Rămâi conectat

Actualitate

Agricultorii din Alba pot face bani frumoşi din cultivarea sfeclei de zahăr

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

ÎN ATENŢIA AGRICULTORILOR DIN JUDEŢUL ALBA

Agricultorii din judetul Alba care cultiva sfeclă de zahăr pentru anul 2012 pot obţine avantaje importante atât de la Fabrica de Zahăr BOD – una dintre cele mai mari fabrici de zahăr din România, cât şi de la stat, prin subvenţiile acordate de APIA. Concret, de pe un hectar de sfeclă, un cultivator va putea încasa până la  9.000 de lei, sumă la care se vor adăuga şi bonusuri, în funcţie de conţinutul de zahăr determinat la recepţia sfeclei.

 

Sprijinul financiar oferit agricultorilor nu este singurul avantaj de care vor beneficia cultivatorii de sfeclă. Astfel,  pentru contractele încheiate pe 2012, Fabrica de Zahăr BOD si Fabrica de Zahar LUDUS se angajează să prefinanţeze şi sămânţa de sfeclă, erbicidele şi îngrăşămintele necesare pentru înfiinţarea culturii iar la recoltare, fabricile vor asigura  transportul sfeclei de la locul de depozitare.

 

Cultivatorii de sfeclă care vor încheia contracte ferme cu fabricile trebuie să ştie că acestea se angajează să plătească un preţ foarte avantajos pentru fiecare tonă de sfeclă predată, comparativ cu celelalte culturi agricole. Suplimentar faţă de preţul de bază, fabricile vor acorda un bonus pentru fiecare tonă de sfeclă predată cultivatorilor care obţin producţii de peste 40 tone pe hectar. Spre exemplu, un cultivator care livrează fabricii o cantitate de 40 de tone de sfeclă poate încasa de la fabrică 6.320 de lei, sumă la care se adaugă subvenţia de circa 2.770 de lei pe hectar. Vorbim aşadar de un total de 9.000 de lei ce poate fi încasat de un cultivator de pe un hectar de sfeclă. De menţionat este faptul că, în 2011, Fabrica de Zahăr BOD a dat un pret avantajos cultivatorului pe tona de sfeclă.

 

Contractele pentru sfecla de zahăr sunt încheiate anual între fabrică şi cultivator iar agenţii zonali ai fabricii se vor deplasa personal la fiecare cultivator acasă, pentru a încheia aceste contracte şi pentru a distribui acestora, sâmînţa, erbicidele şi îngrăşămintele necesare.

 

Fabrica de Zahăr BOD a achiziţionat recent două instalaţii de mare capacitate care curăţă sfecla de zahăr de pământ şi impurităţi şi o încarcă în mijloace de transport, direct din camp de la drum accesibil mijloacelor de transport. În prezent, numai Fabrica de Zahar BOD si Fabrica de Zahar LUDUS posedă astfel de instalaţii care reduc foarte mult procentul de pământ şi impurităţi transportat în fabrică, uşurând astfel munca şi cheltuielile cultivatorilor.

 

Reamintim că, agricultorii care cultivă sfeclă de zahăr pe o suprafaţă de teren mai mare de 0,3 hectare, încheie contracte cu Fabrica de Zahăr BOD şi declară cultura la APIA, beneficiază de o subvenţie de circa 2770 de lei pe hectar.

 

Fabrica de Zahăr BOD, din judeţul Braşov, a fost construită şi pusă în funcţiune în 1889 şi a funcţionat neîntrerupt timp de 121 de campanii de procesare a sfeclei de zahăr. În prezent, fabrica este una dintre cele 4 din ţară care mai produc zahăr din sfeclă şi este singura cu capital românesc. În ultimii ani, fabrica a fost retehnologizată şi modernizată iar în urma programului de investiţii iniţiat, în următorii 2 ani, capacitatea de procesare a fabricii va creşte de la capacitatea actuală de 2.000 de tone sfeclă procesată în 24 de ore, la numai puţin de 3000 de tone.

 

Pentru declararea culturii în vederea obţinerii subvenţiilor, agricultorii se pot adresa APIA, la numerele de telefon 0258.830.650/ 0258.830.651/ 0258.832.206 sau pe adresa de email: apia.alba@ apia.org.ro. Sediul APIA Alba este pe strada Moţilor, nr 112, Alba Iulia.

 

Cei care doresc să încheie contracte cu Fabrica de Zahăr BOD şi să beneficieze de toate aceste avantaje pot lua legătura cu fabrica, zilnic, de luni până vineri, la numărul de telefon 0268.283.469, interior 116 (serviciul Agricol).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul În jur de 4 milioane de seniori nu vor primi pensiile până de paște sau doar după paște, datorită poștei române care va avea un program special în următoare minivacanță. Livrarea acestora va începe pe 2 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea