Rămâi conectat

Politică Administrație

VIDEO APA CTTA Alba: „Proiectul se derulează normal şi corect, nu s-au aplicat corecţii financiare, iar situaţia nu este de natură de a pune în pericol suspendarea fondurilor europene”

Publicat

în

Astăzi, la sediul APA CTTA, a avut loc o conferinţă de presă  în care a fost dezbătută tema referitoare la acuzaţiile aduse Consiliului Judeţean Alba cu privire la posibilitatea suspendării Programului Operaţional Sectorial – Mediu din cauza gravelor neregului descoperite în urma auditului făcut în cazul proiectului  „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Alba”, cu o valoare totală de 102 milioane de euro. La conferinţă au fost prezenţi: Viorel Lazăr – director general SC APA CTTA SA Alba, Ioan Besoiu – director executiv ADI (Asociatia de Dezvoltare Intercomunitară) Apa Alba şi Ioan Dreghiciu – director adjunct APA CTTA Alba.

Referitor la acuzaţiile aduse, Viorel Lazăr – director general SC APA CTTA SA Alba, a  ţinut să facă următoarele precizări : „Este o neregulă aflată în curs de contestaţie şi de discutat, şi nu pune în pericol derularea şi desfăşurarea proiectului.”

La o întrebare adresată de un coleg jurnalist, Viorel Lazăr  nu a dorit să comenteze dacă, declaraţiile premierului Ponta de joi au fost sau nu de natură politică.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Ceea ce vreau să subliniez este faptul că, până la această oră, la acest contract nu s-a aplicat nicio corecţie. Toată procedura de verificare complexă se derulează, toţi cei care au verificat până acum au acceptat cererile de plată, deci este o procedură care se derulează în continuare în mod normal şi subliniez încă o dată, că în mod categoric nu este posibil niciun conflict de interes”, a declarat Ioan Besoiu – director executiv ADI Apa  Alba.”

Vă prezentăm mai jos comunicatul de presă al SC APA CTTA Alba:

„Referitor la declaratiile aparute in presa in data de 23 august, respectiv 24 august 2012, privind “Gravele deficiențe în cheltuirea fondurilor europene într-un proiect derulat de către Consiliul Județean Alba”, facem urmatoarele precizari:

Contractul de finantare “Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Alba” a fost semnat in data de 22.11.2010 intre Ministerul Mediului si Padurilor si Operatorul Regional SC APA CTTA SA Alba. Valoarea totala a contractului de finantare este de 435.716.011 lei. Termenul de finalizare a contractului este 31.12.2014.

Proiectul se desfasoara normal fiind derulate licitatiile de servicii si lucrari pentru toate contractele din cadrul proiectului “Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Alba”. Pana in prezent au fost semnate 3 contrcte de servicii, 1 contract de furnizare si 9 contracte de lucrari cu o valoare totala de 273.850.428,36 lei. Sunt in procedura de adjudecare 2 contracte de lucrari.

In luna martie 2012 Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi a Romaniei a constatat un posibil conflict de interese aparut prin angajarea de catre consultantul de supervizare, la mai putin de 12 luni de la atribuirea contractului de servicii de supervizare, a unei persoane care a fost expert cooptat pe langa comisia de evaluare a ofertelor.

Precizam ca situatia de mai sus nu este de natura a pune in pericol desfasurarea Programului Operational Sectorial de Mediu si suspendarea fondurilor europene in cadrul proiectului.
Intrucat proiectul se deruleaza normal si corect nu s-au aplicat corectii financiare.

Aceste informatii pot fi confirmate de Organismul Intermediar POS Mediu Sibiu si de Autoritatea de Management POS Mediu. „

    Informare privind stadiul derulării proiectului: ”Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apă si apă uzată în judetul Alba”

Valoarea totală a proiectului este 102.046.000 euro si include 15 contracte (un contract de furnizare vehicule operationale, trei contracte de servicii si unsprezece contracte de lucrări).
Proiectul este cofinantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu astfel:

Contributie nerambursabilă UE:                 80.015.446 euro – 78,41%
Contributie nerambursabilă Guvernul României:     12.237.657 euro – 11,99%
Contributia Autoritătilor locale:                  1.882.716 euro –   1,85%
Contributie Beneficiar SC APA CTTA SA ALBA:       7.910.181 euro –   7,75%

Au fost semnate treisprezece contracte (unul de furnizare, trei de servicii si noua de lucrări) în valoare totală de 273.600.257,36 lei fără TVA, după cum urmează:

AB-CS-01 Furnizare vehicule operationale:                             1.384.970,00 lei
AB-CS-02 Asistentă tehnică pentru managementul proiectului:               10.912.100,00 lei
AB-CS-03 Asistentă tehnică pentru supervizarea lucrărilor:                     8.862.433,00 lei
AB-CS-04 Auditul proiectului                                        250.171,00 lei
AB-CL-2   Statie de epurare Alba Iulia:                            45.792.900,00 lei
AB-CL-3   Statie de epurare Blaj:                                21.467.396,90 lei
AB-CL-4   Statie de epurare Cugir                                19.411.730,52 lei
AB-CL-5   Statii de epurare Aiud si Ocna Mures                        34.656.924,76 lei
AB-CL-6   Modernizarea si reabilitarea retelelor de canalizare în Alba Iulia:        34.377.890,07 lei
AB-CL-7   Modernizarea si reabilitarea sistemului de alimentare
cu apă si de canalizare în Sebes si Cîmpeni                     19.887.829,14 lei
AB-CL-10 Modernizarea si reabilitarea retelelor de canalizare în Aiud:                24.871.924,88 lei
AB-CL-11 Modernizarea si reabilitarea sistemului de canalizare în Ocna Mures  22.789.021,40 lei
AB-CL-8  Modernizarea si reabilitarea sistemului de canalizare în Blaj                29.185.136,69 lei

Pana in prezent au fost intocmite si aprobate 7 Cereri de rambursare in valoare totala de  35.617.153,48 lei.
Au fost efectuate plati pentru contractele in derulare in valoare de  41.966.217,00 lei fara TVA.

Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara            SC APA CTTA SA ALBA
“APA ALBA”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare