Rămâi conectat

Economie

Agricultura în Alba rămâne una a sărăciei. 80 % din proiectele contractate prin PNDR sunt pentru ferme de semisubzistență

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În județul Alba, 80 la sută din proiectele contractate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 sunt pentru sprijinirea agriculturii primitive, de semisubzistență. Potrivit Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), numărul total al proiectelor contractate în județul Alba este de 4.943, cu o valoare de peste 163 miloane de euro, dintre acestea aproximativ 4.000 de proiecte fiind pe Măsura 141 – ”Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistență”.

Fermierii din Alba  au primit până în martie 2013 (n.a. în decurs de aproape 5 ani), aproximativ 78 milioane de euro din fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013.

Sunt niște cifre oficiale care ne arată că deși vorbim de sute de milioane de euro din fonduri europene și programe care se numesc de “dezvoltare rurală”, numai de dezvoltare nu poate fi vorba. Și fermierii, agricultori și crescători de animale deopotrivă, știu cel mai bine acest lucru.

Iată însă că funcționari plătiți bine din banii publici populează cu mândrie agențiile și oficiile care au rolul de a implementa strategii si politici de dezvoltare a agriculturii în România, dar de mișcat nu se prea mișcă nimic pentru țăranul român.

Unii dinte aceștia au și timp să scrie în revista APDRP. Un  șef de Serviciu al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit scrie în ultimul buletin info APDRP un articol despre județul Alba cu titlul JUDEŢUL ALBA – CASA “ŞCOLII ARDELENE”.

Am aflat din materialul pregătit de Laurenţiu Mușat, șef Serviciu APDRP că:

“Numărul mare de localităţi care păstrează încă trăsături medievale creează premise pentru dezvoltarea turismului urban (…)

Forma de turism cea mai practicată, atât vara cât și iarna, este turismul montan(…)”, și cel mai important, faptul că “Dezvoltarea economică şi socială a judeţului Alba este strâns legată de sectorul agricol, județul având tradiţie în agricultură”.

Poate data viitoare când se mai scrie despre județul Alba în revistă, albaiulianul Nicolae Popa, director adjunct al APDRP, va arunca o privire pe materiale înainte ca acestea să fie publicate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Cifra de afaceri în industrie, creștere cu 5,4% în primele două luni din anul 2024 – date INS

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cifra de afaceri în industrie, creștere cu 5,4% în primele două luni din anul 2024 – date INS Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în termeni nominali, în primele două luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, datorită avansului înregistrat în industria prelucrătoare (+7,1%), informează miercuri Institutul Naţional de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea