Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Alegeri locale 2024: BEC a ANULAT (desființat), ca NELEGALE constituirea birourilor electorale din județul Alba!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Alegeri locale 2024: BEC a ANULAT (desființat), ca NELEGALE constituirea birourilor electorale din județul Alba!

Biroul Electoral Central a deființat astăzi, prin hotărârea nr. 34, constituirea Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 1 Alba și a birourilor de circumscripție municipale, orășenești și comunale din Județul Alba. Practic întreaga procedură de constituire a birourilor electoarele din județul Alba ar trebui reluată.

Urmare a contestațiilor formulate de către domnul F. M. G., de către domnul B. D. C., de către doamna B. K. K., de către doamna C.D.D., precum și de către doamna S. A.-I. împotriva desemnării președinților birourilor electorale de circumscripție din județul Alba, precum și a locțiitorilor acestora, la alegerile din data de 9 iunie 2024, BEC a constatat încălcarea gravă a legislației și a dispus deființarea tuturor birourilor elecorale din județul Alba și reluarea procedurii”

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Motivele pentru care BEC a anulat constituirea birourilor electorale din județul Alba

Prin hotărârea pronunțată astăzi BEC a constat nelegalități care privesc înscrierea în lista întocmită de Președintele Tribunalului Alba a unor persoane care nu sunt magistrație la Tribunalul Alba și nerespectarea criteriului apropierii domiciliului sau reședinței:

  • înscrierea în lista magistraților întocmită de Președintele Tribunalului Alba a unor persoane care nu sunt magistrați în exercițiu la Tribunalul Alba sau la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, fiind magistrați în exercițiu la alte instanțe (de exemplu persoanele care figurează la pozițiile 6, 7,17,19, 20, 21 ș.a. din listă), sau persoane care nu au calitatea de magistrați în sensul Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cu modificările și completările ulterioare (de exemplu persoanele care figurează la pozițiile pozițiile nr. 3, 51, 52 și 61 din listă),
  • nerespectarea în cazul mai multor desemnări a criteriului apropierii domiciliului sau reședinței persoanei desemnate de localitatea în care funcționează biroul electoral de circumscripție unde a fost desemnată, cum ar fi președinții sau locțiitorii acestora desemnați la birourile electorale de circumscripție constituite în Municipiul Blaj, Comuna Berghin ș.a.

BEC a reținut că în contestațiile formulate au fost nesocotite dispoziții de ordine publică care privesc încălcarea criteriilor de desemnare avute în vedere de legiuitor în cuprinsul prevederilor art. 26 alin. (5) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Ce a dispus Biroul Electoral Central

BEC a admis contestațiile formulate a desfiinat procesul-verbal nr. 2959/IIA/39 din data de 15 aprilie 2024 privind constituirea Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 1 Alba și a birourilor de circumscripție municipale, orășenești și comunale din Județul Alba.

De asemenea, BEC a dispus reluarea procedurii cu respectarea prevederilor legale:

”Dispune reluarea operațiunii de desemnare a președinților Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 1 Alba și ai birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală din județul Alba, precum și a locțiitorilor acestora, cu respectarea dispozițiilor art. 26 alin. (5) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale art. 1 alin. (2) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cu modificările și completările ulterioare.

  • Lista întocmită de către președintele Tribunalului Alba va cuprinde doar judecătorii în exercițiu la respectivul tribunal și procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.
  • Numai în ipoteza în care, în urma alcătuirii listei cu categoriile de magistrați prevăzute la alin. (2), se constată că numărul de judecători și procurori este insuficient pentru acoperirea necesarului de președinți ai birourilor electorale de circumscripție și de locțiitori ai acestora care urmează să fie desemnați în județul Alba, în lista magistraților care participă la tragerea la sorți întocmită de către președintele tribunalului în cauză pot fi înscriși judecători în exercițiu ai judecătoriilor aflate în circumscripția Tribunalului Alba, respectiv procurori ai parchetelor de pe lângă acestea.
  • Ulterior tragerii la sorți a persoanelor desemnate din lista întocmită de către președintele Tribunalului Alba și a juriștilor înscriși în Corpul experților electorali care au o vechime în specialitate de cel puțin 5 ani, întâi pentru președinți și apoi pentru locțiitori, se va proceda la repartizarea acestor persoane pe baza criteriului apropierii domiciliului sau reședinței de localitatea sau subdiviziunea administrativ-teritorială în care va funcționa biroul electoral de circumscripție.”

Birourile electorale din județul Alba, deființate prin hotărârea BEC, în ce privește aparatul tehnic, își vor continua activitatea, până la constituirea legală a noilor birouri.

”Prin hotărârea nr. 34/19.04.2024, Biroul Electoral Central a desființat procesul-verbal nr. 2959/IIA/39 din data de 15 aprilie 2024. În termen de 48 de ore se va relua procedura și se vor constitui ale birouri electorale. Până atunci personalul tehnic șu auxialiare va asigura permanența”, a declarat pentru ziarulunirea.ro, Nicolae Albu, prefectul județului Alba.

Hotărârea pronuțată de Biroul Electoral Central este definitivă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Ofertă săracă pentru locuitorii municipiilor și orașelor din județul Alba, la algerile locale din anul 2024. Comparativ cu anul 2020, sunt mai puțini candidați pentru funcția de primar, întrucât sunt mai puține partide, unele dintre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea