Rămâi conectat
Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ştirea zilei

UPDATE FOTO, VIDEO| Cum arată fisura barajului lacului Tăul Mare din Roșia Montană. Raed Arafat, prezent la fața locului. Ce spun autoritățile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum arată fisura barajului lacului Tăul Mare din Roșia Montană. Raed Arafat, prezent la fața locului. Ce spun autoritățile

La Roșia Montană situația continuă să fie critică. La fața locului a ajuns și secretarul de stat Raed Arafat. De asemenea, a fost chemat un expert pentru a oferi o soluție tehnică.

Potrivit autorităților, se pare că s-au desprins pietre din baraj care au blocat vanele care permit deversarea controlată a apei. Avaria a fost semnalată sâmbătă noaptea de către primarul comunei Roșia Montană, Eugen Furdui.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe parcursul nopții, 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. Anunțarea acestora a fost făcută prin emiterea a 4 mesaje RO-ALERT, concomitent cu anunțarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai administrației locale, care au explicat populației importanta evacuării preventive.

Citește și: UPDATE| AVARIE GRAVĂ la barajul din Roșia Montană: Locuitorii din apropierea Tăului Mare, EVACUAȚI

În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evavuate cu mijloace și în spații asigurate de catre autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni) iar restul persoanelor au refuzat evacuarea.

În aceste momente se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere și vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.

Au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibiliatea de evacuare de 10.000 l/min. Concomitent, un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a metodelor de urmat pentru reducerea acestora.

În total, la această misiune au fost angrenate următoarele forțe și mijloace:
– ISU Alba: 71 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 8 autoturisme, 2 autospeciale de interventie;

Pentru gestionarea situației, ISU Alba a alertat întregul personal operativ;
– a fost dispusă trimiterea în zona afectată a încă 4 motopompe de mare capacitate de la ISU HD, ISU MS, ISU CJ și ISU BH;
– IJJ: 60 jandarmi cu 15 auto;
– IPJ: 16 polițiști cu 7 auto;

De asemenea, dorim să precizăm că începând cu ora 06:00 domnul secretar de stat Raed Arafat a ajuns la fața locului, având o ședință de lucru cu reprezentanții tuturor instituțiilor și operatorilor economici implicați în această misiune.

UPDATE, ora 12.00: Pompierii au început în prima fază, scăderea parțială a lacului, cu 5 metri, pentru un grad de risc acceptabil în conformitate cu expertiza întocmită de personalul de specialitate, iar ulterior vor fi luate măsuri în dinamică.

UPDA

UPDATE, ora 12.30: A fost poziționată și pusă în funcțiune a doua motopompă deoarece albia văii de deversare o permite.

Pe masură ce situația se stabilizeaze va fi pornită și o a treia motopompă.

Această acțiune se face pregresiv pentru a nu inunda cu motopompele valea satului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| O persoană a CĂZUT în râul Mureș: Intervin pompierii pentru căutare-salvare, în zona pontonului din Partoș

Ziarul Unirea

Publicat

în

O persoană a CĂZUT în râul Mureș: Intervin pompierii pentru căutare-salvare, în zona pontonului din Partoș

În cursul serii de duminică, 27 noiembrie, o persoană ar fi căzut în râul Mureș, în zona pontonului din Partoș, municipiul Alba Iulia.

Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine cu o autospecială de scafandri, un echipaj de prim ajutor și o barcă pneumatică, pentru căutarea-salvarea unei persoane în zona pontonului din Partoș, municipiul Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre o posibila persoana căzută în Râul Mureș.

Vom reveni cu detalii.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| O fotografie colorizată cu Avram Iancu face FURORI pe Internet: „Crăișorul Munților” în culori a strâns sute de reacții pozitive pe o pagină online

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

O fotografie colorizată cu Avram Iancu face FURORI pe Internet: „Crăișorul Munților” în culori a strâns sute de reacții pozitive pe o pagină online

O fotografie colorizată care îl înfățișează pe Avram Iancu, Crăișorul Munților, a strâns aproape două mii de reacții din partea internauților, pe o pagină dedicată imaginilor istorice, de pe Facebook.

Astfel, încă din cursul lunii trecute, poza, care a prins viață grație unor artiști iscusiți, a reușit să acumuleze aproape 2000 de reacții pozitive din partea pasionaților de istorie, pe pagina „Istorie în culori”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Avram Iancu, născut în 1824 în comuna Vidra de Sus (în prezent comuna Avram Iancu), este cel de-al doilea copil al lui Alisandru Iancu și al Mariei Gligor. Clasele primare le-a făcut în satul său natal, iar apoi a continuat școala în comuna Câmpeni și Zlatna. În anul 1844 se înscrie la Facultatea de Drept la Cluj Napoca.

A profesat pentru o scurtă perioadă pe diferite funcții administrative, urmând ca în cursul anului 1848 să își abandoneze cariera de jurist și să se alăture manifestațiilor revoluționare. Întors în Munții Apuseni în primăvara anului 1848, Avram Iancu, împreună cu mulțimi de tineri, au mers la Blaj pe Câmpia Libertății unde s-au alăturat liderilor revoluționari într-o adunare națională, acest eveniment reprezentând pretextul unei revoluții.

CITEȘTE ȘI: S-A VÂNDUT fotografia originală a lui Avram Iancu: Suma uriașă pentru care a fost cumpărată, la licitație

Avram Iancu a avut un rol însemnat în tumultul acestor evenimente, fiind unul dintre conducătorii românilor din Transilvania. În vara lui 1849, armata maghiară a fost înfrântă de armatele țariste și habsburgice, iar oamenii lui Avram Iancu au fost nevoiți să depună armele.

Avram Iancu a fost căutat timp de mai bine de 3 ani, fiind prins în 1852 și dus la Alba Iulia, unde a fost închis. După câteva luni a fost achitat și eliberat, fiind nevoit să se retragă în munți, între moți, unde va rămâne până la moartea sa, trăind o viață în condiții precare. În ziua de 10 septembrie 1872 a fost găsit decedat la Baia de Criș, fiind înmormântat în satul Țebea.

În urmă cu o lună, o fotografie originală cu Avram Iancu a fost vândută în cadrul unei licitații, contra sumei de 7500 de euro.

Colecționarii și iubitorii de istorie au avut privilegiul de a descoperi o serie de documente cu o valoare istorică extraordinară, iar în centrul atenției s-a aflat copia oficială a Convenției de la Paris (1858), piatra de temelie a formării statului român modern, filă de istorie cu o valoare istorică extraordinară care nu s-a aflat, de-a lungul timpului, în posesia statului român.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Foc de ARMĂ în sediul poliției Alba Iulia. Un moment de neatenție putea duce la o tragedie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Foc de ARMĂ în sediul poliției Alba Iulia. Un moment de neatenție putea duce la o tragedie

Un incident care se putea termina grav s-a petrecut joi, 24 noiembrie, sediul Poliției Municipiului Alba Iulia.

Potrivit surselor ziarulunirea.ro, incidentul s-a petrecut la dispeceratul poliției, în timpul schimbului de ture, când unuia dintre agenții de ordine publică i s-ar fi descărcat accidental pistolul. Incidentul s-a petrecut în 24 noiembrie, poliția nefăcându-l public, iar dacă ziarulunirea.ro nu ar fi aflat, din surse bine informate, de acest caz, cel mai probabil nu s-ar fi aflat niciodată.

Din informațiile obținute de ziarulunirea.ro, din fericire, nu a fost nimeni rănit în urma focului involuntar de armă, în urmă rămânând însă o gaură în podea.

Elit - Gustul Desăvârșit

„La data de 24 noiembrie 2022, în zona destinată preluării armamentului și încărcării acestuia de la Poliția Municipiului Alba Iulia, cu ocazia verificării armamentului din dotare, un agent de poliție a executat, în mod accidental, un foc de armă în podea.

În urma incidentului, nu au fost înregistrate victime, iar, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, a fost dispusă demararea unei proceduri de cercetare, în conformitate cu prevederile interne privind exploatarea armamentului”, au transmis reprezentanții IPJ Alba la solicitarea ziarulunirea.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea