Rămâi conectat

Actualitate

Volei Club Alba Blaj – povestea performanţei realizate într-un timp record *”Mica Romă” este cea mai mică localitate pătrunsă în elita voleiului feminin autohton

Publicat

în

Volei Club Alba Blaj, echipă înfiinţată în vara anului 2011 a făcut performanţă într-un timp record şi a acces pe prima scenă. Echipa din „Mica Romă” a „ars” etapele, a pornit la drum cu Alexandru Man pe bancă, a trecut precum expresul prin eşalonul secund şi a acces în elita voleiului autohton, după un marş invincibil, ce a cuprins 17 victorii din tot atâtea partide susţinute. Promovarea în Divizia A1 a fost sărbătorită duminică pe „Câmpia Libertăţii”, alături de localnici, iar fetele antrenorilor Liliana Bogendorfer şi Emil Ciufudean au primit o binemeritată vacanţă.

*Buget de 700.000 de lei în acest sezon

Gruparea blăjeană a avut în spate sprijinul financiar oferit de primăria municipiului Blaj şi Consiliul Judeţean Alba, bugetul sezonului încheiat ajungând la aproximativ 700.000 de lei (incluzând aici cheltuielile cu echipa, dar şi cu modernizările celor două săli de sport din Blaj). „Practic noi am investit cu tentă pe termen lung, ne-am făcut echipă în eşalonul secund, dar care are valoare de prima scenă. Şi nu ne vom opri aici, căutăm să mai aducem 3-4 jucătoare, pentru a ne întări efectivul. După părerea mea, acum în acest moment suntem valoric undeva între locurile 6-8 în Divizia A1„, a spus Sergiu Ştefănescu, preşedintele executiv al VC Alba Blaj.

Elit - Gustul Desăvârșit

În campania de promovare, antrenorii Liliana Bogendorfer şi Emil Ciufudean au mizat pe Melinda Dobeş, Alexandra Ciontoş, Alina Covrig, Roxana Lupu, Andreea Niţulescu/ cpt, Laura Mastahac (decana de vârstă, la 31 de ani), Oana Duţă, Valentina Rusu – ce au mai evoluat în primul eşalon (la cluburi precum  CSU Medicina Târgu-Mureş, Penicilina Iaşi, Ştiinţa Bacău, SCM U Craiova, Unic Piatra Neamţ, Pro Volei Botoşani, Universitatea Cluj, Rapid Bucureşti), Alexandra Biriş, Sorina Mocan, Ioana Vodă, Andra Resiga, Delia Pădurean şi Ramona Rus.

*VEZI GALERIE FOTO

Până acum, Blajul nu exista pe harta voleiului românesc, dar ne mândrim că suntem cea mai mică localitate care va fi reprezentată pe prima scenă, noi având în jur de 20.000 de locuitori”, a mai adăugat Ştefănescu.

*Piramida performanţei

Centrul de Excelenţă în volei pentru juniori  înfiinţat în 2011 şi considerat o pepinieră a viitorului reprezintă baza piramidei. De curând echipa CSŞ Blaj a devenit vicecampioană naţională la cadete, avându-le în efectiv pe Ioana Vodă, Alexandra Biriş, Ramona Rus, Delia Pădurean şi Sorina Mocan (echipiere ale VC Alba Blaj)! De altfel Biriş împreună cu Mocan sunt componente ale lotului naţional de junioare (categoria superioară de vârstă)  şi alături de  Rus  sunt cooptate şi  reprezentativa de cadete. „Noi ne aflăm doar la început de drum, suntem conştienţi de ce ne aşteaptă, că vom lupta cu cluburi mult mai puternice financiar decât noi. Însă avem un mare atuu: am dovedit în acest sezon că ne ţinem de cuvânt şi sunt convins că o să fim asaltaţi de jucătoare care doresc să joace la noi„, a conchis Ştefănescu.

Dan HENEGAR

Foto Robert GHERGU

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

OMS se reunește de urgență, din cauza virusului variola maimuței

Publicat

în

OMS se reunește de urgență, din cauza virusului variola maimuței

Virusul variola maimuței stârnește îngrijoare la nivel mondial, iar în CDC-ul din SUA a emis alertă, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății are o întrunire de urgență.

În New York, autoritățile au recomandat cetățenilor să poarte mască pe stradă, asta după ce au fost confirmate 6 cazuri pe întreg teritoriul SUA, informează DailyMail.

Între timp, CDC a emis o alertă în care îndeamnă medicii și departamentele de sănătate să fie „vigilenți” pentru cazurile de variola maimuței, pe fondul răspândirii globale crescute.

Elit - Gustul Desăvârșit

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a organizat o întâlnire de urgență pentru a discuta recentul focar „fără precedent”, după ce peste 100 de cazuri au fost confirmate sau suspectate în Europa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ministrul Educației: Cei care vor intra în clasa a V-a şi a IX-a vor intra pe un altfel de sistem – un cu totul altfel de Bacalaureat

Publicat

în

Ministrul Educației: Cei care vor intra în clasa a V-a şi a IX-a vor intra pe un altfel de sistem – un cu totul altfel de Bacalaureat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că cei care vor intra în clasele a IX-a şi a V-a în anul şcolar următor vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în programul „România Educată”, iar rezultatele se vor vedea abia în 2027, după primul ciclu de patru ani.

Sorin Cîmpeanu a vorbit, sâmbătă, într-o emisiune la Digi24, despre schimbările din sistemul de educaţie, el făcând referire la programul „România Educată”, relatează News.ro.

„Cei care vor intra în clasa a IX-a vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în Programul România Educată. De asemenea, cei care vor intra în clasa a V-a , vor intra pe un altfel de sistem. Dacă intră în anul 2023 pe un altfel de sistem, înseamnă că primele lucruri cu adevărat finalizate vor fi în anul 2027, după un ciclu de 4 ani. Respectiv un cu totul altfel de bacalaureat, o generalizare a standardizării evaluării, o generalizare a proceselor de digitalizare în educaţie, o formare a cadrelor didactice din perspectiva pedagogiei digitale, un procent mult ameliorat din perspectiva evaluării şcolare. Acestea trebuie privite în raport şi cu termenul de 2026, înainte de 2027 când se finalizează toate proiectele educaţionale din PNRR aflate sub tutela României Educată”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Întrebat care este scopul, Cîmpeanu a explicat că este vorba de calitate şi performanţă în educaţie.

„Proiectul are două obiective majore. Unul este calitatea şi performanţa în educaţie, cel de-al doilea este echitatea în educaţie. Accesul tuturor la educaţia de calitate. Aceste două lucruri, cu siguranţă, vor putea să amelioreze semnificativ nivelul de analfabetism funcţional (…) Am insistat să nu pierdem acest an, să nu aşteptăm anul 2024 termenul până la care Ministerul Educaţiei s-a angajat ca din PNRR, componenta de digitalizare, care are 1,13 miliarde euro finanţare, să aibă propria platformă de testare standardizată. Acum, în România, există o platformă de testare standardizată. De ce să nu o folosim acum la nivel pilot aşa încât să începem generalizarea acestei evaluări standardizate atunci când vom avea propria platformă la Ministerul Educaţiei. Altfel, în 2024 ar trebui atunci să trecem la testarea evaluării standardizate”, a declarat Cîmpeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Școlile din România schimbă tablele clasice. Se renunță la cretă și burete

Publicat

în

Școlile din România schimbă tablele clasice. Se renunță la cretă și burete

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că se doreşte schimbarea tablelor şcolare clasice, cu cretă, cu table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. Cu ajutorul acestor table, elevii vor putea, în timp real, să preia informaţiile pe laptop, tabletă sau telefonul mobil.

Sorin Cîmpeanu a declarat, sâmbătă, la Digi24 că rolul profesorului s-a schimbat şi că acesta trebuie să aibă rolul de indrumător al elevului, informează News.ro.

”Ne propunem înlocuirea tablei clasice cu cretă şi butere de către table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. De ce profesorul va trebui şi va înţelege că rolul s-a schimbat, că trebuie să aibă o componentă mai puternică de facilitator de învăţare, de îndrumare a elevilor între acele surse de informare care sunt atât de multe şi atât de la îndemână, dar nu sunt toate bune. Rolul profesorului este acela de a-i îndruma pe elevi”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministrul Educaţiei a explicat care sunt beneficiile unei table interactive.

”Având o tablă interactivă, chiar şi profesorii care nu au competenţe digitale atât de dezvoltate vor putea să scrie cu markerul pe tablă exact aşa cum scriau cu creta pe tablă. Elevii vor avea avantajul, dincolo de dispariţia buterelui, pentru că e clar că se pot şterge mai uşor şi într-o manieră protectoare pentru mediu, ele vor putea să fie preluate pe orice dispozitiv al elevilor. Cum spuneam, laptop, tabletă, chiar şi pe telefon, ceea ce se predă. Vor putea avea acces chiar şi în acele situaţii speciale când nu vor putea să vină la şcoală, îşi vor putea descărca în timp real, lecţia. Acesta este avantajul unei simple table interactive”, a declarat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a precizat că profesorii vor avea la îndemână şi motoare de căutare pentru a le exemplifica elevilor cu imagini video, mai uşor de reţinut.

”Mai apoi, sunt convins că fiecare profesor, având la îndemână acel motor de căutare, atunci când va avea nevoie, va dori să explice la fizică, la chimie, biologie, o singură căutare îl vor duce către experimente disponibile în format video care vor fi mai atrăgătoare pentru elevi, pe de altă parte mult mai eficiente din perspectiva competenţelor pe care elevul trebuie să şi le însuţească în urma acelor lecţii. Asta însemană o transformare a abordării profesorilor”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul a subliniat şi nevoia de o salarizare motivantă a profesorilor.

”Pentru că e o utopie să îţi doreşti o educaţie de calitate fără profesori, după cum este la fel de utopic să îţi doreşti profesori buni, absolvenţi ai universităţilor, dintre cei mai buni, care să îmbrăţişeze cariera didactică, fără o salarizare motivantă. E nevoie de resurse financiare. Sigur, le cerem mai mult profesorilor, dar trebuie să le si oferim. Va trebui să fie, în opinia mea, 25 la sută din salariul maxim din grila bugetară, alţii spun salariul mediu pe economie (…) Evaluarea cadrelor didactice se schimbă, titularizarea nu cred că este un lucru pe care trebuie să îl schimbăm”, a declarat Sorin Cîmpeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare