Rămâi conectat

Curier Județean

VIDEO| Primăria Copiilor: Copiii din Ciugud își aleg primarul, viceprimarul și consilierii locali

Publicat

în

Copiii din Ciugud își aleg în această perioadă primarul, viceprimarul și consilierii locali în cadrul unui proiect denumit „Primăria Copiilor”. Inițiativa este prima bugetare participativă organizată pentru copii de o administrație locală din România, iar primăria celor mici va avea la dispoziție, anul viitor, un buget pentru a dezvolta proiecte destinate copiilor din comună. Aceasta este a doua ediție a „Primăriei Copiilor”, alegerile fiind organizate după ce mandatul primilor aleși s-a încheiat, unii dintre aceștia absolvind cursurile școlii gimnaziale și mergând la liceu.

Procesul electoral simulează în cele mai mici detalii alegerile locale: a fost constituit un birou electoral, candidații și-au completat liste de susținători, iar apoi s-a desfășurat campania electorală. Micii candidați și-au făcut afișe, fluturași electorali sau mesaje video prin care își îndeamnă colegii să le ofere încrederea și votul. Unii dintre ei s-au aliat în partide locale precum PUC – Partidul Unit din Ciugud.

Dacă la prima ediție copiii au votat clasic, de această dată au experimentat votul electronic, având în vedere că despre această variantă electorală se vorbește tot mai mult la nivel european, iar unele state au și introdus acest sistem. Astfel, a fost realizată o secțiune specială pe platforma educațională a școlii, iar copiii au votat cu userul și parola pe care le folosesc și pentru școala on-line, asigurându-se astfel securitatea și secretul votului.

Electrica Furnizare Discount

„Copiii aceștia, plini de entuziasm și cu multe idei bune sunt viitorii cetățeni ai comunei noastre, iar unii dintre ei chiar vor prelua peste 10, 20 sau 30 de ani frâiele localității sau, de ce nu, ale țării. E important să îi ajutăm să crească frumos și să învețe importanța democrației participative.

Noi avem încredere în ei și le oferim posibilitatea să își gândească ei proiectele pe care vor să le implementeze în comunitate și care să facă viața copiilor mai frumoasă. Îi felicit pentru implicarea lor, dar mai ales pentru că au avut curaj să experimenteze și votul electronic, o soluție a viitorului de care nouă adulților se pare că încă ne este frică să o introducem”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.

Noii membri ai Primăriei Copiilor vor fi validați, miercuri, la ora 12:00, în sala de ședințe a Primăriei Ciugud, urmând să depună și jurământul al preluarea mandatului.

Sub genericul „Primăria Copiilor”, administrația locală și Școala Gimnazială Ciugud au demarat în anul 2020 un proiect de educare a copiilor privind implicarea cetățenească și democrația participativă. Astfel, copiii sunt învățați ce înseamnă drepturile și obligațiile unui cetățean, cum se desfășoară alegerea reprezentanților în administrația publică locală și cum lucrează Primăria și Consiliul Local. În final, copiii din Ciugud au fost primii din țară care au implementat bugetarea participativă prin care au ales o serie de proiecte care au fost finanțate din bugetul local. Astfel, administrația locală a pus la dispoziție un buget participativ pentru copii în valoare de 50.000 de lei, bani care sunt destinați implementării unor proiecte pentru copiii care locuiesc în Ciugud

***

Elemente de background:

Comuna Ciugud este un promotor activ al modernizării administrației publice locale, lansând în 2019 conceptul „Smart Village” ca soluție de digitalizare a serviciilor publice și de dezvoltare a satului românesc. În cadrul acestui concept, în septembrie 2019, Ciugudul a deschis prima școală smart din mediul rural din România, o școală în care sunt folosite soluții tehnologice pentru reducerea consumului de energie, dar și cele mai moderne tehnologii și softuri folosite în educație. În Școala Gimnazială Ciugud învățau inițial 120 de copii, însă în ultimii doi ani numărul a crescut la aproape 190, majoritatea noilor elevi fiind copii din comună, care învățau în școli din Alba Iulia.

Publicitate

Curier Județean

Petiție pentru redeschiderea circulației în ambele sensuri pe o stradă din Alba Iulia: Ce a stârnit nemulțumirea cetățenilor

Publicat

în

Petiție pentru redeschiderea circulației în ambele sensuri pe o stradă din Alba Iulia: Ce a stârnit nemulțumirea cetățenilor

În data de 10 decembrie a anului trecut, circulația rutieră pe o stradă din Alba Iulia a devenit mai puțin facilă pentru mulți șoferi din oraș, din cauza montării unui nou semn de circulație.

Astfel, sub atenta supraveghere a polițiștilor, care se aflau la fața locului pentru a înlesni traficul, la intersecția cu strada Detunata și Nazareth Illit a fost montat indicatorul  rutier ce avea să atenționeze că accesul se va putea face doar din direcția străzii Toporașilor, în sensul de mers dinspre piață.

Electrica Furnizare Discount

Încă din acea seară mai multe voci au contestat această decizie și au susținut că nu are să conducă la o fluidizare a traficului, ci din contră. IPJ Alba transmitea: „Șoferii din orașul nostru se vor obișnui în timp cu amplasarea noului semn de pe această stradă iar, între timp, polițiștii speră că regulile de circulație vor fi respectate, astfel încât nici un accident să nu se producă.”

La o lună și umpic de la montarea semnului de circulație consilierul local din partea PNL, profesorul Cornel Sandu, a lansat în mediul online o petiție cu scopul de a readuce circulația în zonă la starea și regulamentul inițial:

„Interzicerea accesului dinspre magazinul Kaufland spre strada Nichita Stănescu, a creat disconfort cetățenilor domiciliați pe străzile Vânătorilor, Detunata, Tulnicului, Toporașilor, Nazareth Illit, Fântânele, etc., și a generat ambuteiaje în trafic, în special dimineața. De asemenea, accesul spre zona Schit se poate realiza doar pe variante ocolitoare. Este un nonsens acel sens unic și datorită faptului că pe strada Detunata, pe care pe o bandă de circulație se află mașini parcate, este permisă circulația în ambele sensuri în timp ce pe strada Nichita Stănescu, pe care se află cel mult 20 de locuințe s-a restricționat accesul pe un sens.” , reiese din descrierea petiției din mediul online.

Citește mai mult

Curier Județean

„Epoleții” din sursă externă: Ce condiții trebuie să îndeplinească un civil pentru a se angaja ca polițist

Publicat

în

„Epoleții” din sursă externă: Ce condiții trebuie să îndeplinească un civil pentru a se angaja ca polițist

La fel ca polițistul din Buzău, și cel din Capitală, care a lovit mortal cu mașina o fată de 11 ani și a rănit-o pe alta, nu a studiat o zi la vreo școală de poliție din România. Ambii au fost angajați din sursă externă – o soluție găsită, în ultimii ani, pentru a umple golul lăsat de pensionările anuale din sistem.

Citește și: ȘOCANT: Un polițist care a omorât o fetiță pe trecerea de pietoni lovește cu piciorul cadavrul victimei

Polițistul de 31 de ani, cercetat acum pentru ucidere din culpă, s-a întors în țară din Marea Britanie, în 2017. Imediat s-a angajat pe un post din sursă externă, scos la concurs de poliție. S-a alăturat astfel miilor de agenți din România care peste noapte au îmbrăcat uniformă.

Electrica Furnizare Discount

Angajările din sursă externă au luat amploare după anul 2015 când deficitul era uriaș pentru că mii de polițiști au ieșit la pensie. Cei care vor să candideze pentru aceste posturi trebuie să respecte mai multe condiții de angajare precum: să fie apți medical, fizic și psihic să își poată îndeplini sarcinile, să aibă vârsta de minimum 18 ani, studii corespunzătoare postului pentru care candidează, să nu aibă antecedente penale și să nu fi fost destituiți dintr-o funcție publică în ultimii 7 ani.

Citește și: Un polițist drogat a mers la o PROSTITUATĂ purtând uniformă, fără să vrea să plătească pentru servicii. Cum a „scăpat” tânăra de el

Dacă au îndeplinit toate aceste condiții candidații ajung la concurs unde au mai multe probe: probă fizică, apoi este un test scris, care constă într-un examen grilă, probă de departajare pentru cei care obțin aceeași notă.

Interesul pentru aceste locuri este mare. Cele mai recente date, din 2021, arată că pe cele 412 posturi de șefi de post s-au înscris peste 800 de candidați. 4.300 de cereri de înscriere au fost făcute și pentru 264 de posturi de ofițeri și agenți de poliție. Iar pentru poliția animalelor au candidat aproape 700 de oameni pentru 86 de posturi. Lucian Bode, Ministrul de Interne spunea zilele trecute că angajările din sursă externă vor continua.

Citește și: „Campion” la infracțiuni: După ce a mers drogat „în misiune” la prostituate, un polițist a provocat un accident rutier și a refuzat testarea alcoolemiei

Lucian Bode – ministru de Interne: Îmi doresc ca și în acest an să avem cele 5.000 de posturi de recrutare din sursă externă, am avut în jur de 8.500 de persoane care au plecat din sistem. Măcar să ne apropiem de zero adică numărul care intră să fie sensibil egal cu cei care pleacă, am avut ani în care au plecat 12.000 și au venit 5.000.

Potrivit unor estimări, în acest moment, deficitul de personal din sistem depășește 20%. Am încercat să obținem date exacte privind situația angajărilor din sursă externă, însă până acum nimeni nu ne-a răspuns la solicitări, nici Ministerul de Interne, nici reprezentanții Poliției Române.

sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Curier Județean

Dosar penal pentru un „bărbat” din Zlatna: Pe fondul consumului de alcool și-ar fi agresat concubina. Tânăra a fost transportată la spital

Publicat

în

Dosar penal pentru un „bărbat” din Zlatna: Pe fondul consumului de alcool și-ar fi agresat concubina. Tânăra a fost transportată la spital

În noaptea de 15/16 ianuarie 2022, în urma unui apel prin 112, polițiștii din Zlatna au intervenit la o locuință din oraș de unde a fost semnalată o faptă de violență în familie.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, un tânăr de 26, din Zlatna, ar fi agresat-o pe concubina sa.

Electrica Furnizare Discount

Tânăra a fost transportată la spital, prezentând mai multe leziuni în zona membrelor inferioare, iar față de agresor a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie și

a fost emis un ordin de protecție provizoriu, prin care i-a fost interzis să se apropie de partenera sa.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare