Rămâi conectat

Sport

Visul american a devenit un coșmar, din cauza pandemiei de coronavirus! Andrei Zăgrean, fostul golgheter al Unirii Alba Iulia: “Este o încercare dificilă, o răscruce”

Dan HENEGAR

Publicat

în

Andrei Zăgrean, fostul golgheter al Unirii Alba Iulia, s-a stabilit din 2015 în Statele Unite după ce a câștigat la Loteria Vizelor. Locuiește la Raleigh, capitala statului Carolina de Nord, alături de soția sa Ana Maria, iar “visul american” reprezintă o a doua șansă, după ce a rupt-o cu fotbalul din România.

Mapamondul este zguduit de răspândirea pandemiei de coronavirus, iar USA a ajuns pe o nedorită primă poziție la nivel mondial, cu aproximativ 435.000 de cazuri și peste 14.000 de decese, conform informațiilor recente.

Lucrurile au luat-o razna și în “țara tuturor posibilităților”, unde bilanțul este unul apăsător, SUA devenind epicentrul pandemiei globale, la mai bine de două luni de la raportarea primului caz de coronavirus, adunând mai mult decât Italia și Spania la un loc, cele mai afectate state europene.

Mutarea în Statele Unite a reprezentat o a doua șansă pentru Andrei Zăgrean, principalul marcator al Unirii la ultima campanie de promovare în Divizia A, în 2009. Vicecampion cu Poli Timișoara în 2011, Zăgrean lucrează în SUA pentru o companie aeriană, mai având și un al doilea job, o firmă ce activa în online, căreia i-a scăzut acum vânzările cu 80 la sută. “Încercăm să ne protejăm cât de mult putem, luăm vitamina C, mâncăm multe legume, ne spălăm foarte des pe mâini”, a spus Andrei (33 de ani). Deocamdată merge la muncă, la aeroport, deși numărul curselor s-au redus drastic, decolând avioane cu numai 5-7 pasageri la bord.

De curând, la începutul acestui an, familia Zăgrean și-a cumpărat o casă, iar principala preocupare, pe lângă sănătate, este preocuparea gestionări situației financiare cu grijă pentru următoarele 2-3 luni, în condițiile în care situația a devenit extrem de îngrijorătoare în privința locurilor de muncă.

*”Parcă s-a oprit timpul, e o nebuloasă”

Este o nebuloasă, parcă s-a rupt filmul și s-a oprit timpul. Lumea este foarte speriată, se simte îngrijoarea și teama. Trăim o încercare dificilă, o răscruce, dintr-odată cotidianul a căpătat alte conotații”, a transmis Andrei. În SUA efectele economice sunt extrem de grave, a crescut rata șomajului, totul este incert, s-au închis afacerile considerate neesențiale în acest moment (cafenele, baruri, papetării etc), se restrânge drastic activitatea. Statul american îți permite să stai acasă însă ești plătit cu numai 25 la sută din salariu, în vreme ce alte companii au închis porțile și au trimis oamenii în șomaj.

Toată lumea reduce cheltuielile, ține de bani, pentru că totul este incert, te gândești la ce se întâmplă în viitor. Suferă companii mari și populația este apăsată de grija zilei de mâine. Nu știi până când să îți faci planuri, cât mai durează nebunia și cum supraviețuim”, a mai adăugat jucătorul ce a debutat în Divizia A în 2005, la Constanța, în tricoul Unirii Alba Iulia.

Acesta a renunțat la carieră în 2012, pe când se afla sub contract cu ACS Poli Timișoara, din pricina unor diferende cu Marian Iancu, după ce a evoluat la CS Zlatna, Metalul Aiud, Unirea Alba Iulia (2005-2009), Internațional Curtea de Argeș, Silvania Șimleu Silvaniei, Politehnica Timișoara sau Voința Sibiu. “Nu te testează nimeni dacă nu ai simptome. Vor să limiteze răspândirea, să protejeze sistemul medical anticipând că vin momente mult mai dificile”, a precizat albaiulianul.

Nu e izolare impusă, dar se văd efectele. Parcările sunt pline de autoturisme, lumea nu mai circulă atât de mult, se restrâng activitățile. La magazinele cu materiale de construcții este mai aglomerat decât la cele cu profil alimentar, însă se păstrează distanța de 5 metri între persoane, iar cititoarele de carduri din magazine sunt dezinfectate după fiecare client. Mai nou se sugerează că purtatul măștii la ieșirea din casă ar fi o măsură mai bună pentru protecție”, a mai povestit Andrei.

De dincolo de Atlantic, efectele pandemiei de COVID-19 se simt în primul rând în plan economic, întrezărindu-se vremuri grele pentru americani, SUA fiind foarte aproape să-și piardă statutul de principală putere mondială. Departe de casă, Andrei transmite un mesaj românilor greu încercați în această perioadă: “Să fim responsabili, să ne protejăm, să încercăm, împreună, să depășim aceste momente dificile!”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Volei Alba Blaj, în semifinalele Diviziei A1

Dan HENEGAR

Publicat

în

Calificare în semifinalele Diviziei A1 pentru Volei Alba Blaj Volei Alba Blaj a câștigat seria cu Dinamo București în minimum de seturi și s-a calificat în semifinalele Diviziei A1 la volei feminin. După 3-1, la Blaj, campioana în exercițiu s-a impus cu 3-0 (28-26, 25-21, 25-21) în disputa din Capitală cu Dinamo. În primul parțial, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea