Rămâi conectat

Cultură Educație

7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătăţii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Începând cu anul 1950, la fiecare 7 aprilie, se marchează Ziua Mondială a Sănătăţii care reprezintă, pentru întreaga lume, oportunitatea de a se concentra asupra unei probleme de sănătate publică prioritare la nivel global în viziunea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Pentru anul acesta tema acestei zile este: Rezistenţa la agenţii antimicrobieni (Antimicrobian Resistance – RAM). Prin intermediul sloganului „Acţionează astăzi ca să poţi vindeca şi mâine” se lansează un apel pentru intensificarea angajamentului global la protejarea eficienţei acestor medicamente esenţiale în tratarea bolilor infecţioase, în beneficiul generaţiilor viitoare.
„RAM apare atunci când microorganisme precum bacteriile, fungii, virusurile şi paraziţii se modifică astfel încât medicamentele antimicrobiene (între care antibioticele – A, folosite împotriva bacteriilor) îşi pierd eficienţa din cauza adaptării naturale a microbilor sau a uzului impropriu al medicamentelor (doze improprii sau tratamente incomplete). Microbii deveniţi rezistenţi la multipli agenţi antimicrobieni – adesea numiţi superbugs – sunt mai ales de temut, întrucât o infecţie multirezistentă netratabilă poate ucide, iar până atunci se poate răspândi şi genera costuri uriaşe pentru indivizi şi societate. Între microbii rezistenţi la antibiotice se numără azi bacterii precum Escherichia coli, Myobacterium tuberculosis (cauza TBC), Neisseria gonorrhoeae (cauza gonoreii), Staphylococcus aureus şi Streptococcus pneumoniae – dacă este vorba de comunităţi, sau  Enterococcus faecium şi Enterococcus faecalis – dacă este vorba de spitale”, se precizează într-un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică Alba (DSP). În Uniunea Europeană 25 000 de persoane din 400 000 infectate în fiecare an recent mor din cauza unor infecţii bacteriene grave şi rezistente la antimicrobieni, cele mai multe dobândite în unităţile spitaliceşti (nozocomiale). Românii sunt printre europenii cei mai puţin informaţi privind ineficienţa antibioticelor împotriva virusurilor şi obţin cel mai uşor antibiotice fără să treacă pe la medic – factori care generează consum abuziv de antibiotice şi în ultima instanţă rezistenţa la agenţii antimicrobieni în comunităţi. În privinţa căilor de urmat, Ministerul Sănătăţii s-a adresat recent managerilor şi medicilor din spitale, medicilor de familie, publicului şi mass-mediei pentru a colabora în promovarea folosirii adecvate a antibioticelor şi informarea pacienţilor despre rezistenţa la antibiotice şi alte riscuri ale utilizării lor incorecte incluzând efectele adverse.
„La nivelul judeţului nostru infecţiile nosocomiale raportate în anul 2010, s-au cifrat la 76. Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii 2011, DSP Alba organizează prin Compartimentul său de Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii în parteneriat cu: Servicul de Epidemiologie, Colegiul Medicilor Alba, Colegiul Medicilor Dentişti, Colegiul Farmaciştilor Alba, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – filiala Alba o serie de acţiuni printre care un seminar «Rezistenţa la agenţii antimicrobieni» la Spitalul Judeţean de Urgenţă ţintind schimbul de informaţie şi experienţă privind RAM în practica medicală în judeţul nostru, având ca invitaţi autorităţi ştiintifice, responsabili medicali, manageri şi medici de spitale, medici de familie şi farmacişti. De asemenea, vom derula activităţi de informare, educare comunicare adresate pacienţilor şi aparţinătorilor din spitale prin amenajarea de standuri tematice în holurile spitalelor, vom distribui fluturaşi, pliante, broşuri tematice prin cabinetele medicilor de familie”, a precizat directorul DSP Alba, dr. Horea Timiş. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

FOTO| Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie

Clasa a XI-a B este clasa care deține în acest an școlar distincția „Robert Schuman”, distincție care se oferă clasei cu cele mai bune rezultate la învăţătură. Elevii au reușit să obțină la finalul clasei a X-a, anul școlar 2022 – 2023, cea mai mare medie din colegiul militar, 8,94.

Citește și: Ce vacanțe vor mai avea în anul școlar 2023-2024

Performanțele școlare sunt mereu apreciate și recompensate, astfel că în tradiția colegiului, pe lângă diploma de merit oferită și premierea în cadru festiv a clasei, care obține cea mai mare medie generală, se regăsește și excursia recompensă, într-o destinație aleasă de către colectivul de elevi.

Astfel, în perioada 11 – 12 noiembrie, elevii clasei clasei a XI-a B împreună cu doamna dirigintă Anamaria Fuia au petrecut momente frumoase în excursie la Timișoara, ca răsplată pentru eforturile depuse în anul școlar precedent prin obținerea celei mai mari medii din colegiu.

Citește și: FOTO| Săli de clasă moderne pentru cei 240 de elevi ai ciclului gimnazial de la Colegiul „Lucian Blaga” din Sebeș: Finanțare prin PNRR

Vorbind despre rezultatele școlare obținute, șeful clasei, elev caporal Flavius Taflan, mărturisește că totul se datorează colectivului unit, ambiției și efortului stăruitor depus de fiecare elev în parte.

„Noi, clasa a XI-a B, suntem un colectiv unit. Încă din momentul în care am pășit în acest colegiu militar și am intrat în sala de clasă, ne-am dat seama că avem în comun o mulțime de lucruri. În numeroasele dificultăți apărute pe parcurs, atât la nivel de clasă, cât și individuale, ne-am susținut unii pe ceilalți în mod necondiționat, știind că numai împreună vom putea reuși.

Am legat prietenii durabile și am ajuns să ne simțim ca într-o mare familie.

Citește și: FOTO: Elevii Școlii ”Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, vizită la Stația de tratare a apei Sebeșel și Stația de epurare a apelor uzate Alba Iulia

Obținerea celei mai mari medii din colegiu a fost mereu unul dintre obiectivele noastre principale. Indiferent de materia la care excelează, fiecare dintre noi a contribuit la atingerea lui, prin împărtășirea propriilor cunoștințe și deprinderi. Concurența nu a făcut decât să ne motiveze și mai mult, astfel că implicarea noastră a fost una deplină, iar odată obținută această performanță, ne dorim să ne menținem poziția de frunte în clasamentul colegiului și pe viitor.

Rezultatele muncii noastre nu s-au lăsat prea mult așteptate. Weekendul trecut am mers într-o bine-meritată excursie la Timișoara, ca răsplată pentru toate eforturile depuse. O plimbare prin centrul vechi al orașului și apoi prin parcul botanic, câteva ore de relaxare la Aqua Park și o cină într-o ambianță selectă, au fost momentele care ne-au adus bucurie și dorința de a mai organiza astfel de excursii. Amintirile pe care le-am creat cu această ocazie sunt dintre cele mai frumoase”, a spus elev caporal Flavius Taflan.

Excursia recompensă nu vine doar ca o apreciere a efortului depus ci și ca o încurajare de a continua performanțele școlare. Felicitări tuturor pentru reușită și mult succes în continuare!


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare