacă ar fi să ne referim la scumpiri asistăm de fapt la o ofensivă a preţurilor nu numai la mâncare, ci şi la toate utilităţile (apă, căldură, curent, gaz etc.). Scumpirile sunt o problemă căreia românii cu greu îi fac faţă, mai ales în situaţia în care veniturile lor nu cresc. Scumpirea mâncării a dus la o pondere în totalul cheltuielilor de peste 60% din salariu, un lucru nefiresc şi care de fapt arată în ce sărăcie trăim.
– Care credeţi că sunt principalele cauze ale scumpirii alimentelor?
– Cauzele sunt mai multe, aş aminti doar câteva: lipsa unor politici agrare coerente şi eficiente de creştere a producţiei agricole româneşti. Aproape 80 la sută din alimentele pe care le pune românul pe masă provin din alte ţări. Dacă am importa produse exotice (banane, lămâi, portocale) care nu se fac la noi n-ar fi o problemă. Din păcate, noi importăm produse la care mai demult eram campioni, cum ar fi de exemplu legumele (morcovi, cartofi, salată, usturoi, ceapă şi altele) care se pot cultiva şi la noi. Prin politici eronate am reuşit să ne distrugem efectivele de animale de tradiţie pentru români – bovine, porcine, ovine. Creşterea păsărilor a mai rezistat şi s-a dezvoltat, dar lipsa subvenţiilor şi importurile necontrolate prevestesc un viitor sumbru. Conceptul de securitate alimentară este complet uitat. Fiecare entitate administrativă ar trebui să aibă propria politică de dezvoltare a acestui sector care poate genera noi locuri de muncă. Din păcate, la noi, ca la nimeni, fermele de animale – în special din lipsa subvenţiilor şi din pricina importurilor necontrolate se închid pe capete, iar cele care lucrează pământul o duc tot mai greu. Este mare nevoie de dezvoltare a unor depozite de legume – fructe, precum şi a unor unităţi de prelucrare a acestor produse. Prin sprijinirea unor astfel de investiţii se poate câştiga pe două planuri – creşterea producţiei locale şi implicit crearea de locuri de muncă.
– Şi totuşi, domnule consilier, ce credeţi că ar trebui făcut?
– Cred că la Ministerul Agriculturii ar trebui promovată o politică agrară clară, fără gargară, în care priorităţile să aibă în vedere speciile de animale care trebuie dezvoltate şi structura de cereale şi legume pe care vrem să ne axăm. Acestea să fie subvenţionate cu prioritate şi după aceea, dacă mai avem bani, să ne ocupăm şi de busuioc, muştar sau alte mofturi culinare.
Politica alimentară trebuie să o facă producătorii români şi nu importatorii, care speculând variaţiile de curs valutar umplu ţara cu alimente de proastă calitate. Angrosiştii importatori, prin politica lor, pun practic lacăt firmelor producătoare de hrană din România. Eliminarea, pe cât posibil, a evaziunii fiscale, în special în sectorul comercializării mărfurilor din afara ţării este o altă prioritate. Fără subvenţionarea principalelor sectoare din agricutură la un nivel apropiat de cel din UE nu se poate faţă concurenţei externe.
– Domnule Florea, credeţi că autorităţile locale, consiliile judeţene, ar putea stimula producţia locală de alimente?
– Da. Consiliul judeţean poate organiza, prin aparatul propriu sau prin instituţiile cu profil agricol ce le are în subordine, acţiuni de promovare a produselor româneşti, mai ales locale. Noi în Alba avem prea puţine produse alimentare care să fie un brand al judeţului. Consiliul Judeţean Alba poate sprijini consiliile locale în vederea reducerii suprafeţelor nelucrate, poate institui parteneriate cu administratorii din Europa pentru promovarea produselor româneşti sau chiar poate sprijini dezvoltarea unor ferme cu capital mixt. Autorităţile locale trebuie să fie mereu preocupate ca cetăţenii să consume mâncare românească, de calitate şi la preţuri potrivite pentru salariile noastre. Fiecare tonă de produse alimentare importată înseamnă locuri de muncă în afara ţării, nu la noi, mai mult, duce la dispariţia locurilor de muncă din ţara noastră. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

FOTO| Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie

Clasa a XI-a B este clasa care deține în acest an școlar distincția „Robert Schuman”, distincție care se oferă clasei cu cele mai bune rezultate la învăţătură. Elevii au reușit să obțină la finalul clasei a X-a, anul școlar 2022 – 2023, cea mai mare medie din colegiul militar, 8,94.

Citește și: Ce vacanțe vor mai avea în anul școlar 2023-2024

Performanțele școlare sunt mereu apreciate și recompensate, astfel că în tradiția colegiului, pe lângă diploma de merit oferită și premierea în cadru festiv a clasei, care obține cea mai mare medie generală, se regăsește și excursia recompensă, într-o destinație aleasă de către colectivul de elevi.

Astfel, în perioada 11 – 12 noiembrie, elevii clasei clasei a XI-a B împreună cu doamna dirigintă Anamaria Fuia au petrecut momente frumoase în excursie la Timișoara, ca răsplată pentru eforturile depuse în anul școlar precedent prin obținerea celei mai mari medii din colegiu.

Citește și: FOTO| Săli de clasă moderne pentru cei 240 de elevi ai ciclului gimnazial de la Colegiul „Lucian Blaga” din Sebeș: Finanțare prin PNRR

Vorbind despre rezultatele școlare obținute, șeful clasei, elev caporal Flavius Taflan, mărturisește că totul se datorează colectivului unit, ambiției și efortului stăruitor depus de fiecare elev în parte.

„Noi, clasa a XI-a B, suntem un colectiv unit. Încă din momentul în care am pășit în acest colegiu militar și am intrat în sala de clasă, ne-am dat seama că avem în comun o mulțime de lucruri. În numeroasele dificultăți apărute pe parcurs, atât la nivel de clasă, cât și individuale, ne-am susținut unii pe ceilalți în mod necondiționat, știind că numai împreună vom putea reuși.

Am legat prietenii durabile și am ajuns să ne simțim ca într-o mare familie.

Citește și: FOTO: Elevii Școlii ”Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, vizită la Stația de tratare a apei Sebeșel și Stația de epurare a apelor uzate Alba Iulia

Obținerea celei mai mari medii din colegiu a fost mereu unul dintre obiectivele noastre principale. Indiferent de materia la care excelează, fiecare dintre noi a contribuit la atingerea lui, prin împărtășirea propriilor cunoștințe și deprinderi. Concurența nu a făcut decât să ne motiveze și mai mult, astfel că implicarea noastră a fost una deplină, iar odată obținută această performanță, ne dorim să ne menținem poziția de frunte în clasamentul colegiului și pe viitor.

Rezultatele muncii noastre nu s-au lăsat prea mult așteptate. Weekendul trecut am mers într-o bine-meritată excursie la Timișoara, ca răsplată pentru toate eforturile depuse. O plimbare prin centrul vechi al orașului și apoi prin parcul botanic, câteva ore de relaxare la Aqua Park și o cină într-o ambianță selectă, au fost momentele care ne-au adus bucurie și dorința de a mai organiza astfel de excursii. Amintirile pe care le-am creat cu această ocazie sunt dintre cele mai frumoase”, a spus elev caporal Flavius Taflan.

Excursia recompensă nu vine doar ca o apreciere a efortului depus ci și ca o încurajare de a continua performanțele școlare. Felicitări tuturor pentru reușită și mult succes în continuare!


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare