Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Ştirea zilei

VIDEO: Soții Laviniu și Teodora, militari ai batalionului din Alba Iulia care au impresionat Armata cu povestea lor de dragoste, la Radio Unirea FM: Ziua Armatei este ziua noastră la fel cum 1 Decembrie e ziua românilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Sublocotenenții Laviniu și Teodora Venter, soț și soție, care au impresionat Armata României cu povestea lor de dragoste, au fost prezenți, marți, la Radio Unirea Alba Iulia, unde au vorbit despre Ziua Armatei Române, sărbătorită în 25 octombrie.

Povestea de iubire dintre cei doi a început în anul 2012 pe când urmau cursurile Academiei Forțelor Terestre din Sibiu. Între timp, ei au hotărât să-și unească destinele și au ajuns militari ai Batalionului Geniu 136 Apulum.

În contextul în care încep manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Armatei României, cei doi au fost invitați în studioul Unirea FM.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Ziua Armatei României este ziua noastră la fel cum ziua de 1 Decembrie e ziua Națională a Românilor. Ne încarcă cu o anumită emoție și cu o stare de bine, dar de asemenea trebuie să ne aducem de ostașii căzuți la datorie, de înaintașii noștri care au luptat ca această zi să devină Ziua Armatei Române”, a spus Laviniu Venter.

https://www.facebook.com/radiounirea.ro/videos/1706689466009910/

Întrebată ce semnifică această zi pentru români, Teodora a răspuns: ”Pentru români, data de 25 octombrie, este ziua în care țara își sărbătorește Armata, pe cei care au fost și sunt în slujba ei. La 25 octombrie 1944, Armata României a încheiat cu succes campania de eliberare a teritoriului național, la care au participat cu succes peste peste 520.000 de militari, între care peste 58.330 au fost uciși, răniți sau declarați dispăruți. Unitățile românești nu s-au oprit și au continuat acțiunile militare pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, alături de trupele aliate, contribuind prin jertfe și sacrificii la victoria obținută la 9 mai 1945 ce a marcat sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa. Cu ocazia acestei sărbători a Armatei României se cuvine să se organizeze în fiecare garnizoană  activități culturale, adunări festive, ceremonii militare, acțiuni de promovare a carierei militare și prezentări de tehnică, armament și echipamente militare”.

De asemenea, Laviniu a vorbit și despre activitățile derulate de Batalionul 136 Geniu Apulum, cu această ocazie: ”La fel ca în fiecare an, participă la sărbătorirea Zilei Armatei României printr-o serie de manifestații. Anul acesta distingem binecunoscutul proiect ”Armata în Școli”. Militari ai Batalionului împreună cu militari din cadrul Biroului de Informare și Recrutare de la Centrul Militar Județean Alba vor participa la școli din orașul Cugir și le vor vorbi tinerilor despre tipurile de misiuni executate în teatrele operații de către militarii români, despre programul de instruire dinainte de plecarea în misiune”.

Frumuseţea şi simplitatea celor doi tineri au fost o sursă de inspiraţie, anul trecut, pentru reprezentanţii Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea, dovadă în acest sens stă faptul că povestea celor doi a fost „culeasă” şi redactată de maiorul Florentin Duman şi postată ulterior pe blogul Ministerului Apărării Naţioanale (www. armataromaniei.ro).

Povestea de iubire dintre cei doi a început timid, în timpul primului an la Academia Forţelor Terestre. În ziua în care au optat pentru arma de geniu au ieşit prima oară la un suc, dar în calitate de amici. A urmat o perioadă de zbucium sufletesc, Laviniu oscilând între dorinţa de a-şi împărtăşi simţămintele şi nevoia de a se impune în faţa colegei ambiţioase şi deloc uşor de impresionat.

“Ziua aceea (n.r. 12 octombrie 2012) a fost punctul nostru de plecare, am optat pentru aceeaşi armă, geniu. Acum suntem nedespărţiţi. În ziua aceea a fost prima noastră ieşire la un suc şi o cafea, făceam deja primii paşi împreună.Ulterior am dezvoltat o relaţie de amiciţie, cu unele neînţelegeri pe alocuri, dat fiind faptul că eu eram şef de clasă şi ea avea sector la clasă. Îmi era foarte greu să mă impun ca şef când în suflet purtam emoţia iubirii neîmpărtăşite încă”, a povestit Laviniu Venter pentru sursa citată .

Luni întregi, tânărul a continuat să-i facă mici surprize Teodorei, de la dulciuri până la flori lăsate pe pervazul ferestrei: “Din când în când îi dăruiam câte o ciocolată, mă comportam ca un adolescent, o chemam jos, în faţa pavilionului să i-o ofer, apoi plecam brusc fară sa scot vreun cuvânt, doar inima bătea foarte tare, cuvinte nu mai aveam nici cât să spun un simplu „Bună” sau „Poftim, ţi-am cumpărat ceva dulce”, nimic, eram mut de emoţii Şi, tot aşa până într-o seară când, cu emoţiile în frâu i-am spus că îmi place de ea, seara în care i-am lasat o lalea pe pervaz, la capul patului ei, fară să ştie că e de la mine. Aşa am ţinut-o până pe 8 mai 2013 în semestrul II al anului I, când am început efectiv relaţia de prietenie”.

După absolvirea Academiei, cei doi sublocotenenţi Laviniu Venter şi Teodora Cătălina Pătruşcă au ajuns la Centrul de Instruire pentru Geniu şi EOD „Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea, unde au urmat un curs de bază pentru ofiţerii de geniu.

Cei doi s-au căsătorit în 2016.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

ASTĂZI| BACALAUREAT 2022, sesiunea de toamnă: Absolvenții vor susține Proba obligatorie a profilului. Calendarul examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
ASTĂZI| BACALAUREAT 2022, sesiunea de toamnă: Absolvenții vor susține Proba obligatorie a profilului. Calendarul examenului

Miercuri, 17 august, are loc proba obligatorie a profilului în cadrul examenului de Bacalaureat 2022, sesiunea august-septembrie. Absolvenții de liceu s-au putut înscrie în perioada 18-25 iulie. Conform metodologiei, accesul candidaților în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30.

Pentru examenul de BAC 2022 se aplică prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de Bacalaureat – 2011, conform Ministerului Educației.

Elit - Gustul Desăvârșit
Timpul destinat pentru elaborarea unei lucrări scrise este de 3 ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

La probele scrise, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru. La disciplinele “Matematică” și “Geografie”, elevii pot să utilizeze instrumente de desen, după cum este menționat în metodologie.

Le este interzis candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, potrivit ordinului de ministru 5.151/2021. Ei au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

De asemenea, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, potrivit ordinului 5151/2021.

Nu este permisă folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se folosește numai hârtia distribuită candidaților de către asistenți.

Cei care încalcă regulile de mai sus vor fi eliminați din examen și nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat, fără a se lua în calcul sesiunea specială, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu.

După ce s-au terminat cele 3 ore, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.

Cei care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.

Cum corectez o greșeală

Elevii care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală, conform metodologiei. În cazul în care unii candidați, din diferite motive, doresc să-și transcrie lucrarea, fără să depășească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenți în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite inițial se anulează pe loc de către asistenți, menționându-se pe ele “Anulat”, se semnează de către asistenți și se păstrează în condițiile stabilite pentru lucrările scrise.

Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii în prima sesiune a examenului de bacalaureat 2022 pot fi consultate aici.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2022
 • 18 – 25 iulie 2022: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
 • 16 august 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
 • 17 august 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă
 • 19 august 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
 • 22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
 • 1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

PROGRAM de vizite la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, în contextul riscului de transmitere Covid: Recomandări pentru aparținători

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

PROGRAM de vizite la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, în contextul riscului de transmitere Covid: Recomandări pentru aparținători

Accesul vizitatorilor la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia este limitat pentru protecția pacienților, având în vedere persistența riscului de transmitere a virusului SARS-CoV-2. Aparținătorii au obligația să poarte echipament de protecție (mască, halat de vizitator, botoșei) și să respecte, în contextul epidemiologic, următorul

PROGRAM de VIZITĂ:

LUNI – VINERI: 16:00 – 18.00
SÂMBĂTĂ-DUMINICĂ: 15.00 – 18.00

Elit - Gustul Desăvârșit

Este recomandat ca vizita în spital să nu depășească 15 minute. De asemenea, este posibil ca vizitatorilor să li se solicite să aștepte pentru a se evita supraaglomerarea saloanelor.

Mulțumim aparținătorilor pentru înțelegere! Vă asigurăm că măsurile adoptate sunt, în primul rând, pentru protecția pacienților. De aceea, vă rugăm să respectați toate indicațiile personalului medical cu ocazia vizitei!

Multă sănătate, tuturor!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cum a dat un samsar de mașini din Alba „țepe” de zeci de mii de euro. Ce au decis magistrații

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Cum a dat un samsar de mașini din Alba „țepe” de zeci de mii de euro. Ce au decis magistrații

Un bărbat din Alba a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Alba Iulia la pedeapsa de 1 an şi 5 luni închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

În actul de sesizare s-a arătat, în esență, că în cursul lunii februarie, anul 2018, inculpatul a indus în eroare pe reprezentantul unei firme cu privire la intenția de a intermedia achiziționarea a trei autovehicule din Germania, în scopul de a obține un folos patrimonial injust, cauzând astfel persoanei vătămate un prejudiciu în cuantum de 41.705,88 euro.

Totodată în cursul lunii februarie, anul 2019 a indus în eroare persoana vătămată, cu care a încheiat o convenție având ca obiect achiziţionarea unui autoturism marca Opel, primind prin intermediul inculpatei suma de 1.500 de euro, iar ulterior nu a mai livrat autoturismul și nici nu a rambursat persoanei vătămate suma de 1.500 de euro.

Elit - Gustul Desăvârșit

Fiind audiat în cursul urmăririi penale, administratorul firmei, a declarat că, în cursul lunii februarie, anul 2018, a convenit cu inculpatul ca acesta să intermedieze achiziționarea de către societate a trei autoturisme marca Skoda din Germania. Administratorul persoanei vătămate a primit prin intermediul aplicației WhatsApp trei contracte de vânzare-cumpărare completate și semnate de inculpat, pentru trei autoturisme marca Skoda, în schimbul prețurilor de 16.000 euro, 16.000 euro și 9,705,88 euro, cu indicarea seriilor de șasiu. În baza acestor documente, persoana vătămată a achitat inculpatului prin viramente bancare la datele de 23.02.2018 și 01.03.2018 suma totală de 41.705,88 euro.

De asemenea, reprezentantul persoanei vătămate a mai declarat că, la data de 12.03.2018, inculpatul a trimis din Germania cu o platformă, un autoturism marca Skoda, însă persoana vătămată a refuzat recepționarea autoturismului având în vedere faptul că acesta era defect și seria de șasiu nu corespundea cu niciuna din seriile de șasiu din contractele pe care acesta le primise de la inculpat. Ulterior, inculpatul nu a mai livrat niciun autoturism și nici nu a mai putut fi contactat de persoana vătămată.

Reprezentantul legal al persoanei vătămate şi-a menţinut declaraţiile în faţa instanţei, sens în care a arătat că l-a cunoscut pe inculpat prin intermediul soţiei acestuia, iar după ce inculpatul i-a arătat poze cu mai multe maşini, i-a spus că poate să îi aducă orice maşină îşi doreşte. În acest context, persoana vătămată i-a solicitat inculpatului să îi aducă trei maşini, dintre care două noi şi una second, iar acesta a fost de acord, sens în care i-a trimis ofertele pentru autoturisme, iar ulterior au încheiat contractele de vânzare cumpărare. Pe baza contractului, persoana vătămată a luat un credit bancar şi i-a dat inculpatului suma de 40.000 euro, spunându-i că într-o lună jumătate va aduce autoturismele. Ulterior, inculpatul a adus un maşină pe platformă, care a fost refuzată de către persoana vătămată întrucât seria de şasiu a acesteia nu corespundea cu cea inserată în cuprinsul contractului încheiat între părţi. Persoana vătămată a refuzat să ridice autoturismul respectiv, iar din acel moment, nici inculpatul şi nici soţia acestuia nu au mai răspuns la telefon.

Reprezentantul legal al persoanei vătămate declară că a mers acasă la inculpat de nenumărate ori pentru a-i cere explicaţii, dar acesta refuza să iasă din casă sau se prefăcea că nu este acasă. După ceva timp, inculpatul i-a comunicat că şi el a fost înşelat şi că atunci când îşi va recupera banii, îi va restitui. Reprezentantul legal al persoanei vătămate mai declară că ulterior a mai încercat să îl mai contacteze pe inculpat şi pe soţia acestuia, dar nu a mai reuşit.

Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru părţi și pentru procuror.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare