Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO | Investiție unică în România. O primărie din Alba a făcut probe la o fabrică de prelucrare a legumelor și fructelor realizată cu fonduri europene

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO | Investiție unică în România. O primărie din Alba a făcut probe la o fabrică de prelucrare a legumelor și fructelor realizată cu fonduri europene

În 12 decembrie, la Rădești s-au făcut probele la fabrica de prelucrare a legumelor, investiție realizată cu fonduri europene. Finanțarea în valoare de 85.000 de euro este asigurată prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), la care se adaugă o contribuție locală de 37.000 de euro din partea membrilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Alba de Jos”, din care fac parte mai multe consilii locale din jurul municipiului Aiud.

E o premieră națională ca o primărie să se implice într-un astfel de proiect european. „Ideea unei fabrici de prelucrare a legumelor a rezultat din situația concretă pe care o avem de mai mulți ani pe raza comunei, în special la Leorinț, unde cultivatorii de legume erau nevoiți de multe ori, toamna, să arunce o parte din recolta rămasă nevândută, neexistând o unitate de procesare în apropiere.

Clădirea în care funcționează, fosta moară de cereale, a fost reabilitată și modernizată prin parteneriatul dintre Primăria şi Consiliul Local al comunei Rădeşti, Consiliul Judeţean Alba, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară «Alba de Jos» şi Grupul de Acţiune Locală «Pe Mureş şi pe Târnave». Prin GAL «Pe Mureș și pe Târnave», au fost montate toate utilajele și s-au făcut probele. Făbricuța este funcțională, dar, sigur, ea va funcționa în mod real și la întreaga capacitate abia din toamna anului viitor, când sperăm ca legumicultorii de pe raza comunei și cei din proximitate să vină să își proceseze legumele aici”, a declarat primarul comunei Rădești, Alin Nicula.

YouTube video

Producătorii de legume din orașele și comunele care fac parte din GAL „Pe Mureș și pe Târnave” vor putea să își proceseze din toamna anului viitor legumele rămase nevândute, iar ca o noutate, după procesare, conservele rezultate se vor regăsi pe rafturi speciale create în magazine și supermarketuri.

„În funcție de ce vor aduce fermierii, în general 80 – 90% din fructele și legumele existente pot fi procesate. În funcție de ce se dorește a se obține, putem să ne adaptăm nevoilor fiecăruia”, a declarat  tehnicianul din cadrul noii fabrici de procesare a legumelor și fructelor de la Rădești.

La această unitate de procesare vor putea fi obținute conserve de legume în oţet, ulei sau saramură, murături, compoturi şi gemuri de fructe, conserve de rădăcinoase etc.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanțe remarcabile ale elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia: Șapte premii la etapa națională a Olimpiadei de Limbi clasice – Greaca Veche, Latină

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanțe remarcabile ale elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia: Șapte premii la etapa națională a Olimpiadei de Limbi clasice – Greaca Veche, Latină La etapa națională a Olimpiadei de Limbi clasice: Greacă Veche, Latină, desfășurată în perioada 25 – 28 aprilie a.c., la Timișoara, cei nouă elevi ai Seminarului Teologic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea