Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Viceprimarul Paul Voicu și conducerea FC Unirea Alba Iulia, acuzați de înșelăciune

Publicat

în

Viceprimarul Paul Voicu și conducerea Clubului de Fotbal Unirea Alba Iulia, respectiv Nicolae Lupu, Marian Sarmeș, Oliviu Feneșan și Horia Bărdaș au fost trimiși în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Alba Iulia, fiind acuzați de înșelăciune.

DNA a finalizat recent ancheta legată de finanțările acordate Clubului de Fotbal Unirea Alba Iulia în perioada 2005-2011. Dosarul a fost înregistrat miercuri, 18 iulie, la Tribunalul Alba iar primul termen a fost stabilit pentru data de 6 august.

În acest dosar Consiliul Județean Alba este parte civilă iar Consiliul Local Alba Iulia este parte vătămată.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: Returnarea ilegală de TVA de la SC Fotbal Club Unirea, în atenţia DNA Alba Iulia

VIDEO:Alba-neagra în Consiliul Local Alba Iulia: consilierii PDL nu mai vor să fie parte civilă în dosarul penal privind finanţările acordate FC Unirea 

Dosarul „fianţărilor ilegale” de la FC Unirea Alba Iulia a fost declanşat de ancheta făcută de către procurori in dosarul „Popmponio”

Rechizitoriul finalizat de procurorii DIICOT Alba Iulia în dosarul “Pomponio” vorbeşte despre ilegalităţi grave “ce îmbrăcau forme legale”, produse la SC Fotbal Club Unirea 2006 SA, cea care gestionează echipa de fotbal a municipiului. Potrivit documentului, ilegalităţile au fost acoperite şi de fostul director adjunct de la DGFP Alba, Ioan Dobra, şeful de serviciu Dorin Conţan şi inspectorul fiscal Ioan Lazăr. Aceştia se fac vinovaţi de faptul că nu au sesizat organele de control atunci când, în urma unui control efectuat la Fotbal Club Unirea 2006 au constatat lucruri ilegale şi, mai mult, au întocmit şi aprobat acte pentru returnare de TVA în cuantum de peste 1 milion de lei, adică 10 miliarde de lei vechi. Faptele acestora sunt cu atât mai grave cu cât în chestiune este vorba despre bani publici, în condiţiile în care Consiliul Local Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba sunt principalii sponsori şi cotizanţi ai echipei de fotbal, însă printr-o altă societate decât SC Fotbal Club Unirea 2006 SA, şi anume Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924. Din conturile Asociaţiei ce nu avea scop patrimonial banii erau transferaţi apoi ilegal în conturile societăţii, societate care a şi solicitat rambursarea de TVA. Conform datelor de la Registrul Comerţului, la SC Fotbal Unirea 2006 SA preşedinte este Marian Ionel Sarmeş, vicepreşedinţi Vasile Trifan şi Oliviu Feneşan, iar printre asociaţi figurează persoanele Vasile Trifan, Nicolae Achim, Voicu Vuşcan, Marian Ionel Sarmeş, Dorel Cristian Tamaş, Aurel Gelu Iancu, Dorel Burlan, Florin Marius Popa, Nicolae Oancea, Oliviu Feneşan, iar ca persoană juridică FC Apulum Unirea Alba Iulia. La Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924, Marian Ionel Sarmeş este preşedinte, iar Mihai Horia Bărdaş şi Oliviu Feneşan sunt nominalizaţi ca vicepreşedinţi. Din aceste considerente procurorii DIICOT au cedat competenţa de soluţionare a cauzei procurorilor DNA Alba Iulia.

SC Fotbal Club Unirea 2006 SA, printre contribuabilii protejaţi de Dobra şi Conţan
“La dispoziţia numitului Ioan Dobra, în calitate de director executiv adj. la DGFP Alba, numiţii Dorin Conţan şi Ioan Lazăr, au efectuat în 2010 un control pe tema rambursărilor de TVA, la SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA, ocazie cu care s-au constatat mai multe ilegalităţi ce îmbrăcau forme penale, ilegalităţi care nu au fost sesizate organelor de urmărire penală, aşa cum aveau obligaţia în calitate de funcţionari publici cu atribuţii de control. Astfel, printre contribuabilii protejaţi de Conţan Dorin şi Dobra Ioan, se număra şi SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA, societate privată care deţinea în proprietate echipa de fotbal a municipiului Alba Iulia şi care folosea în principal pentru desfăşurarea activităţii bani publici proveniţi din sponsorizări de la Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Local Alba Iulia.

La această societate, cenzor împreună cu alte persoane, era şi numitul Dobra Ioan”, se arată în rechizitoriu. Din verificările efectuate, reiese însă că sumele de bani provenite de la cele două instituţii ale statului – Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Local Alba Iulia, erau primite însă de către o altă entitate, asociaţia sportivă – ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB UNIREA 1924, persoană juridică înfiinţată conform prevederilor Legii nr. 69/2000 şi O.G. 26/2000, fără scop patrimonial, în vederea desfăşurării de activităţi sportive proprii şi suportarea cheltuielilor aferente activităţii echipei de fotbal proprii – FOTBAL CLUB UNIREA 1924. Astfel, aşa cum reiese din prevederile legii sportului, activităţile sportive şi cluburile de fotbal sunt gestionate de astfel de asociaţii sportive fără scop patrimonial, dar în municipiul Alba Iulia, activităţile sportive şi echipa de fotbal a municipiului, inclusiv cea de juniori, întreţinute din bani publici, sunt însă în proprietatea unei persoane juridice cu scop patrimonial, respectiv a unei societăţi comerciale private, cu acţionariat format din persoane fizice.

Banii publici daţi de CL Alba Iulia şi CJ Alba ajungeau într-o societate privată
“Sumele de bani primite cu titlu de sponsorizare a activităţilor sportive aparent derulate de ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB UNIREA 1924, sume care proveneau din fonduri publice, nu au fost folosite însă de asociaţia precizată anterior pentru derularea de activităţi sportive proprii, deoarece asociaţia nu “deţinea nimic în ceea ce priveşte desfăşurarea acestor activităţi (jucători, antrenori etc.), sumele de bani fiind transferate către SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA, persoană juridică privată cu scop patrimonial, care deţinea jucătorii echipelor de fotbal, antrenorii şi tot ceea ce presupunea desfăşurarea activităţilor sportive. Banii transferaţi, de la asociaţie la societatea comercială precizată anterior, au avut ca justificare iniţial, un contract de prestări servicii nr. 200A/01.11.2005 şi ulterior, actul adiţional de finanţare nr. 1/04. 08.2006″, se mai spune în document. Astfel, în conturile societăţii au ajuns zeci de miliarde de lei vechi daţi sub formă de cotizaţie de către cele două administraţii. Doar contribuţia semestrială a CJ Alba la Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924 este de 200.000 lei. La aceasta se adaugă şi alte sume de bani sub formă de sponsorizare.
“În ambele variante – prestări de servicii ori finanţare, operaţiunile derulate în baza celor două contracte nu sunt legale, deoarece: asociaţia nu deţinea echipele de fotbal de seniori şi juniori, iar societatea comercială nu putea presta servicii pentru că nu avea pentru ce; iar în cazul finanţării, aceasta nu era legală, fiind folosiţi bani publici, care trebuiau să fie utilizaţi de asociaţie conform scopului prevăzut (activităţi sportive proprii), pentru care i-a primit şi nu pentru a finanţa o activitate privată, a unei societăţi comerciale. Mai mult, în cadrul misiunilor de audit efectuate de reprezentanţii Primăriei Municipiului Alba Iulia, sumele au fost justificate de ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB UNIREA 1924 cu facturi de prestări servicii provenite de la SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA şi nu prin prestarea unor activităţi de finanţare, evident nelegal”, mai notează procurorul Ioan Mureşan.

Contracte întocmite în fals şi rambursare ilegală de TVA
“De asemenea, există indicii privind întocmirea în fals a contractelor prevăzute anterior, în condiţiile în care acestea sunt întocmite în 2005 între ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB UNIREA 1924 şi SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA, deşi ultima poartă această denumire numai din 18.07.2006, când prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor nr. 2/2006, s-a schimbat denumirea societăţii comerciale din SC FOTBAL CLUB MUNICIPAL APULUM SA în SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA. Prin urmare, în 2005, nu exista SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA şi nicio ştampilă cu această amprentă, aşa cum este aplicată pe contractul nr. 200A/2005 şi actul adiţional la acesta nr. 1/01.11.2005. În acest context, la sfârşitul anului 2009, SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA, a solicitat DGFP Alba o rambursare de TVA în valoare totală de 1.015.876 lei. după ce anterior a stornat toate facturile emise către ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB UNIREA 1924, în perioada 2006-2009, purtând justificarea prestări de servicii”, se spune în rechizitoriul DIICOT.
l”Dorin Conţan şi Ioan Lazăr făceau echipă unde lucrurile nu erau legale”
Pentru aprobarea rambursării de TVA, conform procedurii, a fost dispus de către Ioan Dobra un control la această societate comercială, control care a fost efectuat conform dispoziţiei emise de Dobra Ioan, tot de către numiţii Conţan Dorin şi Lazăr Ioan, care făceau echipă acolo unde lucrurile nu erau legale şi Conţan Dorin avea interes, spun procurorii. Pentru rambursarea TVA-ului, anterior controlului, reprezentanţii SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA, au solicitat sprijin lui Ioan Dobra şi Dorin Conţan. Controlul precizat s-a efectuat subiectiv cu intenţia de a favoriza SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA. “Astfel, membrii echipei de control au dispus prin Raportul de inspecţie fiscală nr. 3/28.01.2010, raport aprobat de Dobra Ioan, rambursarea TVA-ului în sumă de 1.015.876 lei, deşi au constatat şi existau ilegalităţile prezentate anterior, aspecte cu privire la care nu au sesizat organele judiciare, deşi evident, acestea îmbrăcau forme penale”, se mai arată în rechizitoriu. Ioan Dobra, Dorin Conţan şi Ioan Lazăr aveau obligaţia de a sesiza organele de urmărire penală, precum şi de a pune sechestre pentru garantarea recuperării prejudiciului şi în niciun caz să aprobe restituirea de TVA.

Competenţa de soluţionare revine procurorilor DNA Alba Iulia
În ce priveşte utilizarea banilor publici, crearea unor prejudicii bugetului statului şi întocmirea în fals a contractelor precizate anterior şi fapte săvârşite cu implicarea unor funcţionari publici cu atribuţii de control sau cu funcţii de conducere, cauza ar putea întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi a altor infracţiuni de corupţie sau conexe acestora. Săvârşirea infracţiunilor precizate anterior revine în competenţa DNA, Serviciul Teritorial Alba Iulia astfel că a fost disjunsă şi declinată acestei instituţii. Ioan Dobra şi Dorin Conţan se află în stare de arest preventiv în timp ce Ioan Lazăr a fost cercetat în stare de libertate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Donează sânge și intri gratuit la UNTOLD sau Neversea

Publicat

în

BLOOD NETWORK, cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România, inițiată de organizatorii UNTOLD și Neversea, îi așteaptă din nou pe eroi să salveze vieți și să se bucure de experiențe de neuitat la unele dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume.

Ajunsă la cea de-a 8-a ediție, campania de donare de sânge BLOOD NETWORK se desfășoară în 2022 în perioada 14 mai – 3 iulie 2022 în toate centrele de transfuzii din țară și în caravanele mobile. Nevoia de sânge pentru salvarea de vieți persistă în spitalele din țară. În România e nevoie anual de peste 500.000 de unități de sânge.

*Rețeaua <<Blood network>> se extinde în 12 orașe

Anul acesta și orașul Zalău se alătură rețelei BLOOD NETWORK, iar numărul de locații unde fanii UNTOLD sau Neversea pot dona sânge crește la 12 (Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Craiova, Sibiu, Zalău, Ploiești, București, Târgu Mureș, Oradea, Constanța).

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendarul caravanelor mobile BLOOD NETWORK 2022: Cluj-Napoca, 14-15 mai, Monumentul Memorandiștilor, Str. Eroilor; Timișoara, 21-22 mai, Parcare Politehnică; Brașov, 21-22 mai, Bulevardul Republicii; Iași, 28-29 mai, Iulius Mall; Craiova, 28-29 mai, Mall Electroputere; Sibiu, 4-5 iunie, Pietonal Magazin Dumbrava / Piața Mare; Zalău, 4-5 iunie, Prefectura Zalău; Ploiești, 11-12 iunie, Primăria Ploiești; București, 18-19 iunie, Parcul Herăstrău; Târgu Mureș, 25-26 iunie, Piața Tineretului; Oradea, 25-26 iunie, Piața Unirii; Constanța, 2-3 iulie, Piața Ovidiu.

Cei care donează sânge la caravana mobilă, între orele 8:00 și 14:00, și se înscriu în baza de date ,,Și Eu Donez” (reteaua.sieudonez.ro) primesc un abonament la UNTOLD sau Neversea 2022 și tichete de cumpărături în valoare de 100 de RON din partea Kaufland România. Donarea la caravana mobilă se face în limita locurilor disponibile.

Cei care donează în unul dintre Centrele de Transfuzii din țară trebuie să acceseze site-ul untold.com sau neversea.com, secțiunea BLOOD NETWORK. Acolo vor completa formularul solicitat, vor atașa o poză cu adeverința de donator, iar mai apoi vor primi pe adresa de mail un voucher cu care vor putea achiziționa abonamente UNTOLD, la prețul special de 645 de lei + Taxe (reducere de la 995 lei + Taxe) sau Neversea, la prețul special de 520 de lei + Taxe (reducere de la 920 lei + Taxe).

,,Continuăm cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România! Alături de partenerii noștri de tradiție, alături de medici și, nu în ultimul rând, alături de oamenii frumoși care donează sânge, salvăm vieți! Și pentru că anul acesta ne bucurăm și de întoarcerea la normalitate, la festivaluri fără restricții, mărim și noi miza campaniei: toți cei care donează sânge la caravana mobilă vor primi în acest an câte un abonament la UNTOLD sau la Neversea. Le mulțumim de pe acum tuturor celor care vor face un efort să-și rupă din timpul lor ca să doneze sânge. Un mic efort, dar cu o importanță imensă!”, a declarat Edy Chereji, director de comunicare UNTOLD.

,,Cu fiecare ediție a caravanei Blood Network crește numărul de persoane care se implică, ceea ce ne arată că românii, în special tinerii români, înțeleg cât de importantă este donarea de sânge. Suntem încântați că împreună cu partenerii noștri de la Neversea și UNTOLD avem în fiecare an ocazia să unim distracția cu implicarea în comunitate.”, a precizat Anna Katharina Scheidereiter, Manager CSR Kaufland România.

În cele 7 ediții de până acum, BLOOD NETWORK a mobilizat peste 18.000 de oameni să doneze la caravanele mobile de donare de sânge și la centrele de transfuzii din întreaga țară. Doar în 2021, în cadrul campaniei BLOOD NETWORK, s-au recoltat peste 1.200 de litri de sânge de la aproape 2.700 de donatori, iar 3.627 de bolnavi au fost salvați.

Campania BLOOD NETWORK este realizată cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu platforma  „Și Eu Donez” și cu ajutorul Institutului Național De Transfuzii Sanguine.

Neversea 2022 are loc între 7-10 iulie la Constanța. UNTOLD 2022 are loc în perioada 4-7 august la Cluj-Napoca.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare