Rămâi conectat

Cultură Educație

7 centre educaţionale, inaugurate de Filantropia Ortodoxă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Problemele sociale cu care se confruntă ţara noastră, la ora actuală, au creat mari dificultăţi în procesul de învăţământ aflat, de mai mulţi ani, într-o continuă şi parcă nesfârşită schimbare. Realităţile economice şi greutăţile de care oamenii se lovesc zi de zi se reflectă, în mare parte, şi în domeniul educaţional, unde fenomenul abandonului şcolar ia amploare, mai ales în rândul familiilor cu mari dificultăţi financiare. Punerea şcolii pe planul doi duce, în majoritatea cazurilor, la renunţarea la educaţie.
Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia se implică în rezolvarea problemelor care duc la abandonul şcolar, deschizând, pe parcursul lunii mai 2011, şapte centre educaţionale pentru copii cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, proveniţi din familii cu posibilităţi materiale reduse şi cu risc major de renunţare la educaţia de stat. Cele şapte centre educaţionale au fost inaugurate în Alba Iulia, Timişoara, Lugoj, Făget, Deta, Sânnicolau Mare şi Sângeru de Pădure. În fiecare dintre aceste centre există un număr de 25 de copii care primesc zilnic hrană, burse sociale lunare, sprijin la realizarea temelor pentru acasă, susţinere în dezvoltarea personală, în formarea, ca oameni, după principii moral-creştine sănătoase şi în comunicarea eficientă între ei, totul în vederea unei bune integrări în societate. Aceste activităţi fac parte din proiectul „Reţea interregională de centre educaţionale” , demarat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Arhiepiscopia Timişoarei, D.G.A.S.P.C. Alba, D.G.A.S.P.C. Mureş, D.G.A.S.P.C. Timiş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Reghin, la nivelul regiunilor Centru şi Vest.
Deschiderea, în luna mai, a celor 7 centre educaţionale în localităţile amintite face parte dintr-o serie de acţiuni strategice, cu caracter interregional, în scopul creării unei reţele instituţionale de intervenţie, care, la vremea potrivită, să prevină eşecul educaţional, cauzat de lipsurile materiale, şi abandonul şcolar. Scopul activităţilor care se desfăşoară în aceste centre educaţionale este prevenirea părăsirii timpurie a şcolii şi menţinerea în sistemul de educaţie a 500 de elevi din regiunile Centru şi Vest, urmărindu-se crearea unei reţele de 16 centre educaţionale în judeţele Timiş, Alba şi Mureş. Primele 9 centre educaţionale de acest fel şi-au început activităţile şcolare şi sociale în luna noiembrie 2010, cu 225 de copii.
Grija şi preocuparea Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia pentru educaţia copiilor care provin din familii cu nevoi sociale sunt expresia desăvârşită a iubirii şi a comuniunii care îşi au izvorul în Biserică şi care se dăruiesc în mod practic şi vizibil semenului aflat în suferinţă, lipsuri sau necazuri, atât trupeşti cât, mai ales, sufleteşti.  (L.S.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

FOTO| Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie

Clasa a XI-a B este clasa care deține în acest an școlar distincția „Robert Schuman”, distincție care se oferă clasei cu cele mai bune rezultate la învăţătură. Elevii au reușit să obțină la finalul clasei a X-a, anul școlar 2022 – 2023, cea mai mare medie din colegiul militar, 8,94.

Citește și: Ce vacanțe vor mai avea în anul școlar 2023-2024

Performanțele școlare sunt mereu apreciate și recompensate, astfel că în tradiția colegiului, pe lângă diploma de merit oferită și premierea în cadru festiv a clasei, care obține cea mai mare medie generală, se regăsește și excursia recompensă, într-o destinație aleasă de către colectivul de elevi.

Astfel, în perioada 11 – 12 noiembrie, elevii clasei clasei a XI-a B împreună cu doamna dirigintă Anamaria Fuia au petrecut momente frumoase în excursie la Timișoara, ca răsplată pentru eforturile depuse în anul școlar precedent prin obținerea celei mai mari medii din colegiu.

Citește și: FOTO| Săli de clasă moderne pentru cei 240 de elevi ai ciclului gimnazial de la Colegiul „Lucian Blaga” din Sebeș: Finanțare prin PNRR

Vorbind despre rezultatele școlare obținute, șeful clasei, elev caporal Flavius Taflan, mărturisește că totul se datorează colectivului unit, ambiției și efortului stăruitor depus de fiecare elev în parte.

„Noi, clasa a XI-a B, suntem un colectiv unit. Încă din momentul în care am pășit în acest colegiu militar și am intrat în sala de clasă, ne-am dat seama că avem în comun o mulțime de lucruri. În numeroasele dificultăți apărute pe parcurs, atât la nivel de clasă, cât și individuale, ne-am susținut unii pe ceilalți în mod necondiționat, știind că numai împreună vom putea reuși.

Am legat prietenii durabile și am ajuns să ne simțim ca într-o mare familie.

Citește și: FOTO: Elevii Școlii ”Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, vizită la Stația de tratare a apei Sebeșel și Stația de epurare a apelor uzate Alba Iulia

Obținerea celei mai mari medii din colegiu a fost mereu unul dintre obiectivele noastre principale. Indiferent de materia la care excelează, fiecare dintre noi a contribuit la atingerea lui, prin împărtășirea propriilor cunoștințe și deprinderi. Concurența nu a făcut decât să ne motiveze și mai mult, astfel că implicarea noastră a fost una deplină, iar odată obținută această performanță, ne dorim să ne menținem poziția de frunte în clasamentul colegiului și pe viitor.

Rezultatele muncii noastre nu s-au lăsat prea mult așteptate. Weekendul trecut am mers într-o bine-meritată excursie la Timișoara, ca răsplată pentru toate eforturile depuse. O plimbare prin centrul vechi al orașului și apoi prin parcul botanic, câteva ore de relaxare la Aqua Park și o cină într-o ambianță selectă, au fost momentele care ne-au adus bucurie și dorința de a mai organiza astfel de excursii. Amintirile pe care le-am creat cu această ocazie sunt dintre cele mai frumoase”, a spus elev caporal Flavius Taflan.

Excursia recompensă nu vine doar ca o apreciere a efortului depus ci și ca o încurajare de a continua performanțele școlare. Felicitări tuturor pentru reușită și mult succes în continuare!


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare