Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia deplânge pierderea unui prieten și a unui model academic: IN MEMORIAM Acad. IONEL VALENTIN VLAD – Președintele Academiei Române

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În Ajunul Crăciunului, comunitatea academică din România s-a despărțit de una dintre personalitățile definitorii pentru identitatea noastră națională – Academician IONEL VALENTIN VLAD, Preşedintele ACADEMIEI ROMÂNE.

La 74 de ani, după o suferință necruțătoare, Acad. IONEL VALENTIN VLAD a îndoliat, prin Marea sa Trecere, toate instituțiile științifice și culturale ale României. Cercetător recunoscut la nivel mondial, mentor pentru numeroase generații de tineri, sprijinitor şi promotor al valorilor fundamentale ale educaţiei şi cercetării ştiinţifice românești, Acad. IONEL VALENTIN VLAD a deținut titlul de Vicepreşedinte al Academiei Române în perioada 27 aprilie 2010 – 8 aprilie 2014, iar din 8 aprilie 2014 a fost Președintele Academiei Române.

Acad. IONEL VALENTIN VLAD a fost nu doar un colaborator de rang înalt, ci un prieten devotat al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, fiind o prezenţă constantă la evenimentele culturale și științifice majore şi neprecupeţind niciun efort în a ne onora cu prezenţa în momentele importante din evoluția recentă a instituției. A fost unul dintre intelectualii de marcă ai României, care s-a implicat, cu dăruire, în formarea și în evoluţia profesională și intelectuală a multora dintre colegii noştri, fie prin suportul ştiinţific oferit de cărţile şi studiile Domniei Sale, fie prin sfaturi, implicare în evenimentele științifice sau donaţii substanţiale de carte academică, oferite studenților Universităţii noastre.

În data de 12 octombrie 2015, într-o ședință festivă a Senatului UAB, Acad. IONEL VALENTIN VLAD a onorat Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia prin acceptarea titlului de „Doctor Honoris Causa” al instituției noastre, după o îndelungată și profundă apropiere academică de comunitatea universitară albaiuliană.

L-am considerat și îl urmăm ca pe un model real, pe suportul căruia se poate reașeza grila de valori naționale. Ca Vicepreședinte al Academiei Române, a înființat Școala de studii avansate a Academiei (SCOSAAR), cu o organizare și o structură compatibilă cu școlile doctorale europene, a coordonat evaluarea institutelor de cercetare ale Academiei (având și experiența unor consultări cu Academia de Științe din Paris), a coordonat elaborarea Strategiei pentru cercetare a Academiei și corelarea ei cu Strategia națională pentru cercetare-dezvoltare-inovare și Programul UE „Horizon 2020” ș.a. Ca Președinte al Academiei Române, a iniţiat și a coordonat Strategia de dezvoltare a României pentru următorii 20 de ani, elaborarea noii legi a Academiei și evenimentele legate de aniversarea împlinirii a 150 ani de la înființarea Academiei Române.

Rămânem cu amintirea unei personalități marcante, care ne-a învățat că adevăratele valori care se cer cultivate – și care sunt apanajul omului inteligent – sunt modestia, discreția, răbdarea, cultul tradiției, empatia și dăruirea de sine.

Îi vom păstra o amintire veșnică! Odihnească-se în Pace!

RECTORATUL UNIVERSITĂȚII „1 DECEMBRIE 1918” DIN ALBA IULIA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea