Rămâi conectat

Cultură Educație

Alimente la preţuri europene, salarii de lumea a treia!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

 

– Domnule consilier judeţean Ioan Florea, românii, pe lângă multele probleme pe care le au în prezent se confruntă şi cu o permanentă scumpire a alimentelor de bază. Ce părere aveţi despre această ofensivă a preţurilor?
– Dacă ar fi să ne referim la scumpiri asistăm de fapt la o ofensivă a preţurilor nu numai la mâncare, ci şi la toate utilităţile (apă, căldură, curent, gaz etc.). Scumpirile sunt o problemă căreia românii cu greu îi fac faţă, mai ales în situaţia în care veniturile lor nu cresc. Scumpirea mâncării a dus la o pondere în totalul cheltuielilor de peste 60% din salariu, un lucru nefiresc şi care de fapt arată în ce sărăcie trăim.
– Care credeţi că sunt principalele cauze ale scumpirii alimentelor?
– Cauzele sunt mai multe, aş aminti doar câteva: lipsa unor politici agrare coerente şi eficiente de creştere a producţiei agricole româneşti. Aproape 80 la sută din alimentele pe care le pune românul pe masă provin din alte ţări. Dacă am importa produse exotice (banane, lămâi, portocale) care nu se fac la noi n-ar fi o problemă. Din păcate, noi importăm produse la care mai demult eram campioni, cum ar fi de exemplu legumele (morcovi, cartofi, salată, usturoi, ceapă şi altele) care se pot cultiva şi la noi. Prin politici eronate am reuşit să ne distrugem efectivele de animale de tradiţie pentru români – bovine, porcine, ovine. Creşterea păsărilor a mai rezistat şi s-a dezvoltat, dar lipsa subvenţiilor şi importurile necontrolate prevestesc un viitor sumbru. Conceptul de securitate alimentară este complet uitat. Fiecare entitate administrativă ar trebui să aibă propria politică de dezvoltare a acestui sector care poate genera noi locuri de muncă. Din păcate, la noi, ca la nimeni, fermele de animale – în special din lipsa subvenţiilor şi din pricina importurilor necontrolate se închid pe capete, iar cele care lucrează pământul o duc tot mai greu. Este mare nevoie de dezvoltare a unor depozite de legume – fructe, precum şi a unor unităţi de prelucrare a acestor produse. Prin sprijinirea unor astfel de investiţii se poate câştiga pe două planuri – creşterea producţiei locale şi implicit crearea de locuri de muncă.
– Şi totuşi, domnule consilier, ce credeţi că ar trebui făcut?
– Cred că la Ministerul Agriculturii ar trebui promovată o politică agrară clară, fără gargară, în care priorităţile să aibă în vedere speciile de animale care trebuie dezvoltate şi structura de cereale şi legume pe care vrem să ne axăm. Acestea să fie subvenţionate cu prioritate şi după aceea, dacă mai avem bani, să ne ocupăm şi de busuioc, muştar sau alte mofturi culinare.
Politica alimentară trebuie să o facă producătorii români şi nu importatorii, care speculând variaţiile de curs valutar umplu ţara cu alimente de proastă calitate. Angrosiştii importatori, prin politica lor, pun practic lacăt firmelor producătoare de hrană din România. Eliminarea, pe cât posibil, a evaziunii fiscale, în special în sectorul comercializării mărfurilor din afara ţării este o altă prioritate. Fără subvenţionarea principalelor sectoare din agricutură la un nivel apropiat de cel din UE nu se poate faţă concurenţei externe.
– Domnule Florea, credeţi că autorităţile locale, consiliile judeţene, ar putea stimula producţia locală de alimente?
– Da. Consiliul judeţean poate organiza, prin aparatul propriu sau prin instituţiile cu profil agricol ce le are în subordine, acţiuni de promovare a produselor româneşti, mai ales locale. Noi în Alba avem prea puţine produse alimentare care să fie un brand al judeţului. Consiliul Judeţean Alba poate sprijini consiliile locale în vederea reducerii suprafeţelor nelucrate, poate institui parteneriate cu administratorii din Europa pentru promovarea produselor româneşti sau chiar poate sprijini dezvoltarea unor ferme cu capital mixt. Autorităţile locale trebuie să fie mereu preocupate ca cetăţenii să consume mâncare românească, de calitate şi la preţuri potrivite pentru salariile noastre. Fiecare tonă de produse alimentare importată înseamnă locuri de muncă în afara ţării, nu la noi, mai mult, duce la dispariţia locurilor de muncă din ţara noastră. (A.D.T.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea