Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Proiect SF pentru amenajarea lacului Chereteu: pavilion subacvatic, debarcader, cinematograf de vară, trotuare, pistă de biciclete, punte pietonală din sticlă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Noul cartier Chereteu din Blaj are toate șansele să ajungă zonă de lux! Proiect pe fonduri europene pentru amenajarea lacului și împrejurimilor: complex multifuncțional, cinematograf de vară, trotuare, pistă de biciclete, punte pietonală din sticlă, pavilion subacvatic, debarcader

De-a dreptul SF sună proiectul depus la ADR Centru de administrația blăjeană, condusă de primarul Gheorghe Valentin Rotar, spre a reabilita lacul Chereteu din Blaj și zona adiacentă. Spun asta pentru că, din bugetul propriu, niciodată nu ar fi îndrăznit cineva din primărie să proiecteze atâtea minunății, pentru o zonă frecventată acum doar de pescari răzleți însă cu un imens potențial de dezvoltare imobiliară, în zonă existând deja un mic cartier de vile, dar și ca zonă de agrement.

Lucru speculat și de echipa de proiecte a Primăriei Blaj care propune în documentația înaintată spre aprobare și finanțare o reconversie dramatică a lacului Chereteu: realizarea unui inel concentric în jurul lacului și construirea unei punți pietonale de sticlă, realizarea iluminatului ornamental al malurilor lacului, amenajarea unui complex multifuncțional cu cinematograf de vară, spații de alimentație publică și pavilion subacvatic cu rol educativ, formativ și cultural, curățarea și/sau dragarea lacului Chereteu, amenajarea unui ansamblu de fântâni arteziene la nivelul luciului de apă, amenajarea unui debarcader, a unei zone de promenadă, stații de bike sharing, crearea și dotarea unui serviciu de agrement, utilizând hidrobiciclete/bărci.

YouTube video

„Acesta este unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte pe care l-am gândit pentru Blaj și care se poate realiza pe acest exercițiu bugetar al Uniunii Europene, 2021-2027. Lacul va fi dragat, curățat, de jur împrejur vor fi alei, pistă de biciclete, ponton, ambarcațiuni, iar dintr-o zonă sălbatică va deveni un punct de agrement puternic al Blajului”, punctează Gheorghe Valentin Rotar.

Lacul Chereteu din Blaj are și o legendă: se spune că prin vremuri de poveste, pe Rosalinda, frumoasa fată a Urieșilor din Glogoveț, Valea Lungă, au răpit-o zmeii, într-o zi, pe când se afla la păscut oile. Și au urcat-o pe cal și-au pornit cu ea în sus, pe lângă Târnava Mică, spre munți.

Pe cale fata atâta a plâns și s-a zbătut că și-a rupt și mărgelele de la gât, lăsând să cadă, ici-colo, câte o mărgică scăldată în lacrimi. Una dintre ele a căzut la Blaj și pe locul unde a rămas s-a ivit lacul Chereteu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș

Ioana Neag

Publicat

în

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș Bibliotecarul hunedorean Avram Iancu, a navigat 87 de km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș, la invitația lectorului universitar Horea Nascu. ”Crăișorul apelor”, așa cum a fost numit în urma performanțelor sale, Avram Iancu s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea