Actualitate
Proteste la Cugir
Aşa cum anticipam în reportajul precedent, ziua de sâmbătă avea să constituie un nou episod consacrat protestelor organizate la Cugir. În jurul orei 17.30, un număr redus de cugireni au început să se strângă pe platoul din faţa Catedralei ”Adormirea Maicii Domnului” iar până la orele 18:00 -18:30 efectivul protestatarilor s-a ridicat la circa 200 de persoane. În mare parte cei prezenţi au fost tineri, un grup de revoluţionari ai Asociaţiei „21 Decembrie 1989″ în frunte cu preşedintele Liviu Bulzan şi vicele Ioan Cristea, precum şi câţiva pensionari şi lotul de fotbal CSO Cugir, care reprezintă în campionat primăria locală. N-au lipsit de la miting membri şi simpatizanţi ai PNL, ai căror lideri au preferat să nu se amestece cu mulţimea, asistând la eveniment de pe tuşă.
Protestatarii înarmaţi cu pancarte, steaguri şi celebrul portret, caricatura preşedintelui Băsescu, au scandat lozinci de genul ”Jos Băsescu”, „Jos guvernul Boc”, ”Vrem anticipate”, ”Nu vă fie frică şi Băsescu pică”. Unul dintre revoluţionari a amuzat asistenţa prin lozinci de genul „Jos Ceauşescu” şi „Jos Iliescu”. În jurul orei 19:00, coloana a plecat în marş pe bulevardul Alexandru Sahia strigând: „Nu staţi la balcoane că muriţi de foame”, ”Jos Băsescu” şi ”Jos guvernul”, după care s-au întors în faţa Catedralei unde slujba de vecernie abia se săvârşise. (C.P.)

Actualitate
CREȘTEREA salariilor și a pensiilor: Ministrul Muncii a anunţat soluţiile. Ce măsuri anti-scumpiri sunt luate în calcul
CREȘTEREA salariilor și a pensiilor: Ministrul Muncii a anunţat soluţiile. Ce măsuri anti-scumpiri sunt luate în calcul
În cursul serii de luni, 16 mai, Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunţat soluțiile pentru creșterea pensiilor dar şi ce măsuri anti-scumpiri sunt luate în calcul de coaliţia de guvernare.
Întrebat ce soluţii imediate ar trebui luate pentru a sprijinii românii în contextul creșterii inflației, ministrul Muncii, Marius Budăi a precizat.
CITEȘTE ȘI: Pensii 2022: Noua adeverință care trebuie completată pentru ca dosarul de pensionare să nu fie respins
„În primul rând trebuie să continuăm ceea ce a am început în noiembrie anul trecut de când am preluat guvernul şi anume pe ordonanța cu compensarea preţurilor din energie.
Vreau să vă spun că la ministerul Muncii, doar pentru consumatorii casnici s-au plătit 1.2 mld de lei care nu au ieşit din buzunarul nostru. Să continuăm implementarea de pachete şi sociale, dar şi economice.
Deja cardurile pentru elevii care provin din familii defavorizate au ajuns în şcoli şi vor ajunge imediat la elevi.
Pachetele pentru 1.2 mld de cetăţeni români care se distribuie în perioada martie-aprilie-mai sunt în derulare. Şi ordonanța care a ieşit săptămâna trecută cu aceste vouchere de 50 de euro.
Suntem în dinamică. Avem o colaborare cu ministerul Finaţelor, dar şi cu ministerul Fondurilor Europene. Lucrăm pentru a pune în aplicare ceea ce coaliţia politică a acestui Guvern a hotărât”, a spus ministrul Muncii.
Referitor la cota unică, Budăi a reamintit că „pensionarii care au pensii până în 2.000 de lei au impozit 0.
Ce depășește 2.000 de lei avem un impozit 10%. Avem un impozit diferențiat şi la societăți comerciale: 16% pe profit, 1% pe venit. Avem de altfel şi taxarea pe sănătate tot din pachetul sprijin pentru România în care cei 200 de lei pe care îi punem la dispoziția mediului de afaceri să îi dea angajaților peste salariul minim să nu fie taxați.
Avem un salariu minim diferențiat în construcții, agricultură şi industria alimentară. Mai avem cei din IT care nu mai plătesc impozit. Deci nu mai este cotă unică în România de mult timp”, a explicat Marius Budăi, ministrul Muncii, la Sinteza Zilei de la Antena 3.
Sursa: dcbusiness.ro
Actualitate
Start-up Nation 2022: Ce finanțări pot primi firmele românești. Programul ar urma să fie lansat în iunie
Start-up Nation 2022: Ce finanțări pot primi firmele românești. Programul ar urma să fie lansat în iunie
După câteva amânări, programul Start-Up Nation ar urma să fie lansat în iunie. Firme aflate la început de drum, vor putea să obțină finanțare de până la 200 de mii de lei.
În bugetul programului, deși mult redus față de anii trecuți, sunt bani prevăzuți special şi pentru românii din diaspora. Trei mii de antreprenori ar putea beneficia de fonduri prin programul Start-Up Nation de anul acesta.
Sunt stabilite sumele care vor fi acordate prin acest program – 500 de milioane de lei pentru cei din țară plus 20 de milioane de lei pentru cei din diaspora. Un antreprenor va putea să obțină cel mult 200 de mii de lei și va trebui să contribuie cu 5% investiție proprie. Din banii primiți de la stat, antreprenorii își pot cumpăra aparatură și utilaje, dar pot acoperi și cheltuielile cu salariile și chiriile.
Potrivit unui răspuns pentru ȘtirileProTV dat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, instituția care gestionează platforma online de înscrieri la Start-Up nation, noua ediție a programului va fi lansată în iunie. Asta înseamnă o nouă amânare, față de datele vehiculate anterior. Potrivit autorităților, alte programe au devenit prioritare.
Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Anteprenoriatului și Turismului: “Va exista un pachet obligatoriu de 5 mii de euro pachet de digitalizare, practic sume care vor fi folosite în acest scop. Va fi un punctaj suplimentar pentru acele investiţii în componenta verde – în panouri fotovoltaice sau alte măsuri de genul acesta.”
În plus, spre deosebire de ceilalți ani, când antreprenorii care promiteau că fac multe angajări erau favorizați la obținerea fondurilor nerambursabile, acum contează cel mai mult domeniul de activitate, de pildă – producție, industrii creative până la IT şi comerţ.
Alinda Bănică, consultant de business: “O florărie este un business foarte greu, mai ales acum, în acest moment nu aș recomanda, pentru că sunt întârzieri foarte mari la transporturile de flori, aș inclina spre aranjamente florate. (Cât să investim la început?) Un 5 mii de lei, un 10 mii de lei un capital.”
Antreprenorii pot obţine şi fonduri private, puse la bătaie de investitori în serie, care pot ajunge să fie de ordinul sutelor de mii de euro, în cazul IT, de pildă.
Sandu Băbășan, investitor: “Ne-am propus ca în fiecare an să alegem cel puțin două echipe în zona de tech start-up pe care să le accelerăm, le oferim și finanțare, pe partener poate să depășească 100 de mii și obiectivul nostru e să depășească 3-400.000 per investiție.”
15 mii de firme au beneficiat până acum de fonduri prin Start-Up Nation, însă la ediția anterioară, antreprenorii și-au primit baii cu întârziere chiar și de doi ani.
Actualitate
BANI pentru 14 clădiri sau obiective istorice din Roșia Montană: Lista acestora, după includerea în UNESCO
BANI pentru 14 clădiri sau obiective istorice din Roșia Montană: Lista acestora, după includerea în UNESCO
Anul 2022 va fi unul benefic pentru patrimonial construit, aflat în pericol, din Roşia Montană. Un număr de 14 clădiri sau obiective istorice primesc în acest an finanţare din partea Ministerului Culturii, prin Timbrul Monumentelor Istorice 2022.
Finanţarea vine după decizia istorică din 2021, prin care Roşia Montană a fost inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Două clădiri primesc finanţare pentru intervenţii de urgenţă (Bisericile Greco-Catolică şi Romano-Catolică), iar alte două obiective aparţinând cultelor şi administraţiei locale (casa cantorului Bisericii Unitariene şi fostul cinematograf) primesc finanţare pentru elaborarea documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice.
Zece obiective (case tradiţionale, căminul cultural, biserici, monumentul funerar / comemorativ al lui Simion Balint şi un obiectiv arheologic – galeria romană din Orlea) au obţinut finanţare pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii curente, prin Apelul tematic Roşia Montană – patrimoniu UNESCO în pericol.
Au putut participa la această competiţie proiecte dedicate monumentelor istorice din Roşia Montană sau clădiri parte din siturile istorice clasate, aflate în proprietate privată sau publică, care au îndeplinit criteriile de eligibilitate stabilite prin ghidul aplicantului şi lege: valoarea clădirii, starea de conservare, importanţa pentru contextul comunitar, regional şi naţional dar şi în cadrul sitului UNESCO, co-finanţare, plan de măsuri de intervenţie, avizul/acordul Direcţiei Judeţene de Patrimoniu etc.
Galeria minieră Orlea din cadrul Muzeului Mineritului, Minvest SA Deva – Filiala Roşia Montană, primeşte pentru prima dată după mulţi ani finanţare pentru reparaţii la portal (finisaje), reparaţii ale planurilor înclinate de acces şi a galeriei orizontale (curăţare şi completare trepte şi rigole laterale, eliberare pământ (steril) şi reparaţii ale suprafeţelor de călcare), reparaţii şi reconfigurări ale sistemului de iluminat, a balustrăzilor şi refacere sprijinire din lemn demonstrativă. Biserica Romano-Catolică va beneficia de înlocuirea părţilor degradate ale şarpantei, revizuirea şi reaşezarea învelitorii, introducerea şorţurilor şi revizuirea sistemului de colectare şi dirijare a apelor pluviale.
Un alt proiect se referă la lucrări de întreţinere la mormântul lui Simion Balint, unul dintre revoluţionarii români care a luptat alături de Avram Iancu, în calitate de prefect al Legiunii Arieşului. Primăria Roşia Montană va primi bani pentru lucrări de reparaţii la clădirea vechiului cămin cultural, precum şi pentru eleborarea documentaţiei tehnico-economice pentru clădirea nr. 185, fostul cinematograf al localităţii.
Celalalte proiecte se referă la reparaţii la fosta şcoală confesională romano-catolică (Casa Albă), reparaţii la Biserica Unitariană, documentaţie tehnico-economică pentru Casa Cantorului Unitarian, intervenţii de urgenţă la Biserica Greco-Catolică, respective lucrări de reparaţii la casele cu nr. 331, 344, 324, 475 şi 451. Valoarea totală a proiectelor este de 926.000 de lei, termenul de finalizare fiind decembrie 2022.
-
Actualitateacum 19 ore
România se va îndrepta spre impozite mai mari. Adrian Vasilescu, BNR: „Veniturile din buget raportate la PIB sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană”
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Dosar penal pentru braconaj piscicol, pentru un bărbat din Alba. A fost depistat în timp ce pescuia în perioada de prohibiţie
-
Actualitateacum 23 de ore
Un primar dă BANI persoanelor care prezintă probe cu cetățeni care aruncă iresponsabil gunoiul
-
Actualitateacum 20 de ore
A plouat cu sancțiuni, la Sebeș: Au fost reținute 5 permise de conducere, un certificat de înmatriculare și au fost constate 3 infracțiuni de către polițiști, în acest weekend
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Accident rutier la Abrud: Un șofer „alcoolizat” a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un garaj și un autoturism
-
Curier Județeanacum 19 ore
Bazinul Olimpic din Alba Iulia: Închis pentru inițiere înot și agrement în perioada Campionatului Național de Polo, juniori III
-
Curier Județeanacum 18 ore
FOTO| Aniversarea a 30 de ani de activitate a Corului bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Aiud: Ansamblul vocal a fost organizat într-o formulă extinsă
-
Actualitateacum 23 de ore
CREȘTE salariul minim pentru angajații a două sectoare din România: Câți bani vor primi în mână
-
Ştirea zileiacum 15 ore
16-18 mai: Caravana mobilă pentru screeningul cancer de col uterin va ajunge zilele acestea în judeţul Alba. Programul caravanei
-
Actualitateacum 21 de ore
62 de trenuri electrice regionale noi, în valoare de peste 3,2 miliarde de lei: Autoritatea pentru Reformă Feroviară a lansat licitația în SEAP
-
Actualitateacum 12 ore
Tribunalul Alba ANULEAZĂ numirile managerilor de la Spitalul Orășenesc Câmpeni și Spitalul de Boli Cronice Câmpeni
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
16 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ