Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: Ion Dumitrel despre intenţia lui Victor Ponta privind CUPRUMIN: “Mi se pare o fugă de responsabilitate!”

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Referitor la declaraţiile premierului Victor Ponta făcute duminică, 13 mai, în cadrul, emisiunii „După 20 ani” de la PRO TV, potrivit cărora Guvernul analizează varianta de a transfera acţiuni ale Cuprumin către Consiliul Judeţean Alba, urmând ca autoritatea locală să atragă de la Uniunea Europeană fondurile necesare investiţiilor de mediu în cadrul companiei, Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba a catalogat intenţia executivului drept o fugă de responsabilitate. În problema Cuprumin, Consiliul Judeţean Alba vrea totul sau nimic, a spus Dumitrel.

“Am citit si eu în presă despre acest lucru. Dacă Guvernul s-a gândit să ne dea nouă să facem curăţenie după mizeria care a lăsat-o statul după zeci de ani, mi se pare o fugă de responsabilitate. Aşa a făcut tot timpul, aşa face şi acum (n.r. statul). Dacă dorim să rezolvăm şi problema exploatării şi problema locurilor de muncă şi problema mediului, să ne dea, nouă, administraţiei judeţene, întreaga responsabilitate şi o să le arăt că se poate face exploatare în condiţii economice foarte bune, fără să mai intervină alte interese… Din punct de vedere al protecţiei mediului, noi ştim mai bine decât ei ce trebuie să facem, iar din punct de vedere economic sunt convins că am folosi banii mult mai bine, decât i-a folosit până acum statul pentru închiderea haldelor şi a celorlalte zone de exploatare minieră. De fapt este un dezastru acum la Cuprumin şi dacă statul este responsabil ne dă în totalitate această sarcină şi nu numai o parte din ea pentru a face curăţenie.”, a mai declarat Ion Dumitrel.

Premierul a mai spus că o decizie privind Cuprumin va fi „categoric” luată în acest an.

„Există două variante: ori există capacitatea Guvernului de a face anumite investiţii de mediu şi a avea un parteneriat cu o firmă privată, dar în condiţii avantajoase şi pentru noi, sau a doua variantă pe care trebuie să o studiem este de a transfera acţiuni la Cuprumin către o autoritate locală, în cazul de faţă Consiliul Judeţean Alba, eligibilă pentru fonduri europene de mediu. Cupru Min singur nu poate accesa fonduri europene, dar Consiliul Judeţean este eligibil pentru a primi de la Uniunea Europeană în jur de 100 milioane euro care trebuie investite în protecţia mediului”, a precizat Ponta.

Guvernul a transmis Fondului Monetar Internaţional că nu va vinde Cuprumin pe baza strategiei fostului Cabinet, la un preţ mic şi împotriva intereselor strategice, ci pe baza unui program de parteneriat public-privat care va fi definitivat în patru luni.

Societatea canadiană Roman Copper, câştigătoarea licitaţiei de privatizare a Cuprumin Abrud, anulate ulterior, a atacat în instanţă statul român, acuzând Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie că „a încetat unilateral discuţiile” cu firma, deşi aceasta câştigase licitaţia pentru preluarea societăţii miniere.

foto: iazul de decantare Cuprumin, satul Geamăna


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea